Εμμανουήλ Φράγκος: «Οι Έλληνες ροδοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS»


Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, αναφέρεται στην έκκληση βοήθειας που κάνουν οι Έλληνες ροδοπαραγωγοί, λόγω της μεγάλης ζημίας που έχει σημειωθεί στην αγροτική παραγωγή τους από τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες.

«Με την Ελλάδα να κατέχει μεγάλο μερίδιο παραγωγής στην πρώτη ποιοτικά κατηγορία που είναι τα βρώσιμα ρόδια, αλλά και στα ρόδια για χυμοποίηση, το μέλλον των ροδοπαραγωγών είναι αβέβαιο. Ο διάσπαρτος κλήρος, ο ανταγωνισμός από ροδοπαραγωγούς του εξωτερικού και η έλλειψη αγροτικών συνεταιρισμών ‘σφίγγουν τη θηλιά’ γύρω από τον ‘λαιμό’ της παραγωγής ελληνικού ροδιού» αναφέρει ο κ. Φράγκος.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος καλεί τον αρμόδιο Επίτροπο να εξετάσει τη δυνατότητα συμπερίληψης των παραγωγών σε έκτακτη χρηματοδότηση, που ειδικότερα πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν τα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν, ερωτάται η Επιτροπή εάν δύναται η παροχή νέων κινήτρων για τη σύσταση οργανωμένων αγροτικών συνεταιρισμών σχετικά με τη βελτίωση και την εμπορική προώθηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών.

Αναλυτικά, η επιστολή του Ευρωβουλευτή:
«Θέμα: Έκκληση βοήθειας από τους Έλληνες ροδοπαραγωγούς
Αξιότιμε κε Επίτροπε,
Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες που έχει υποστεί η Ελλάδα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημία στην αγροτική παραγωγή της χώρας, άμεσα ή έμμεσα, ξεχωρίζοντας την περίπτωση του ελληνικού ροδιού.

Οι ποικιλίες Wonderful και Ako που συναντώνται στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο βρίσκονται σε αμφίβολη θέση για το μέλλον της ελληνικής ροδοπαραγωγής. Ο μεγάλος όγκος βροχής κατά την περίοδο της ανθοφορίας και οι καύσωνες του καλοκαιριού μείωσαν την παραγωγή και επέφεραν προβλήματα ποιότητας για τους καρπούς. Με την Ελλάδα να κατέχει μεγάλο μερίδιο παραγωγής στην πρώτη ποιοτικά κατηγορία που είναι τα βρώσιμα ρόδια, αλλά και στα ρόδια για χυμοποίηση, το μέλλον των ροδοπαραγωγών είναι αβέβαιο.

Ο μικρός και διάσπαρτος κλήρος στην Ελλάδα θέτει ως μη βιώσιμα τα αγροκτήματα και ο ανταγωνισμός από ροδοπαραγωγούς του εξωτερικού, οι οποίοι καλλιεργούν με μικρότερο κόστος λόγω μεγάλου κλήρου, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των Ελλήνων παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί φτάνουν μόλις το 7% για τη διακίνηση της αγροτικής παραγωγής και δεν μπορούν να πετύχουν οικονομία κλίμακος, όπως και να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκούς κοινοτικούς πόρους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον εκτελεστικό κανονισμό(ΕΕ) 2023/1465 της Επιτροπής σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων, ερωτάται ο κος Επίτροπος:
1) Εφόσον η Επιτροπή αναγνωρίζει την επίδραση του υψηλού πληθωρισμού και το αντίστοιχο ενεργειακό κόστος στην παραγωγή οπωροκηπευτικών, δύναται η Επιτροπή να συμπεριλάβει σε έκτακτη χρηματοδότηση τους παραγωγούς, οι οποίοι μάλιστα πλήττονται, άμεσα ή έμμεσα, από δυσμενή καιρικά φαινόμενα;
2) Με αφορμή τα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν, εξετάζει η Επιτροπή νέα κίνητρα για τη σύσταση οργανωμένων αγροτικών συνεταιρισμών για τη βελτίωση και την εμπορική προώθηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών;
Με εκτίμηση,
Εμμανουήλ Φράγκος».

Κοινοποίηση