Στον… αέρα το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Διεθνούς Πανεπιστημίου- Σε ρόλο «καταπέλτη» το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Σε… ναυάγιο οδηγήθηκε σε πρώτη φάση η συζήτηση για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με τους πρυτάνεις των εν λόγω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να βρίσκονται στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο του «καταπέλτη» και οδήγησε στο… ναυάγιο.

Το ιστορικό του… ναυαγίου

Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, η επιτροπή που είχε συσταθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, κατέθεσε ένα πόρισμα σχετικό με τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Το πόρισμα έπρεπε να έχει δοθεί ήδη στη δημοσιότητα και να ξεκινούσε η σύνταξη του νομοσχεδίου, έτσι ώστε στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να κατατεθεί το νομοσχέδιο για διαβούλευση.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πήρε την απόφαση να συμμετάσχει ξαφνικά στη διαδικασία συγχώνευσης, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Αυτό, βέβαια, προκάλεσε την έκπληξη όλων των εμπλεκόμενων αναρωτώμενοι πως είναι δυνατόν μία σύγκλητος από μόνη της να αποφασίζει να συμμετάσχει κάπου, όπου για να συμμετάσχει πρέπει να έχει εκδοθεί το αντίστοιχο ΦεΚ από το Υπουργείο.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αθήνα κι εκεί οι εμπλεκόμενες πανεπιστημιακές αρχές, περίμεναν με αγωνία την τοποθέτηση του ίδιου του Υπουργού Παιδείας.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Χασάπη, η απάντηση του Υπουργού ήταν πως όταν η σύγκλητος ενός μεγάλους ιδρύματος, εννοώντας το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θέσει ένα αίτημα, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να δώσει μία ευκαιρία.

«Όσο κι αν μας κακοφάνηκε, το καταλάβαμε κι εμείς ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Σε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, μας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε τη συζήτηση αυτή, να μπούμε σε διάλογο με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μάλιστα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το διάλογο αυτό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά, όμως όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε δέκα ημέρες.
Ρωτήσαμε λοιπόν ευθέως τον Γενικό τι γίνεται στην περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε συμφωνία και μας είπε κάτι που δεν μας άρεσε καθόλου. Ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, δεν ισχύει τίποτε,» υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Χασάπης.

Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει για τα υπόλοιπα δύο ΤΕΙ, η εμπλοκή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη διαδικασία της συγχώνευσης, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ξεκάθαρος:
«Θα μπορούσαμε να αποτελούμε κομμάτι ενός μεγάλου πανεπιστημίου, με τη βασική προϋπόθεση ότι αυτό το μεγάλο πανεπιστήμιο θα είναι διαρθρωμένο διοικητικά με τέτοιο τρόπο ώστε οι δύο αδύναμοι κρίκοι, ο κόμβος των Σερρών και της Καβάλας, να διασφαλίζονται απέναντι στον μεγάλο όγκο που έχει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο οποίος θα μπορούσε αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, να εκλέγει τη διοίκηση και θα μπορούσε να κατανέμει τους πόρους με τέτοιο τρόπο που πολύ σύντομα οι δύο κόμβοι των Σερρών και της Καβάλας, να καταλήξουν ως δύο παραρτήματα, πράγμα που δεν μπορούμε να δεχθούμε με τίποτα».

Γιατί, όμως, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης άλλαξε στάση εν μία νυκτί;

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης, έδωσε τη δική του εξήγηση:
«Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φοβήθηκε ότι θα μείνει μόνο του, γιατί όσες κρούσεις έκανε προς το ΑΠΘ, προς το Μακεδονίας, προς το πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν ευοδώθηκαν.
Το δεύτερο είναι ότι κλήθηκαν από τρία μέλη της πρώην επιτροπής και τους προτάθηκε να συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά αυτοί που το σκέφτηκαν αυτό, το σκέφτηκαν επιπόλαια».

Κοινοποίηση