Τα «μελανά» σημεία και οι αιτίες καθυστέρησης του έργου του κολυμβητηρίου Ομόνοιας


Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις αιτίες της καθυστέρησης του έργου του νέου κολυμβητηρίου στην Ομόνοια, ήταν η συνεδρίαση Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου, το πρακτικό της οποίας αποκαλύπτει το Infonews24.

Θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν επισήμανση των καθυστερήσεων της εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος της Προγραμματικής Σύμβασης, της από 3-12-2020 υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Δήμο Σερρών.

Το αντικείμενο της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης αφορά την αποπεράτωση του ημιτελούς νέου Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών και του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς σε παλαιότερη φάση κατασκευάστηκε ο φέρων οργανισμός του κτηρίου και η τοιχοποιία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε πως στις 24-05-2023 η υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 24-05-2022 Σύμβαση για την εκτέλεση της Α΄ φάσης έληξε χωρίς έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη για να αποτελέσει την βάση για τις υπόλοιπες μελέτες που είναι το συμβατικό αντικείμενο της,

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης της Α΄ φάσης, πέραν του προβλεπομένου από το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης, γιατί ο Ανάδοχος δεν τήρησε την συμβατική υποχρέωση του να προβεί στην ενημέρωση ή και συμπλήρωση του τοπογραφικού διαγράμματος και των αντίστοιχων σχεδίων υφιστάμενων δικτύων (συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης Ρ.Γ., Ο.Γ. και των όρων δόμησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ του Δήμου Σερρών) και αυτός προέβη στην σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης σε μη ενημερωμένο-συμπληρωμένο τοπογραφικό διάγραμμα και την υποβολή της στην Γ.Γ.Α. προς έγκριση λειτουργικότητα.

Εκ τον υστέρων διαπιστώθηκε:
• Διαφοροποίηση των ορίων του αγροτεμαχίου σε σχέση με το αρχικό τοπογραφικό με το οποίο δημοπρατήθηκε η Α΄ φάση.
• Η ύπαρξη ρέματος εντός του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το προς αποπεράτωση Κολυμβητήριο, που διαιρεί την έκταση του τοπικού ρυμοτομικού σε δυο επιμέρους αγροτεμάχια.
Αποτέλεσμα των στοιχείων που προέκυψαν εκ’ των υστέρων είναι να καθίσταται αδύνατη η προσθήκη βοηθητικής κολυμβητικής δεξαμενής στο υπάρχον κτίσμα λόγω της επιβολής της υποχρεωτικής απόστασης των 15 μέτρων από τα όρια, όπως προβλέπει το τοπικό ρυμοτομικό, να χρειαστεί τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και να εκκρεμεί το ζήτημα της παρουσίας του ρέματος εντός του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το υπό ανέγερση κτίσμα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πράξης σήμερα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η Α΄ φάση και να έχει ξεκινήσει η Β΄ φάση, δηλαδή ο φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να έχει παραλάβει το φυσικό αντικείμενο της Α΄ φάσης, να έχει δημοπρατήσει το έργο, να έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του και το έργο να είναι στον δεύτερο μηνά κατασκευής,

Μάλιστα, η Επιτροπή πρότεινε την περικοπή του φυσικού αντικειμένου της Β΄ φάσης του Άρθρου 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΚΟΠΟΣ της από 03-12-2020 υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στη Γ.Γ.Α. και τον Δήμο Σερρών που αφορά την: «Κατασκευή κτηρίου κλειστού κολυμβητηρίου με κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες και χώρους εξυπηρέτησης των θεατών και του Τύπου και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, αίθουσες εκγύμνασης, ιατρεία, γραφεία)», την περικοπή του ποσού χρηματοδότησης από τα 6.450.000,00 Ευρώ που προβλεπόταν αρχικά στο ποσό των 589.000,00 Ευρώ πλέον 24% Φ.Π.Α. (731.538,00 Ευρώ) της υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 24-05-2022 Σύμβαση για την εκτέλεση της Α΄ φάσης που αφορά την: «Εκπόνηση – επικαιροποίηση – συμπλήρωση του συνόλου των απαραίτητων μελετών και των τευχών δημοπράτησης για την αποπεράτωση της κατασκευής του ημιτελούς νέου Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών και του περιβάλλοντος χώρου του» και θα αφορούν αποκλειστικά στην εκπόνηση -επικαιροποίηση – συμπλήρωση των μελετών που αναφέρονται στην λίστα των Παραδοτέων Μελετών της υπ’ αρίθμ. 49/2020 Μελέτης του Δήμου Σερρών – Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων που συνοδεύουν την υπ’ αριθμ.: 20PROC007915670 23-12-2020 Διακήρυξης της Α΄ φάσης του έργου , με τροποποίηση του άρθρου 1, με αντίστοιχη περικοπή του χρονονοδιαγράμματος στον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου μόνο της Α΄ φάσης, δηλαδή 20 μήνες και την λήξη αυτού στις 03-08-2022, καθώς λόγω των έως τώρα καθυστερήσεων στην εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος της Α΄ φάσης, καθίσταται αδύνατη η υλοποίηση της Β΄ φάσης, έστω και αν δοθεί η παράταση των 12 μηνών που προβλέπεται στο Άρθρο 4 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ της Προγραμματικής Σύμβασης.

Επίσης, οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά εξωσυμβατικό αντικείμενο, όπως βελτιστοποιήσεις μελετών, εκπόνηση μελετών και οικοδομικές παρεμβάσεις που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του Προγράμματος Εκπόνησης Απαιτούμενων Μελετών και των Παραδοτέων της υπ’ αρίθμ. 49/2020 Μελέτης – Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων που συνοδεύουν την υπ’ αριθμ.: 20PROC007915670 23-12-2020 Διακήρυξης της Α΄ φάσης του έργου, θα βαρύνουν οικονομικά τον Φορέα υλοποίησης (Δήμο Σερρών) και όχι τον Φορέα χρηματοδότησης του έργου (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).

Αναλυτικά, το πρακτικό- που αποκαλύπτει το Infonews24- αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, την 8η Μαΐου 2023 και ώρα 9.00 π.μ., μέσω τηλεφωνικής συνακρόασης, συνήλθε σε συνεδρίαση η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της από 03-12-2020 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Γ.Γ.Α. και του Δήμου Σερρών για το Έργο:
«ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ», η οποία συγκροτήθηκε κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 100 του Ν.3852/2010, με τις:
1) Υπ’ αριθμ. Πρωτ: ΥΠΠΟΑ/291413/23-06-2021 Απόφαση ορισμού εκπροσώπων της Γ.Γ.Α. (ΑΔΑ: 9Υ8Κ4653Π4-ΚΕΔ) και
2) Υπ’ αριθμ. 440/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι:
• Λέφας Ιωάννης, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., ως Πρόεδρος της Επιτροπής (Γ.Γ.Α.)
• Παλιούρα Φωτεινή, ως μέλος, (Γ.Γ.Α.)
• Βελιγρατλής Μιχαήλ, ως μέλος (Δήμος Σερρών)
Θέμα της συνεδρίασης της επιτροπής ήταν επισήμανση των καθυστερήσεων της εκτέλεσης του χρονοδιαγράμματος της Προγραμματικής Σύμβασης, της από 3-12-2020 υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Γ.Γ.Α. και το Δήμο Σερρών.

Το αντικείμενο της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης αφορά την αποπεράτωση του ημιτελούς νέου Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών και του περιβάλλοντος χώρου του, καθώς σε παλαιότερη φάση κατασκευάστηκε ο φέρων οργανισμός του κτηρίου και η τοιχοποιία. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης είναι 6.450.000,00 Ευρώ και η διάρκεια της είναι 60 μήνες με δυνατότητα παράτασης 12 μηνών και αφορά τις φάσεις:
Α΄) Εκπόνηση – επικαιροποίηση – συμπλήρωση του συνόλου των απαραίτητων μελετών και των τευχών δημοπράτησης για την αποπεράτωση της κατασκευής του ημιτελούς νέου Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών και του περιβάλλοντος χώρου του (διάρκεια 19 μήνες).
Β΄) Κατασκευή κτηρίου κλειστού κολυμβητηρίου με κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες και χώρους εξυπηρέτησης των θεατών και του Τύπου και βοηθητικούς χώρους (διάρκεια 41 μήνες).

Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη:
– την ημερομηνία σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης,
– την δημοσίευσης της Διακήρυξης της Α΄ φάσης του έργου με την υπ’ αριθμ.: 20PROC007915670 στις 23-12-2020 από τον Δήμο Σερρών,
– την υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 Σύμβαση για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του εν λόγω Έργου, που υπεγράφη στις 24-05-2022 με καθυστέρηση πλέον των εννέα μηνών από το χρόνο που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα του έργου,
– Το στάδιο υλοποίησης της Α΄ φάσης του Έργου,
– το γεγονός ότι στις 24-05-2023 η υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 24-05-2022 Σύμβαση για την εκτέλεση της Α΄ φάσης λήγει χωρίς έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη για να αποτελέσει την βάση για τις υπόλοιπες μελέτες που είναι το συμβατικό αντικείμενο της,

– Ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης της Α΄ φάσης, πέραν του προβλεπομένου από το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης, γιατί ο Ανάδοχος δεν τήρησε την συμβατική υποχρέωση του να προβεί στην ενημέρωση ή και συμπλήρωση του τοπογραφικού διαγράμματος και των αντίστοιχων σχεδίων υφιστάμενων δικτύων (συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης Ρ.Γ., Ο.Γ. και των όρων δόμησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ του Δήμου Σερρών) και αυτός προέβη στην σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης σε μη ενημερωμένο-συμπληρωμένο τοπογραφικό διάγραμμα και την υποβολή της στην Γ.Γ.Α. προς έγκριση λειτουργικότητα. Εκ τον υστέρων διαπιστώθηκε:
• Διαφοροποίηση των ορίων του αγροτεμαχίου σε σχέση με το αρχικό τοπογραφικό με το οποίο δημοπρατήθηκε η Α΄ φάση.
• Η ύπαρξη ρέματος εντός του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το προς αποπεράτωση Κολυμβητήριο, που διαιρεί την έκταση του τοπικού ρυμοτομικού σε δυο επιμέρους αγροτεμάχια.
Αποτέλεσμα των στοιχείων που προέκυψαν εκ’ των υστέρων είναι να καθίσταται αδύνατη η προσθήκη βοηθητικής κολυμβητικής δεξαμενής στο υπάρχον κτίσμα λόγω της επιβολής της υποχρεωτικής απόστασης των 15 μέτρων από τα όρια, όπως προβλέπει το τοπικό ρυμοτομικό, να χρειαστεί τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και να εκκρεμεί το ζήτημα της παρουσίας του ρέματος εντός τουαγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το υπό ανέγερση κτίσμα.

– το γεγονός ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πράξης σήμερα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η Α΄ φάση και να έχει ξεκινήσει η Β΄ φάση, δηλαδή ο φορέας υλοποίησης θα έπρεπε να έχει παραλάβει το φυσικό αντικείμενο της Α΄ φάσης, να έχει δημοπρατήσει το έργο, να έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του και το έργο να είναι στον δεύτερο μηνά κατασκευής,

Προτείνει
Την περικοπή του φυσικού αντικειμένου της Β΄ φάσης του Άρθρου 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/ΣΚΟΠΟΣ της από 03-12-2020 υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στη Γ.Γ.Α. και τον Δήμο Σερρών που αφορά την: «Κατασκευή κτηρίου κλειστού κολυμβητηρίου με κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες και χώρους εξυπηρέτησης των θεατών και του Τύπου και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, αίθουσες εκγύμνασης, ιατρεία, γραφεία)», την περικοπή του ποσού χρηματοδότησης από τα 6.450.000,00 Ευρώ που προβλεπόταν αρχικά στο ποσό των 589.000,00 Ευρώ πλέον 24% Φ.Π.Α. (731.538,00 Ευρώ) της υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 24-05-2022 Σύμβαση για την εκτέλεση της Α΄ φάσης που αφορά την: «Εκπόνηση – επικαιροποίηση – συμπλήρωση του συνόλου των απαραίτητων μελετών και των τευχών δημοπράτησης για την αποπεράτωση της κατασκευής του ημιτελούς νέου Δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου του Δήμου Σερρών και του περιβάλλοντος χώρου του» και θα αφορούν αποκλειστικά στην εκπόνηση -επικαιροποίηση – συμπλήρωση των μελετών που αναφέρονται στην λίστα των Παραδοτέων Μελετών της υπ’ αρίθμ. 49/2020 Μελέτης του Δήμου Σερρών – Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων που συνοδεύουν την υπ’ αριθμ.: 20PROC007915670 23-12-2020 Διακήρυξης της Α΄ φάσης του έργου, με τροποποίηση του άρθρου 1, με αντίστοιχη περικοπή του χρονονοδιαγράμματος στον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου μόνο της Α΄ φάσης, δηλαδή 20 μήνες και την λήξη αυτού στις 03-08-2022, καθώς λόγω των έως τώρα καθυστερήσεων στην εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος της Α΄ φάσης, καθίσταται αδύνατη η υλοποίηση της Β΄ φάσης, έστω και αν δοθεί η παράταση των 12 μηνών που προβλέπεται στο Άρθρο 4 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ της Προγραμματικής Σύμβασης. Επίσης, οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά εξωσυμβατικό αντικείμενο, όπως βελτιστοποιήσεις μελετών, εκπόνηση μελετών και οικοδομικές παρεμβάσεις που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του Προγράμματος Εκπόνησης Απαιτούμενων Μελετών και των Παραδοτέων της υπ’ αρίθμ. 49/2020 Μελέτης – Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων που συνοδεύουν την υπ’ αριθμ.: 20PROC007915670 23-12-2020 Διακήρυξης της Α΄ φάσης του έργου, θα βαρύνουν οικονομικά τον Φορέα υλοποίησης (Δήμο Σερρών) και όχι τον Φορέα χρηματοδότησης του έργου (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).

Εφόσον ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της υπ’ αρίθμ. 22SYMN010608922 24-05-2022 σύβασης και έχει εγκριθεί και παραληφθεί από το Δ.Σ. του Δήμου Σερρών, ο Δήμος μπορεί να υποβάλει στην Γ.Γ.Α. αίτημα για σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης που θα αφορά στην: «Κατασκευή κτηρίου κλειστού κολυμβητηρίου με κολυμβητική δεξαμενή ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδες και χώρους εξυπηρέτησης των θεατών και του Τύπου και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, αίθουσες εκγύμνασης, ιατρεία, γραφεία).

Το μέλος της Επιτροπής Μιχαήλ Βελιγρατλής (εκπρόσωπος του Δήμου Σερρών), με το υπ’ αριθμ. Πρωτ.: 16992/18-05-2023 έγγραφο του (ΥΠΠΟΑ 244279/19-05-2023) εξέφρασε τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τις προτάσεις του παρόντος Πρακτικού (το οποίο του κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά στις 10/05/2023 από τον πρόεδρο) και οποίο προτείνεται από τα λοιπά μέλη της Επιτροπής. Με τα υπ’ αρίθμ. Πρωτ.: 16498/15-05-2023 (ΥΠΠΟΑ/236885/16-05-2023) και υπ’ αρίθμ. Πρωτ.: 16992/18-05-2023 (ΥΠΠΟΑ/244279/19-05-2023) έγγραφα παρέθεσε τα εξής:
1. Ο Ανάδοχος του έργου προέβη στην ενημέρωση του τοπογραφικού διαγράμματος, το απέστειλε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, και με τη σειρά της το διαβίβασε στην Υπηρεσία Δόμησης προς έγκριση ρυμοτομικών-οικοδομικών γραμμών και όρων δόμησης. Η αρχική άποψη της ΥΔΟΜ, όπως διατυπώθηκε σε σχετικό έγγραφό της, ήταν ότι το σύνολο της έκτασης που περιλαμβάνεται στο Τοπικό Ρυμοτομικό του Αθλητικού Πάρκου θα πρέπει να θεωρηθεί ως ενιαίο. Με βάση την οδηγία της ΥΔΟΜ η Ανάδοχος εταιρία προχώρησε στην εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία διαβιβάστηκε στη Γ.Γ.Α. για έλεγχο ως προς τη λειτουργικότητα.
Μεταγενέστερα, κατόπιν της διαπίστωσης ότι κατά τη σύνταξη και έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας δεν λήφθηκε υπόψη η ύπαρξη γεωτεμαχίου με χαρακτηρισμό «υδατορέματος», η ΥΔΟΜ μας ενημέρωσε ότι για την έγκριση των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών θα πρέπει να γίνει διαδικασία οριοθέτησης του σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5, παρ.2 και άρθρο 9. Παρ.4 του Ν. 4258/20214. Σε εφαρμογή του παραπάνω έχει ήδη δοθεί από την υπηρεσία μας εντολή στον ανάδοχο της μελέτης για την εκπόνηση της απαιτούμενης υδραυλικής μελέτης, τον καθορισμό των «γραμμών πλημμύρας» και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην πράξη δεν υπάρχει υδατόρεμα εντός του Αθλητικού Πάρκου, τα όμβρια ύδατα παροχετεύονται από υπόγειο αγωγό ομβρίων και συνεπώς οι «γραμμές πλημμύρας» θα τοποθετηθούν στο εύρος της ζώνης άνωθεν του αγωγού. Επίσης, αντίθετα με τα αναφερόμενα στο σχέδιο του Πρακτικού, δεν απαιτείται καμία διαφοροποίηση των πλάγιων ορίων του αγροτεμαχίου και τόσο το κολυμβητήριο όσο και η βοηθητική πισίνα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται εντός του χαρακτηρισμένου ως «υδατόρεμα» γεωτεμαχίου.
2. Η υποχρεωτική απόσταση των 15μ., που λανθασμένα αναφέρεται στο σχέδιο Πρακτικού, αφορά στα εξωτερικά όρια του Τοπικού Ρυμοτομικού του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας, και όχι τα πλάγια όρια μεταξύ των οικοπέδων. Η υποχρεωτική θέση του κτιρίου σε σχέση με το πλάγιο όριο του γεωτεμαχίου ορίζεται στην απόσταση (Δ) σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με την επιφύλαξη της απόστασης των 10μ. από τις γραμμές πλημμύρας, όπως αυτές θα καθοριστούν με τη διαδικασία του άρθρου 5, παρ.2 και άρθρου 9, παρ. 4 του Ν.4258/20214.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα παραπάνω, τα αναφερόμενα στο σχέδιο «Πρακτικού» ότι καθίσταται αδύνατη η προσθήκη της βοηθητικής κολυμβητικής δεξαμενής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
3. Το μεγαλύτερο μέρος της όποιας καθυστέρησης, ως προς την εκτέλεση της Προγραμματικής Σύμβασης, αφορά στο προσυμβατικό στάδιο ανάθεσης της Μελέτης, και ειδικότερα σε περιστάσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει ή να προβλέψει ο Δήμος Σερρών, (καθυστερήσεις από την επαναπροκήρυξη λόγω αδυναμίας υποβολής προσφορών στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών, προδικαστικών προσφυγών, προσυμβατικών ελέγχων κ.λπ.).
Επιπλέον, η τυχόν σημειωθείσα καθυστέρηση οφείλεται σε περιστάσεις οι οποίες δεν ήταν γνωστές στην Υπηρεσία μας, και οι οποίες αφορούσαν την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού της περιοχής του Αθλητικού Πάρκου χωρίς να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπιστεί η ύπαρξη γεωτεμαχίου με χαρακτηρισμό (στην Οριστική Διανομή του 1936). «υδατόρεμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχική Άδεια Δόμησης του νέου κολυμβητηρίου εκδόθηκε το έτος 2004 από την ΥΔΟΜ χωρίς καμία αναφορά ή περιορισμούς λόγω ύπαρξης «υδατορέματος».

Σε κάθε περίπτωση, και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις νομοθεσίας και τα αντικειμενικά δεδομένα όπως αναλύονται ανωτέρω, καθώς και τα κάτωθι πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα ότι:
1. έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον καθορισμό των οικοδομικών γραμμών,
2. έχει εκπονηθεί ένα μεγάλο και χρονοβόρο σκέλος της στατικής μελέτης, (εργαστηριακοί έλεγχοι, αποτυπώσεις),
3. έχει ήδη εκπονηθεί ο αρχικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, υποβλήθηκε για αρχικό έλεγχο στη Γ.Γ.Α. και επεξεργάζονται από τον ανάδοχο της μελέτης οι παρατηρήσεις της, ο Δήμος Σερρών εκτιμά ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι σε θέση δημοπράτησης του κατασκευαστικού έργου, οπότε άνοιξη του έτους 2024 θα προκύψει συμβασιοποίηση με Ανάδοχο, και έως το καλοκαίρι του 2025 προβλέπεται η περάτωση των εργασιών κατασκευής.
Ως εκ τούτου προτείνουμε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 της Προγραμματικής Σύμβασης, την παράταση του χρόνου της κατά 12 μήνες, έτσι ώστε με το πέρας της να επιτευχθεί ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου.
Υπό τη νόμιμη δυνατότητα παράτασης, είναι απολύτως εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της Προγραμματικής, οπότε και ρητά διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται περικοπή του φυσικού της αντικειμένου. Ο Δήμος Σερρών δεν αποδέχεται ουδεμία σχετική περικοπή φυσικού αντικειμένου της εν λόγω Σύμβασης».

Κοινοποίηση