Ομόφωνα «ναι» από το Δ.Σ. Βισαλτίας στην ίδρυση δημοτικού σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας


Το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικού Σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, τέθηκε προς συζήτηση και απόφαση, στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας.

Το θέμα τέθηκε από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νιγρίτας, με τον Διευθυντή του να επισημαίνει τα εξής:
«Από την ίδρυση του ΣΔΕ Νιγρίτας το 2016 και με σχετικά έγγραφα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, είναι σαφής τόσο η αναγκαιότητα δημιουργίας εκπαιδευτικών δομών όσο και οι προθέσεις ίδρυσης των παραπάνω από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Δυστυχώς κατά τις παρελθούσες σχολικές χρονιές δεν κατέστη δυνατή η ίδρυση των παραπάνω σχολικών μονάδων για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους.
Η δική σας παρέμβαση ως Κ-Κ. Νιγρίτας στο αίτημα της διαμόρφωσης των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών οι οποίες δύνανται να χρησιμοποιηθούν στις υπό ίδρυση εκπαιδευτικές δομές εντοπίζεται στην εφικτή υλοποίηση της στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι διαπιστώσεις μας κατά την επιλογή των εκπαιδευομένων αλλά και της ουσιαστικής παρέμβασης που παράσχει η εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη λειτουργία του ΣΔΕ είναι η αιτιολόγηση της παρέμβασης μας. Η προτεραιότητα που χρήζει άμεσης ενέργειας είναι η ίδρυση Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια η ίδρυση Λυκειακών τάξεων ΤΕΛ.
Συγκεκριμένα: Οι αιτήσεις φοίτησης κατά σχολικό έτος μετά την ίδρυση του ΣΑΕ είναι: 2017-18: 130,2018-19: 170,2019-20: 210,2020-21: 240,2021-22: με ποσοστό αλλοδαπών γύρω στο 70-80% και Ρομά 5%, οι οποίες στην πλειονότητα τους δεν ‘μπορούν να ικανοποιηθούν λόγω άγνοιας της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μετεγγραφές μαθητών Δημοτικών Σχολείων άλλων Καταστημάτων Κράτησης οι οποίοι έρχονται με μεταγωγή στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας.
Θα υπάρξει μια συνέχεια αλλά και κίνητρο φοίτησης προς το ΣΔΕ αφού θα δημιουργηθεί ικανός αριθμός μαθητών οι οποίοι ως απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου θα προηγούνται αλλά και θα έχουν ήδη ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης αφού θα έχουν κατακτήσει την ελληνική γλώσσα. Είναι περιττό να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ των θετικών που θα φέρει αύξηση του αριθμού κρατουμένων που συνολικά θα μπορούν να φοιτούν σε κάποιο τύπου Σχολείου.
Συμπληρωματικά σας αναφέρουμε ότι κατά το παρόν έτος ιδρύθηκε Δημοτικό Σχολείο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου συμβουλίου προς το Υπουργείο Παιδείας, όπως και παρόμοιο αίτημα δρομολογήθηκε από το Κατάστημα Κράτησης Λάρισας.
Μετά τον Ν.4521/18 άρθρο 31 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 170 του Ν. 4763/20 προ βλέπεται η δημιουργία Δημοτικών σχολείων, Λυκειακών τάξεων κ.ά. σε Καταστήματα Κράτησης και συνεπώς είναι εφικτή η θεσμική δυνατότητα υλοποίησης.
Θεωρούμε ότι ένας έγκαιρος προγραμματισμός είναι απαραίτητος στην περίπτωση της υλοποίησης της ανωτέρω πρότασης, καθίσταται αναγκαία η άμεση έναρξη των απαραίτητων ενεργειών έτσι ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία, το σχ. έτος 2022-23.
Κατόπιν των παραπάνω σας προτείνουμε, αν αυτό είναι δυνατό, να εισηγηθείτε στην αρμόδια υπηρεσία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών την ίδρυση 2/θεσιου Δημοτικού Σχολείου εντός του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας».

Παράλληλα, το Συμβούλιο του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας αποδέχθηκε την πρόταση του Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου εντός του Καταστήματος Κράτησης και εν συνεχεία ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών εισηγείται θετικά για την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Σχολείου εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Νιγρίτας Δήμου Βισαλτίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας αποφάσισε ομόφωνα και γνωμοδοτεί θετικά, προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, για την ίδρυση και λειτουργία 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου εντός του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας.

Κοινοποίηση