Φόρουμ των Γενοκτονιών στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου


Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φόρουμ των Γενοκτονιών, που διοργάνωσε το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», στο Δημοτικό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, προς τιμήν της 9ης Δεκεμβρίου, ημέρα που θέσπισε ο ΟΗΕ για την τιμή και αξιοπρέπεια των θυμάτων των Γενοκτoνικών Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση είχε πρωτοποριακό χαρακτήρα, καθώς διεξήχθη σε θεατρικό χώρο με πολυκάμερη ζεύξη τηλεοπτικής επαγγελματικής παραγωγής, χωρίς την φυσική παρουσία θεατών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του e-Pontos μετέφερε απευθείας στο Διαδίκτυο σε χιλιάδες χρήστες σε όλον τον κόσμο τις εργασίες.

Ο γενικός συντονιστής, ιστορικός, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους επιστήμονες και εκπρόσωπους της Βουλής, της Αυτοδιοίκησης και των προσφυγικών φορέων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι:
-Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, που προσέφερε κάθε δυνατότητα για την άρτια οργάνωση του Φόρουμ, υποσχόμενος ότι θα πράξει το παν, ούτως ώστε η Ποντιακή Προσφυγική μνήμη να ξεκινά τους αγώνες της πάντα από την Δυτική Θεσσαλονίκη, την μήτρα του Ποντιακού Ελληνισμού.
-Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, που συνεχάρη το σωματείο Δράσης *Νίκος Καπετανίδης* και αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για την δικαίωση της Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου.
-Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου.
-Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, Κωσταντίνος Πολυκάρπου, που μετέφερε βαρυσήμαντο μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
-Ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Μπεντρός Χαλατζιάν, που τόνισε την ανάγκη η νέα γενιά να τεθεί επικεφαλής των αγώνων.
-Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.
-Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Γιώργος Κομνηνός.
Μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Φίλιππος Φόρτωμας, που συνεχάρη το σωματείο Δράσης *Νίκος Καπετανίδης* για τις πολυσχιδείς δράσεις του.

Τηλεοπτικά μηνύματα απέστειλαν οι :
-Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ .
-Ρένα Δούρου, τομεάρχης Εξωτερικών Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
-Μιλτιάδης Τσαβδαρίδης, πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά .
-Ελένη Σιδηροπούλου, εκπρόσωπος των Σωματείων Δωδεκάπολις Στουτγάρδης.
Κυριάκος Μπατσάρας, πρόεδρος Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος.
Κασπάρ Καραμπετιάν, πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης.
Παναγιώτης Διαμάντης, ιστορικός της Γενοκτονίας από Αυστραλία.

Στα δύο θεματικά τραπέζια τα θέματα ανέπτυξαν οι κύριοι ομιλητές:

Δημήτρης Κούρτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Τίτλος εισήγησης: “Τα δικαιώματα των διαγενεακών θυμάτων της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο: Μερικές πρακτικές παρατηρήσεις.’
Ο Δρ Δημήτριος Α. Κούρτης αναφέρθηκε στις αναδυόμενες αρχές του διεθνούς ποινικού δικαίου, που διέπουν το διαγενεακό τραύμα.
Αφού πρώτα όρισε τις κατηγορίες θυμάτων διεθνών ποινικών αδικημάτων, που υπό το Καταστατικό της Ρώμης μπορεί να αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έστρεψε την προσοχή του στην υπό διαμόρφωση νομολογία του Δικαστηρίου, αναφορικά με τα διαγενακά θύματα και παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας θυμάτων και τις βασικές νομικές αρχές, που διέπουν την αναγνώρισή τους.
Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο με τον οποίον το ως άνω νομικό σχήμα μπορεί να εφαρμοστεί έναντι του τελικού θύματος της γενοκτονίας, της ομάδας, ως τέτοιας.
Ολοκλήρωσε την εισήγησή του αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομικές διαδικασίες αναγνώρισης και επανόρθωσης των διαγενεακών θυμάτων γενοκτονιών, που έλαβαν χώρα προ του 1948.

Θεοδόσης Κυριακίδης, Επισκέπτης λέκτορας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και επιστημονικός συνεργάτης της έδρας Ποντιακών σπουδών ΑΠΘ.
Τίτλος εισήγησης:”Γενοκτονίες: Κοινοτυπίες και μοτίβα”
Ανέφερε συγκεκριμένα: Η εισήγηση αναφέρθηκε σε διάφορα μοτίβα, που παρατηρούνται κατά την προετοιμασία, την οργάνωση και την επιτέλεση γενοκτονιών.
Οι συμπεριφορές των θυτών τόσο κατά την επιτέλεση, όσο και μετά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, η συγκριτική μελέτη των οποίων βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση του εγκλήματος, αλλά και να αναγνωρίσουν πρώιμα σημάδια, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη.
Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται σε μια γενοκτονική διαδικασία, σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε ιστορικό γεγονός έχει τις ιδιαιτερότητες του και πρέπει να μελετάται ξεχωριστά.

Βασίλης Μειχανετσίδης, JCD, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής-Διδάσκων, ΕΚΠΑ
Τίτλος εισήγησης:
“Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923
Άρνηση, Λήθη, Αποσιώπηση, Μνήμη”.
Ανέφερε συγκεκριμένα:
Η περίοδος μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς το τουρκικό εθνοκράτος (1913-1923) χαρακτηρίζεται από σειρά γεγονότων και διαδικασιων, μεταξύ των οποίων το μείζον, δηλαδή η τελική ολική καταστροφή των αυτοχθόνων Χριστιανικών λαών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμαίων και των Ελλήνων/Ρωμιών.
Κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών καθεστώτων, των Νεοτούρκων και των Κεμαλιστών οι αυτόχθονες Χριστιανικοί λαοί εξοντώθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο και για τους ίδιους λόγους (ταυτοχρόνως και ταυταιτίως).
Η εν λόγω καταστροφή αποτελεί την πρώτη μαζική καταστροφή πολιτών από το ίδιο τους το κράτος κατά τη σύγχρονη περίοδο, ακολουθούμενη κατόπιν από την καταστροφή των Εβραίων της Ευρώπης (Ολοκαύτωμα).
Μ’ όλα ταύτα, ευρέως γνωστό και καταγεγραμμένο κατά την περίοδο υλοποίησής του 1913-1923 το γεγονός της γενοκτονίας των Ελλήνων περιέπεσε κατόπιν σε λήθη για πολλές δεκαετίες (1920-1980) και για διαφόρους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς.

Το σωματείο Δράσης *Νίκος Καπετανίδης* απευθύνει θερμές ευχαριστίες:
Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου, Λευτέρη Αλεξανδρίδη,
Politic.gr,
E- Pontos,
Pontos News,
Εύξεινος Πόντος,
Εταιρίες Νίκου Χρυσίδη,
Αδελφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ.
Σύλλογος Ποντίων Μονάχου,
Χρόνης και Γιάννης Παπαβραμίδης, Δομικά Υλικά,
Tελιορίδης, Έπιπλα.

Κοινοποίηση