Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία
Μικροβιοφοβικό χαρακτηρίζουμε ένα άτομο το οποίο «παραπροσέχει» την υγεία του και ταυτόχρονα φοβάται τη μετάδοση μικροβίων.
Ο μικροβιοφοβικός πλένει συνεχώς τα χέρια του, τα τρόφιμα που αγοράζει, αρνείται να αγγίζει χωρίς προστασία αντικείμενα κοινής χρήσης όπως πόμολα, τηλεκοντρόλ, χειρολαβές, πληκτρολόγια, αλλάζει συνεχώς τα ρούχα του, φοράει μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους, απομονώνεται κοινωνικά εξαιτίας της φοβίας του και γενικότερα αποφεύγει τη στενή επαφή με ανθρώπους.
Όταν αυτές οι συμπεριφορές καθώς και οι σκέψεις γίνουν επίμονες, το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.
Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να μάθει να ελέγχει το φόβο του και να στηρίζει κάθε του αρνητική σκέψη στη λογική και όχι στον φόβο (μετατροπή ιδεών).
Επίσης ο ειδικός θα του διδάξει τρόπους αυτοελέγχου και χαλάρωσης. Σε σπάνιες και πολύ προχωρημένου σταδίου περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μακρόχρονη ψυχοθεραπεία (σπανίως και λήψη αγχολυτικών φαρμάκων).
Σήμερα τα πράγματα έστω και προσωρινά ( ; ! ) αλλάζουν!
Ο μικροβιοφοβικός είναι ο αξιέπαινος και ο άλλος (ο ψύχραιμος) είναι ο κοινωνικά αδιάφορος, ο κατακριτέος!
Οκ, καλό θα ήταν (ίσως και υποχρεωτικό) να εφαρμόζουμε κάποιες συμβουλές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, θα αποβάλλουν τον έντονο φόβο και στο τέλος… θα μας σώσουν!
Όμως ένας άνθρωπος δεν μπορεί έτσι απλά να γίνει φοβικός όπως και ένας φοβικός δεν μπορεί έτσι απλά να γίνει «χαλαρός»! Χρειάζεται χρόνος! Δυστυχώς όμως χρόνο δεν έχουμε, πρέπει να το κάνουμε, να γίνουμε για λίγο φοβικοί (αρκεί βέβαια να μην το παρακάνουμε και στο τέλος φύγει ο ιός αλλά η μικροβιοφοβία συγκατοικήσει μόνιμα στο μυαλό μας)!
Ας κάνουμε πράγματα που μας χαλαρώνουν προσέχοντας όμως τον εαυτό μας, την υγεία μας αλλά και την υγεία των άλλων!
Καλή προσπάθεια και υπομονή!
*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζηρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες.
Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]