Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) σε δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου Σερρών, να παραπέμψει τους οκτώ τεχνικούς υπαλλήλους του Δήμου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με τη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων εκφράζει έντονη ανησυχία για το πώς αποδόθηκαν οι ευθύνες στους συναδέλφους τους μηχανικούς, χωρίς —όπως σημειώνει— να ληφθούν υπόψη κρίσιμα τεχνικά και θεσμικά στοιχεία.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει:

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε, ύστερα από τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας και 17 συνεχείς συνεδριάσεις, η δίκη για την τραγική έκρηξη του λέβητα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και στοίχισε τη ζωή σε έναν μαθητή. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν Μηχανικοί και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν για αδικήματα σχετιζόμενα με την ευθύνη τους ως τεχνικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο υλοποίησης έργου ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου.
Παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε δόλος από την ακροαματική διαδικασία, όπως κατέθεσαν μάρτυρες και επεσήμαναν οι παριστάμενοι νομικοί, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών δυστυχώς υιοθέτησε την πρόταση της Εισαγγελέως και αποφάσισε την παραπομπή οκτώ εκ των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την κατηγορία σε κακούργημα (από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο!).
Παράλληλα, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι:
• Απαγόρευση άσκησης κάθε επαγγελματικής ή υπαλληλικής δραστηριότητας μηχανικού, ήτοι προεχόντως αυτής που εμπίπτει στα καθήκοντα μηχανικού που έχει ο καθένας τους, όπως ενδεικτικά εκπόνησης και υπογραφής μελετών για έργα δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και επίβλεψης, διοίκησης και διεύθυνσης κάθε είδους ιδιωτικού ή δημόσιου έργου,
• Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
• Υποχρέωση τακτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο αποδόθηκαν ευθύνες, χωρίς να αξιολογηθούν ουσιαστικά:
• οι τεχνικές ιδιαιτερότητες του έργου,
• οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων,
• οι πραγματικές αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θέση κάθε εμπλεκόμενου.
Η απόφαση αγνόησε κρίσιμες παραμέτρους, όπως:
• τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, όπως έχουν θεσμοθετηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχουν οριστεί με το Π.Δ. 99/2018,
• τις ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα (Ν. 4412/2016 και άλλες συναφείς),
• καθώς και την ερμηνεία αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ρόλο επιβλέποντος, προϊσταμένου ή συντονιστή τεχνικών υπηρεσιών.
Σε μια δικαστική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης και εμβάθυνσης στα πραγματικά δεδομένα του έργου, δεν ελήφθησαν υπόψη:
• οι θεσμικές αστοχίες του συστήματος παραγωγής έργων στην Αυτοδιοίκηση,
• η χρόνια υποστελέχωση και απουσία επαρκών τεχνικών εργαλείων στους Δήμους,
• η πολιτική ευθύνη και εποπτεία της τότε διοίκησης, που δεν εκπροσωπήθηκε στη δίκη.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ δηλώνει:
• Τη σταθερή της στήριξη προς τους συναδέλφους του Δήμου Σερρών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνέπειες που πλήττουν όχι μόνο την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση, αλλά συνολικά το κύρος του τεχνικού κόσμου.
• Την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε θεσμικό και νομικό μέσο στην αποκατάσταση της αδικίας και την πλήρη υπεράσπισή τους.
• Τη σαφή και διαχρονική θέση της ενάντια στην ποινικοποίηση της τεχνικής ευθύνης, όταν αυτή ασκείται εντός ενός ατελούς, ελλιπούς και συχνά αντιφατικού πλαισίου.
Πάγια θέση της ΕΜΔΥΔΑΣ είναι η διεκδίκηση ουσιαστικής θεσμικής θωράκισης των τεχνικών υπαλλήλων του Δημοσίου και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, με:
• Την άμεση θεσμοθέτηση διαδικασίας προκαταρκτικής τεχνικής αξιολόγησης πριν από κάθε ποινική παραπομπή υπαλλήλων τεχνικών ειδικοτήτων,
• Τη δημιουργία Σώματος Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στελεχωμένου από μηχανικούς, νομικούς και επιστήμονες με γνώση της νομοθεσίας δημοσίων έργων και της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
• Την καθιέρωση μηχανισμών προστασίας των τεχνικών υπαλλήλων από αυθαίρετες και δυσανάλογες ποινικές διώξεις που απορρέουν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε δυσχερές και ασταθές διοικητικό περιβάλλον.
Η ευθύνη της Πολιτείας δεν πρέπει να εξαντλείται στην αυστηροποίηση των ποινών, όπως το συνηθίζει, αλλά οφείλει να επικεντρώνεται στην πρόληψη, στη θεσμική ενίσχυση και στην αποτελεσματική υποστήριξη των εργαζομένων που στηρίζουν τη λειτουργία του κράτους και τα κρίσιμα δημόσια έργα και Υποδομές, λειτουργώντας εντός αντίξοων συνθηκών υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης εις βάρος των Μηχανικών, ούτε σε αυτή, ούτε σε άλλες υποθέσεις όπου εμπλέκονται συνάδελφοι μας».
Κοινοποίηση