
Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Σκοτεινό Ημερολόγιο», παρουσιάζει στο κοινό ο πολυγραφότατος συγγραφέας Μάκης Ρουσομάνης, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Κ.Ε.Α.Τ. της πρώην σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης Βασ. Όλγας 32.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ο ταλαντούχος συγγραφέας μίλησε στο Infonews24.
Ερ.: Κ. Ρουσομάνη, ετοιμάζεστε πυρετωδώς για την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου με τίτλο «Σκοτεινό Ημερολόγιο». Τι είναι αυτό που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον στο νέο σας μυθιστόρημα;
Μ.Ρ.: Νομίζω η ίδια η ιστορία. Μια ιστορία αγάπης και μυστηρίου βγαλμένη μέσα από τα ημερολόγια των ηρώων μου. Βρισκόμαστε στη Ρουμανία του 1794 όπου η ηρωίδα μου μετά από διάφορα περιστατικά που συμβαίνουν στη ζωή της, αποφασίζει να επισκεφτεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οθωμανική αυτοκρατορία με όλα τα επακόλουθα!
Μεγάλη αγωνία και σ’ αυτό το βιβλίο μου, με κινηματογραφικής ρυθμούς και ομολογώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η καρδιά μου ανέβαζε παλμούς κατά την συγγραφή του.
Ερ.: Το «Σκοτεινό Ημερολόγιο» είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή, κάτι που φαντάζει δύσκολο. Υπήρχε όντως μεγάλος βαθμός δυσκολίας;
Μ.Ρ.: Πολύ σωστά. Η ιστορία γράφτηκε σε μορφή ημερολογίου. Είναι πραγματικά μία δύσκολη τεχνική γραψίματος για τον συγγραφέα. Ακροβατεί ο δημιουργός όταν γράφει κάτι τέτοιο και κινδυνεύει να μπερδέψει τον αναγνώστη. Θα μπορούσε να βρεθεί το αναγνωστικό κοινό, με έναν λάθος χειρισμό στο κενό. Πράγμα που δεν συμβαίνει στο νέο μου βιβλίο. Αυτός ήταν και ο αρχικός μου στόχος, να προστατέψω το αναγνωστικό κοινό από μία λάθος κίνησή μου και χαθεί στις σελίδες. Οι ήρωες μου, μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο και κρατάνε ημερολόγιο για τα όσα τους συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας. Μέσα από τα ημερολόγια των πρωταγωνιστών, θα εξελίσσεται η ιστορία που θέλω να πω. Διαβάζοντας επιλεκτικά κάποιες ημέρες των ημερολογίων τους που αφορούν την υπόθεση του βιβλίου, θα αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι έχει συμβεί και θα συνδέει την ιστορία φτιάχνοντας το παζλ από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Ερ.: Ο έρωτας και το μεταφυσικό, είναι στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στα μυθιστορήματά σας. Παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και στη ζωή σας; Πως σας προέκυψε;
Μ.Ρ.: Ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μου. Νομίζω είναι η δύναμη που κινεί την ημέρα μου. Αν και έχω ακόμη ανοιχτό μέτωπο με τον έρωτα, ωστόσο χωρίς αυτόν δεν μπορώ να υπάρξω ως οντότητα. Δηλώνω ερωτευμένος με τον ίδιο τον έρωτα και με τα συναισθήματα που δημιουργεί. Ίσως εκείνος να είναι η αιτία που εκφράζομαι μέσα από κείμενα όταν γράφω και μέσα από τραγούδια όταν τραγουδάω. Το μεταφυσικό πιστεύω πως υπήρχε μέσα πολύ πριν γεννηθώ. Το κουβαλούσα και γι αυτό το έχω και στα πονήματά μου. Είναι το αλατοπίπερο και η κανέλα σε κάθε ιστορία μου.
Ερ.: Πιθανών κάποιοι να θεωρούν πως είναι πολύ εύκολη υπόθεση να γράψει κάποιος ένα βιβλίο. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;
Μ.Ρ.: Στις μέρες μας οι περισσότεροι θεωρούν εύκολο να γράψει κάποιος, να τραγουδήσει και να μαγειρέψει. Φταίει η τηλεόραση γι’ αυτό. Όσο εγωιστικό και αν ακουστεί εγώ δεν αντιμετωπίζω δυσκολίες. Όλοι μπορούν να κάνουν και τα τρία που ανέφερα. Το θέμα είναι να το κάνει σωστά. Όχι για να κάνει επιτυχία ή να γίνει μεγάλος και τρανός αλλά να δώσει την αλήθεια του, τα πραγματικά του αισθήματα στο έπακρο, μέσα από κάθε βιβλίο του. Για να το πετύχει κανείς αυτό, θα πρέπει να υπάρχει και αυτό το κάτι….το ταλέντο. Δεν αρκεί να πεις μια ιστορία και να την γράψεις. Όλοι ξέρουμε να μιλάμε και να γράφουμε. Θα πρέπει να μεταδόσεις στον αναγνώστη κάθε σου συναίσθημα. Καλό ή κακό. Εκεί υπάρχει δυσκολία αν δεν υπάρχει η μαγιά, το ταλέντο. Είναι αυτό που λέω τακτικά. Δεν φτάνει να το θες και να το αγαπάς. Πρέπει και να το χεις. Εγώ δεν γράφω με στόχο. Καταθέτω την ψυχή μου αβίαστα χωρίς δυσκολία, σε κάθε μου βιβλίο και αυτό μου αρκεί.
Ερ.: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας και ως ανθρώπου, αλλά και ως συγγραφέα;
Μ.Ρ.: Νομίζω ως άνθρωπο με τρομάζει ο θάνατος, που προσπαθώ να τον ξορκίζω μέσα από τα γραπτά μου, ίσως γιατί είναι ο ίδιος φόβος και του συγγραφέα.
Η ζωή όμως συνεχίζεται, δεν σταματά για κανέναν φόβο. Οπότε προχωράμε, εξελισσόμαστε, δημιουργούμε και αγαπάμε!
Ερ.: Οι παρουσιάσεις σας, ομολογουμένως, ξεφεύγουν από τα στεγανά των… κλασικών παρουσιάσεων. Τι θα δούμε αυτή τη φορά;
Μ.Ρ.: Έτσι με έχει μάθει ο κόσμος. Αλλά να σας πω κάτι; Τα έκανα αυτά στο παρελθόν. Και ο κόσμος κάθε φορά ήταν παρόν σε κάθε μου εκδήλωση και τον ευχαριστώ. Φέτος είπα στους συνεργάτες μου «Φτάνει, κουράστηκα, ας τα κάνουν άλλοι». Και αποφασίσουμε για το νέο αυτό βιβλίο οι παρουσιάσεις που θα γίνουν να είναι πιο απλές. Σε καμία περίπτωση δεν χαμηλώνω τον πήχη από τα στάνταρ μου. Θα υπάρχει κάτι μοναδικό που δεν θα είναι όμως κλασικό και αναμενόμενο! Θέλω να προσφέρω στους ανθρώπους που με τιμούν με την παρουσία τους, το καλύτερο αισθητικό και όχι μόνο αποτέλεσμα.
Η πρώτη παρουσίαση του νέου μου βιβλίου,7ο σε σειρά, πλην κάποιων συμμετοχών που είχα σε συλλογικά έργα, θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Κ.Ε.Α.Τ. Της πρώην σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης Βασ. Όλγας 32. Είχα κάποιο λόγο και φέτος επέλεξα να βρεθώ στο συγκεκριμένο χώρο για την πρώτη παρουσίαση, τον οποίο θα τον αναφέρω εκείνη τη βραδιά.
Θα έχω κοντά μου σπουδαίους ανθρώπους, συνεργάτες στην παρουσίαση, καθώς και δυο αγαπημένα παιδιά με πρόβλημα όρασης, μαθητές του ιδρύματος, που θα διαβάσουν κάποια αποσπάσματα του βιβλίου στη γραφή Braille.
Να πω λοιπόν ένα τεράστιο ευχαριστώ στους χορηγούς, σε όλα τα μέσα, δημοσιογράφους και συντελεστές καθώς και όλους όσους στηρίζουν τις φετινές παρουσιάσεις μου. Τέλος, ένα ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο όστρια που εκπλήρωσε με το νέο αυτό βιβλίο, ένα μου όνειρο ακόμη και στην διεύθυνση του Κ.Ε.Α.Τ. για την παραχώρηση του χώρου, του ιστορικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Σας περιμένω όλους να σας μιλήσω για το σκοτεινό ημερολόγιο του 1794!
Λίγα λόγια για το «Σκοτεινό ημερολόγιο»
Ένας απόλυτος Έρωτας. Μια γενναία Αγάπη και ένας παράξενος Θάνατος.
Ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Ανάμεσα στον Κωσταντή και στον Τόκλη. Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Ανάμεσα στη λογική και στο παράλογο. Ανάμεσα στους ποταμούς Γαλλικό και Αλιάκμονα, υπήρχε ένα χωριό.
Ανάμεσα στα χωριά Τέκελι και Γιουντσίδα και κοντά στο μεγάλο ποταμό Αξιό, εκεί που φυσά δυνατός, ψυχρός βαρδάρης άνεμος, που σου τρυπά τα κόκαλα, υπάρχουν τα ερείπια ενός εγκαταλελειμένου χωριού. Κουκμούς το έλεγαν οι Τούρκοι κάτοικοί του, ενώ οι Έλληνες το ονόμαζαν Βρωμοχώρι.
Τίποτε δε μαρτυρά την παράξενη ιστορία του. Εκεί κάποτε ήταν ο βάλτος…
Τι έγινε σ’ εκείνο το μυστηριώδες χωριό που ακόμη και σήμερα μέσα στη πυκνή βλάστηση με τα πελώρια δένδρα που το καταβροχθίζουν, μπορεί κανείς να διακρίνει γκρεμισμένη την εκκλησία του Άη Γιώργη. Εκεί που δεσπόζει αγέρωχο το καμπαναριό μέσα στο πέρασμα του χρόνου, μαρτυρώντας πως κάποτε εκεί ακουγόταν το Χριστός Ανέστη.
Ποιος έζησε σε εκείνο το χωριό και ποια η ιστορία του Έλληνα με την όμορφη Ρουμάνα επισκέπτρια;
Ποιο μυστικό κρύβεται στα ερείπιά του και γιατί η ιστορία του έγινε δημοτικό τραγούδι που ένα μέρος της διδάσκεται ακόμη και σήμερα στα Ελληνικά σχολεία;
Ο Μάκης Ρουσομάνης επιστρέφει με μια νέα, δυνατή ιστορία αγάπης και μυστηρίου, βγαλμένη από τα ημερολόγια των ηρώων του….αιώνες πριν!
(Φωτογραφίες: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΣΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΡΡΗ)