Μία ταινία για τις μαθησιακές δυσκολίες που συγκινεί και προβληματίζει (Άρθρο)


Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος*

Η ταινία Taare Zameen Par (Like stars on earth) είναι μία ταινία ινδικής παραγωγής η οποία προσεγγίζει εύστοχα και με μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα των μαθησιακών δυσκολιών. Πραγματεύεται τη ζωή του δυσλεκτικού Ishaan ο οποίος νιώθει ανήμπορος να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις. Για εκείνον τα γράμματα και οι αριθμοί αποτελούν περίπλοκα συστήματα που “τον καταδιώκουν” και του προκαλούν άγχος κι απελπισία. Συναισθήματα ιδιαιτέρως βασανιστικά.

Έχει φτωχές κοινωνικές σχέσεις. Περιθωριοποιείται από το περιβάλλον του και βυθίζεται στην απομόνωση.

Επιλέγει να δραπετεύει από την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας του η οποία περιλαμβάνει μόνο ο,τι καταλαβαίνει και αγαπάει. (Χρώματα, διαστημόπλοια, ζώα). Το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες προσοχής – συγκέντρωσης καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς στην προσπάθεια του να αμυνθεί και να αντιδράσει απέναντι στην αδικία και στο χαοτικό περιβάλλον που τον περιβάλλει.

Οι εκπαιδευτικοί, οι συμμαθητές και το ευρύτερο περιβάλλον αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του με προσβολές, γελοιοποίηση, τιμωρίες και βία. Αρχικά η οικογένεια αδυνατεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του. Οι γονείς του αισθάνονται ντροπή και απόγνωση, συναισθήματα δύσκολα διαχειρίσιμα τα οποία εκφράζονται είτε δραματικά είτε τιμωρητικά απέναντί του.

Επιπλέον οι γονείς τονίζουν την υπέροχη του μεγαλύτερου αδερφού ως προς την ακαδημαϊκή επίδοση. Ο μικρός Ishaan θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί στους οικείους του και αναζητά απεγνωσμένα την αγάπη και την αποδοχή τους.

Αυτά όμως ανατρέπονται όταν ο Ram, νέος δάσκαλος καλλιτεχνικών, εντοπίζει τις ιδιαιτερότητές του, του δίνει θάρρος να αντιμετωπίσει το απειλητικό περιβάλλον και του διδάσκει τρόπους να αναδείξει τις ξεχωριστές ικανότητές του. Ο Ram, έχοντας βιώσει κι ο ίδιος τη δυσλεξία, εντοπίζει αμέσως το πρόβλημα.

Παρόλο που δέχεται κριτική και αμφισβήτηση καταφέρνει να ακολουθήσει τις δικές του καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και να ανατρέψει το σχολικό κατεστημένο. Επίσης μέσα από την ταινία αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της τεχνών (μουσική, χορός, ζωγραφική, δραματοποίηση) στην εκπαίδευση και στη ψυχολογία των παιδιών. Ο Ram ανακαλύπτει το ταλέντο του μικρού στη ζωγραφική και το αξιοποιεί στις εκπαιδευτικές του μεθόδους.

Έτσι το παιδί οδηγείται σταδιακά από την απόρριψη και την απαξίωση στον θαυμασμό και την απόλυτη αποδοχή χάρη στην συμβολή του δασκάλου.

Ευτυχώς η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα δεχτεί τόσο ακραίες και βίαιες συμπεριφορές. Τα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία είναι ευαισθητοποιημένοι και αναζητούν συνεχή επιμόρφωση. Πάρα τις τεράστιες ελλείψεις, το εκπαιδευτικό σύστημα κάνει προσπάθειες να διαχειριστεί τις μαθησιακές δυσκολίες και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του στιγματισμού των μαθητών αυτών.

Μια ταινία που αξίζει όλοι να δούμε!

* Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ

Κοινοποίηση