
Στο 2ο Γυμνάσιο Σερρών έλαβε χώρα το Επιμορφωτικό Σεμινάριο, που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με πρωτοβουλία της Διευθύντριας Βασιλικής Ζέττα και θέμα «Τεχνικές Συμβουλευτικής σε Εφήβους».
Το Σεμινάριο διεξήχθη σε δύο (2) φάσεις. Την Παρασκευή 05/09/2025 πραγματοποιήθηκε το Α’ Μέρος της Επιμόρφωσης, το θεωρητικό, ενώ τη Δευτέρα 08/09/2025 ακολούθησε το Β’ Μέρος της Επιμόρφωσης, το πρακτικό με βιωματικά παιχνίδια ρόλων.
Εισηγήτριες ήταν η κα Μιχαλάκη Χρυσάνθη – Π23 Ψυχολόγος και η Μαρία Γκόγκα – ΠΕ30 Κοινωνική Λειτουργός, οι οποίες αποτελούν μέλη της ΕΔΥ του 2ου Γυμνασίου Σερρών.
Το θεωρητικό μέρος της Επιμόρφωσης περιλάμβανε ενδελεχή ανάπτυξη για την τεχνική συμβουλευτικής, που πρέπει να ασκείται από όλους τους εκπαιδευτικούς προς τους εφήβους μαθητές και είναι η «Συνέντευξη». Ορίστηκε με σαφήνεια τι είναι η Συνέντευξη, πότε πραγματοποιούμε μία Συνέντευξη και υπό ποιες συνθήκες, τα είδη και τα στάδια αυτής, τους στόχους της Συνέντευξης, τους συντελεστές επιτυχίας, καθώς και τις τεχνικές επικοινωνίας.
Οι πληροφορίες αυτές είναι ύψιστης σημασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορα περιστατικά, που συμβαίνουν στο Σχολείο, ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα οικογενειακά περιβάλλοντα και καλούνται να συνυπάρξουν εύρυθμα και ειρηνικά μέσα στη Σχολική Μονάδα, να συνεργαστούν και να πορευτούν ομαλά κατά τη διάρκεια της Σχολικής Χρονιάς. Αυτό αποτελεί στοίχημα για τους εκπαιδευτικούς, πολλές φορές όμως γινόμαστε μάρτυρες της διαφορετικότητας των παιδιών, που εκδηλώνεται με μορφές όχλησης, εκφοβισμού (bullying) ακόμα και βίας. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών γίνεται συνολικά από τη Σχολική Μονάδα, αλλά και από τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά, απέναντι στον μαθητή που έχει ανάγκη, με προσέγγιση, ενσυναίσθηση και υποστήριξη μέσω των τεχνικών, που διδαχτήκαμε στην επιμόρφωση. Εξάλλου ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτικό έργο, αλλά οφείλει να υπηρετεί τον παιδαγωγικό του ρόλο.
Το Πρακτικό μέρος της Επιμόρφωσης ήταν καθαρά βιωματικό και περιλάμβανε παιχνίδι ρόλων (role playing). Δύο καθηγητές ενσάρκωσαν τους ρόλους καθηγητή – μαθητή, όπου το Σενάριο ήταν η Συνέντευξη ανάμεσα στον καθηγητή και έναν μαθητή, που δέχτηκε bullying από τους συμμαθητές του. Αφού ολοκληρώθηκε η αναπαράσταση, καταγράφηκαν από όλους τους εκπαιδευτικούς οι Τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, οι Στόχοι της Συνέντευξης, καθώς και οι παραλείψεις ή λάθη που γίνανε κατά τη διαδικασία. Ακολούθησε συζήτηση και καταιγισμός ιδεών και η ενδοσχολική επιμόρφωση έκλεισε με προτάσεις για την ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου του εκπαιδευτικού.
Η σχολική χρονιά 2025 – 2026 για τους εκπαιδευτικούς στο 2ο Γυμνάσιο Σερρών ξεκίνησε δυναμικά με την ενίσχυση των εφοδίων, που πρέπει να έχουμε ώστε να είμαστε έμπρακτα και ουσιαστικά αρωγοί δίπλα σε κάθε μαθητή, που έχει ανάγκη, καθώς η Σχολική Μονάδα είναι ένα περιβάλλον γνώσης, φωτός, δημιουργικότητας, χαράς, υποστήριξης και ασφάλειας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας..




















