Η Εκκλησία των Σερρών εορτάζει κατ’ έτος λαμπρώς την μεγάλη αυτή εθνικοθρησκευτική εορτή, την 25η Μαρτίου, με επίκεντρο τον ιστορικό ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σερρών.
▪ Το πρόγραμμα των ακολουθιών
Δευτέρα 24 Μαρτίου
6.00 μ.μ.: Μικρός Εσπερινός και Λιτάνευση Ιερής Εικόνας του Θείου Ευαγγελισμού
7.00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας κ. Θεολόγου
Τρίτη 25 Μαρτίου
7.00 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας κ. Θεολόγου
6.00 μ.μ.: Μεθέορτος Εσπερινός και Κτητορικό μνημόσυνο
Τετάρτη 26 Μαρτίου
5.30 μ.μ.: Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο
6.00 μ.μ.: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
▪ Η ιστορία του ναού και η ηρωική μάχη του Δ. Γκογκολάκη στο ιστορικό κωδωνοστάσιο
Στην περιοχή της Κάτω Καμενίκιας, στα δυτικά της πόλεως των Σερρών, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας. Πότε ακριβώς ανεγέρθηκε δεν το γνωρίζουμε. Η περιοχή Άνω και Κάτω Καμενίκια αναφέρεται από την εποχή του Βυζαντίου. Επί Τουρκοκρατίας η Κάτω Καμενίκια ονομαζόταν Κριστιάν (Χριστιανική) Καμενίκια, γεγονός που μαρτυρεί πως πρέπει να υπήρχε Ιερός Ναός από πολύ παλιά εκεί.
Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία για την ημερομηνία των εγκαινίων του Ιεροῦ Ναού. Το παλαιότερο στοιχείο που αναφέρεται με συγκεκριμένη ημερομηνία είναι μία εικόνα του Ιερού Ναού από το 1817.
Πιθανόν να ανακαινίσθηκε το 1881. Μικροκαταστροφές έγιναν στο διάβα των ετών, αλλά πάντοτε γινόταν επιδιορθώσεις. Το 1933 επιδιορθώθηκαν οι αψίδες με μαρμαροκονίαμα. Το 1944 ανακεραμώθηκε η στέγη και περιφράχθηκε το προαύλιο με τοίχο. Η σημερινή μορφή του Ιερού Ναού, ο οποίος είναι τρίκλιτη βασιλική, με σχήμα σχεδόν τετράγωνο (18,30X17,80), έγινε σε τρία στάδια, τα έτη 1962, 1971 και 1984. Το 1962 επισκευάσθηκε μέρος του Ιερού Ναού στο πρώτο στάδιο, αλλά οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν.
Στις 13 Ιουλίου του 1907, στο παλαιό κωδωνοστάσιο του Ναού, έγινε η μάχη του Μακεδονικού αντάρτικου σώματος του Καπετάν Μητρούση με τους Τούρκους. Εκείνο το ιστορικό κωδωνοστάσιο, δυστυχώς, κατεδαφίστηκε το 1926 και αντικαταστάθηκε αργότερα με μεγαλύτερο και επιβλητικότερο, που δεσπόζει σ’ όλη την περιοχή.
(Κείμενο από τον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Σερρών & Νιγρίτας)