ΥΠΑΑΤ: Τα «παράδοξα» στην επιδότηση του αγροτικού ρεύματος και το «τραγελαφικό» με τον ΦΠΑ στα λιπάσματα


«Μπούμερανγκ» γύρισε η… μετά βαΐων και κλάδων εξαγγελία των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα.
Η άγνοια (;;;), η ασχετοσύνη (;;;), πάντως δεν έγινε εκ παραδρομής, της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «εξέθεσαν» το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, οι αρχικές ανακοινώσεις «παρέσυραν» και αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές κυρίως της επαρχίας, που έσπευσαν να κάνουν αναπαραγωγή, προκειμένου να «καθησυχάσουν» τον αγροτικό κόσμο των περιοχών τους.

Η αρχική ανακοίνωση για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, προκάλεσε την έκπληξη αρχικά ακόμη και όσων γνωρίζουν τα στοιχειώδη, καθώς ο ΦΠΑ στα λιπάσματα είναι στο 13% τα τελευταία χρόνια.

Ακολούθησε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης, που έκανε λόγο για μείωση από το 13% στο 6%.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα σχόλια και η στοχοποίηση του Υπουργείου, για άγνοια ακόμη και των στοιχειωδών- μεν- πληροφοριών, ζωτικής- δε- σημασίας.

«Είναι δυνατόν να μην γνώριζαν ότι ο ΦΠΑ είναι ήδη στο 13%;» σχολίασαν σκωπτικά, «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» στο Infonews24.

Το ΥΠΑΑΤ προσπάθησε άρον- άρον να το «μαζέψει», ωστόσο η… ζημία έγινε, φέροντας ένα ακόμη «πλήγμα» στην αξιοπιστία της ηγεσίας του Υπουργείου.

Ένα ακόμη παράδοξο που εντοπίζεται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πως εξαγγέλθηκε η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως, τουλάχιστον όσον αφορά στην άρδευση, δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αφήνοντας άφωνους φορείς και αγρότες, οι οποίοι αναρωτιούνται για ποια επιδότηση συζητά το ΥΠΑΑΤ, τους μήνες που ΔΕΝ υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση τίθεται το ερώτημα «τι θα γίνει από τον Μάρτιο και μετά;».

Οι μήνες Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος, είναι ουσιαστικά «νεκρή περίοδος» για την άρδευση, καθώς η μεγάλη κατανάλωση σημειώνεται από το Μάρτιο και κυρίως από τον Απρίλιο. Αν δεν δοθεί παράταση στην επιδότηση, οι αγρότες θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν δουν τους λογαριασμούς για την άρδευση.

Κοινοποίηση