Το θέμα της ονοματοδοσίας τεσσάρων πάρκων της πόλης των Σερρών τέθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, στις 2 Μαρτίου.
Η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Σερραίων» Αριάδνη Παπαφωτίου ξεκίνησε την τοποθέτησή της με δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι όλα τα ονόματα που επιλέχθηκαν ανήκουν σε ήρωες της πρόσφατης ιστορίας, οι οποίοι ‘έπεσαν’ μαχόμενοι και συνεισέφεραν φυσικά στην ελευθερία και δεύτερον, πως κανείς εκ των τεσσάρων δεν κατάγεται από την πόλη των Σερρών.
«Αυτά τα πάρκα είναι συνδεδεμένα με την καθημερινότητα των Σερραίων, με τις αναμνήσεις τους, με τις γειτονιές, με τις συνήθειές μας. Ονοματοδοτώντας αυτά τα πάρκα, δεν θα πρέπει να διακόψουμε μία ιστορική συνέχεια και σύνδεση που υπάρχει τόσο με την πόλη, όσο και με τις γειτονιές και τους ανθρώπους. Τα ονόματα που θα δώσουμε θα πρέπει να έχουν και μία συνάφεια, διότι η ονοματοδοσία ενός πάρκου, δεν είναι κάτι προσωρινό. Δεν θα πρέπει να ‘ακρωτηριάσουμε’ μία προοπτική που έχουν αυτοί οι χώροι, να γίνουν τοπόσημα και να εμπνέουν και να διδάσκουν τους κατοίκους» υπογράμμισε η κ. Παπαφωτίου, η οποία αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Κατιρτζόγλου, υποστηρίζοντας πως «επειδή ίσως διακατέχεται κι από μια ‘στρατολατρεία’, οδηγεί το δημοτικό συμβούλιο σε μία προσέγγιση του θέματος της ονοματοδοσίας, που μπορεί να καταντήσει και γραφική και στο τέλος να εξαφανισθεί με αυτόν τον τρόπο και κάθε προοπτική να τιμηθούν πραγματικά αυτά τα πρόσωπα».
«Δεν θέλουμε να δοθούν ονόματα στα πάρκα που θα μείνουν στο χαρτί. Θέλουμε να περάσουν στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαφωτίου.
Οι αναφορές της κ. Παπαφωτίου για «στρατολατρεία» και «γραφικότητα», προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Κατιρτζόγλου, ο οποίος απάντησε:
«Μεγάλη μου τιμή αν μπορώ να σας δεσμεύω ως σώμα στις συγκεκριμένες αποφάσεις. Κακώς το προσωποποιήσατε. Δεν είναι δική μου η απόφαση. Το Δ.Σ. την προηγούμενη φορά αποφάσισε για την σκοπιμότητα αυτών των συγκεκριμένων ονοματοδοσιών. Δηλαδή μόνο όσοι γεννήθηκαν στις Σέρρες δικαιούνται τιμής; Δεν το κατάλαβα αυτό. Τα περί ‘γραφικότητας’ προφανώς επιστρέφονται και προφανώς δεν αφορούν ούτε εμένα, ούτε και το δημοτικό συμβούλιο. Να μην αφήσω αναπάντητο το περί ‘στρατολατρείας’ που ακούστηκε. Να μην συγχέουμε τα πράγματα και παρακαλώ μην ‘κολλάτε’ ‘ετικέτες’ απερίσκεπτα. Το ότι έχω την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, φέρω την ιδιότητα με περηφάνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχω οποιαδήποτε μορφή ‘στρατολατρείας’, όπως το χαρακτηρίσατε, που παραπέμπει σε άλλα πράγματα. Αγάπη για το στρατό ναι. Αγάπη για την πατρίδα επίσης. Αλλά αυτό όπως το είπατε ειρωνικά, ελπίζω να έχετε την ευθιξία να το αποσύρετε».
Κατά την διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκε προφορική πρόταση από την δημοτική σύμβουλο Βαρβάρα Μητλιάγκα, ως εκπρόσωπος της παράταξης «ΣΕΡΡ.Α.Σ. Στέφανος Φωτιάδης» να αναβληθεί το θέμα και η ονοματοδοσία των τεσσάρων πάρκων αφού συζητηθεί ως θέμα στην επιτροπή που έχει συσταθεί για την ονοματοδοσία των πάρκων να έρθει ως εισήγηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επί της προτάσεως διενεργήθηκε ψηφοφορία, κατά την οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το εν λόγω αίτημα της αναβολής της συζήτησης επί του θέματος και αποφασίσθηκε να συζητηθεί το θέμα στην τρέχουσα συνεδρίαση.
Ακολούθως τέθηκε προς συζήτηση το θέμα για την ονοματοδοσία του πάρκου που βρίσκεται όπισθεν του Διοικητηρίου και επάνω από το κλειστό parking. Από την δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Ιλανίδου Βίλλιου κατατέθηκε η πρόταση για ονομασία αυτού σε πάρκο «Παύλος Μελάς» και όχι «Γεωργίου Κατσάνη», η οποία έγινε αποδεχτή από τον Δήμαρχο και μετά από σχετική συζήτηση.
Τελικά, αποφασίσθηκε η ονοματοδοσία των κάτωθι πάρκων:
α) του πάρκου που βρίσκεται επί της οδού Δορυλαίου, και προτείνεται η ονομασία σε «Κούρλιου».
β) του πάρκου όπισθεν του Διοικητηρίου, επάνω από το κλειστό δημοτικό parking, και προτείνεται η ονομασία σε «Παύλος Μελάς».
γ) του πάρκου του πρώην στρατιωτικού φούρνου και προτείνεται η ονομασία σε «Έφεδρου Υποστράτηγου Ε.Τ. Ιάκωβου Τσούνη».
δ) του πάρκου που περικλείεται από τις οδού Γενναδίου, Εθν. Αντίστασης, Μαραγκουδάκη και Κωνσταντινουπόλεως, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Δούκα, και προτείνεται σε «Ηρώων Μακεδονικού Αγώνα».
Το όνομα του Γεωργίου Κατσάνη θα δοθεί σε άλλο πάρκο στο κέντρο της πόλης, ύστερα από πρόταση της επιτροπής ονοματοδοσίας.