Ο περίβολος ενός Νεολιθικού οικισμούς εντοπίστηκε στην προϊστορική θέση της Κοινότητας της Τούμπας, στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν επίσης και νεολιθικές ταφές, καθώς επίσης και πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στους κατοίκους του χωριού, το απόγευμα της Πέμπτης σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου.
Οι έρευνες στην περιοχής γίνονται στο πλαίσιο ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος με τη συμμετοχή και συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Τσενγκ Κουνγκ της Ταϊβάν, της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, μαζί με την ομάδα αρχαιολόγων.
«Έχουμε σκάψει κάποια σπίτια, κτίρια στο εσωτερικό του Λόφου. Φέτος έχουμε εντοπίσει τον περίβολο του οικισμού που ήταν ένας τοίχος τρόπον τινά που περιέβαλλε και προστάτευε το χωριό φτιαγμένο από πηλό από χώμα και επίσης είχαν την τύχη να αποκαλύψουμε δύο ταφές και έτσι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και να γνωρίζουμε και τα ταφικά έθιμα αυτή της κοινότητας. Θα συνεχιστεί η έρευνα και τα επόμενα χρόνια είναι 15ετές το ερευνητικό πρόγραμμα που θα τελειώσει το 2025. Έχουμε λοιπόν άλλα δύο χρόνια ανασκαφικής έρευνας και η μελέτη παράλληλα του υλικού και των ευρημάτων θα οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη εικόνα ενός νεολιθικού οικισμού σε ένα σημείο της πεδιάδας των Σερρών που έχει σχέσεις και επαφές και ανοίγματα τόσο με το Αιγαίο με την νότια Ελλάδα δηλαδή όσο και με την ενδοχώρα της Βαλκανικής» ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος, στην προϊστορική θέση της Κοινότητας της Τούμπας ολοκληρώθηκε για ακόμη μια φορά με επιτυχία, φέρνοντας στο φως περισσότερα νέα δεδομένα που αφορούν τόσο στην πολεοδομική και κοινωνική οργάνωση του νεολιθικού οικισμού, όσο και στα ταφικά έθιμα που υπήρχαν.
«Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την εξέλιξη την γέννηση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι Σερραίοι, ότι τα ευρήματα της περιοχής είναι από 5.000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, δηλαδή έχουμε από σήμερα περίπου στις 7.500 χρόνια και δείχνουν ακριβώς όταν το ανθρώπινο είδος έπαψε πλέον να είναι τροφοσυλλέκτης να μαζεύει καρπούς από τη φύση και πήγε στο επόμενο στάδιο που ήτανε η αγροτική επανάσταση καλλιεργήθηκε ή στην περιοχή του Τίγρη και του Ευφράτη στην περιοχή της Μεσοποταμίας ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί τη γη αυτό εξάλλου είδαμε και στο δρώμενο αυτό το πολύ όμορφο δρώμενο στο οποίο δείχνει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέχρι και σήμερα» ανέφερε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.
«Για ακόμη μία χρονιά είμαστε εδώ να φιλοξενήσουν αυτό το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα του νεολιθικού οικισμού, ο οποίος βρίσκεται δυτικά του χωριού Τούμπας. Ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2025. είμαστε στην ευχάριστη θέση κάθε καλοκαίρι να φιλοξενούμε στο χωριό μας γύρω στις 25 φοιτητές και 10 καθηγητές από μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού της Ταϊβάν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και Έλληνες. Φέτος ήταν πιο δημιουργική, καθώς βρέθηκαν πιο πολλά ευρήματα. Βρέθηκαν ταφικά μνημεία της εποχής εκείνης και από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε τα δεδομένα της τότε εποχής σε στα ήθη και έθιμα βρέθηκε επίσης ένας περιβάλλοντος όπως είδατε μέσα τα ευρήματα είναι πολλά και ελπίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα βγει κάτι στην έτσι τόσο όμορφο για να εμπλουτίσουμε την ιστορία του τόπου» τόνισε ο πρόεδρος της Τούμπας Κωνσταντίνος Στεφανούδης.