Ποια η αλήθεια για την πρόσφατη επίθεση λαγοκέφαλου σε άνθρωπο στην Κάρπαθο (Βίντεο)

Τα πράγματα στη θέση τους θέλησε να βάλει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με το λαγοκέφαλο στην Κάρπαθο, με μέσα μαζικής ενημέρωσης να κάνουν λόγο για επίθεση του συγκεκριμένου ψαριού σε άνθρωπο.

Με επιστολή της η iSea παραθέτει έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με «ανακρίβειες που δημοσιεύτηκαν και προβλήθηκαν σε σχετικά άρθρα και τηλεοπτικούς σταθμούς» όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Η επιστολή της iSea συνεχίζει με τα εξής:

«Αρχικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε το σοβαρό προβληματισμό μας ότι παρά την εκτεταμένη ενημέρωση προερχόμενη από αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες σχετικά με την αποφυγή κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από μεγάλα ενημερωτικά μέσα με μεγάλο κοινό δεν είναι ούτε έγκυρες, ούτε διασταυρωμένες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μοιραία περιστατικά, όπως θάνατοι από την κατανάλωση του αυτού του ιδιαίτερα τοξικού και επικίνδυνου είδους, που έχουν ήδη καταγραφεί πρόσφατα σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν η ενημέρωση για τέτοια θέματα να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και επιβεβαιωμένα από αρμόδιους φορείς, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά εσφαλμένων και επικίνδυνων αντιλήψεων στο κοινό.

Ο λαγοκέφαλος αποτελεί εισβολικό ξενικό είδος ιδιαίτερα τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο αν καταναλωθεί, έχει ιδιαίτερα αιχμηρά δόντια που μπορούν να θρυμματίσουν ακόμα και λεπτά μεταλλικά αντικείμενα. Διακρίνεται για την επιθετικότητά του ειδικότερα όταν πεινάει ή βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής.

Στις ελληνικές Θάλασσες έχουν εντοπιστεί 4 είδη του γένους Lagocephalus, που όλα αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος. Το είδος λαγοκέφαλου που απεικονίζεται στο βίντεο των άρθρων από το περιστατικό στην Κάρπαθο ανήκει στο Lagocephalus sceleratus και ΔΕΝ δύναται να καταστεί βρώσιμο, ούτε κατόπιν της επεξεργασίας του.

Το συγκεκριμένο είδος περιέχει τετροδοντοτοξίνη (ΤΤΧ), καθώς και άλλες τοξικές ουσίες, συχνά σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις, σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (σάρκας) και του δέρματος.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία [Καν. (ΕΚ) 853/2004 και Καν. (ΕΚ) 854/2004] «απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των ακόλουθων οικογενειών: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae και Canthigasteridae», και ως εκ τούτου ο λαγοκέφαλος, ως μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, δεν θα πρέπει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές σε οποιαδήποτε μορφή και φυσικά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε καμία περίπτωση.

Ελπίζουμε στην άμεση αποκατάσταση των ανακριβειών που διακινήθηκαν και στην προτροπή των λουόμενων να μην επιδιώκουν επαφή με άτομα του είδους και σε καμία περίπτωση να μην τα καταναλώσουν!!

Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα άγρια ζώα ΔΕΝ είναι κατοικίδια και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός καθώς και να αποφεύγεται η επαφή αλλά και το τάισμα. Ο λαγοκέφαλος διακρίνεται για την επιθετικότητά του και για τα ισχυρά δόντια του, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή ενώ και οι αλιείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Για το θέμα αυτό, αλλά και για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον λαγοκέφαλο, μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Δαμιανίδη και στην εκπομπή του «Κάθε Σάββατο στις 12…» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus fm, ο βιολόγος και μέλος της Isea.com.gr Γιάννης Γιώβος.

Κοινοποίηση