Π. Κοτρώνης: Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης στη χώρα των λωτοφάγων. Ή μήπως όχι;

Άρθρο του Παναγιώτη Κοτρώνη-Ένας ακόμη από τους οκτώ 

Όταν πρόκειται να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία ενός οποιουδήποτε πολίτη, πολύ περισσότερο ενός αιρετού και ακόμα περισσότερο ενός εν ενεργεία Δημάρχου, αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν του (όσο και αν σε ορισμένους δεν αρέσει) και να διαπιστώσουμε αν όσα υπόσχεται τα υλοποιεί.

Τελευταία λοιπόν διαπιστώνουμε μία ακατάσχετη υποσχεσιολογία από την πλευρά του κ.Χρυσαφη, ανεξάρτητα αν μετά από 10 μήνες στην εξουσία (περίπου του 25% του χρόνου της θητείας του), το ουσιαστικό έργο της δημοτικής αρχής (Alekos and friends) κατά την εκδοχή φιλικής του εφημερίδας, περιορίζεται στην μόλις και μετά βίας διαχείριση της καθημερινότητας.

Ίσως λοιπόν σε μια προσπάθεια να «θολώσει» τα νερά ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος με μια επικοινωνιακή και μόνο προσπάθεια να μας πείσει, ότι μας περιμένουν μεγάλα έργα, projiect τα αποκαλεί για να μας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο.

Η πιο πομπώδης ανακοίνωση αφορά στην κατασκευή περιβαλλοντικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού πάρκου (Eden Projiect Serres), η οποία έγινε πριν τρεις μήνες στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών.

Το περίεργο είναι ότι και πάλι ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Σερρών να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη, να εκπροσωπήσει το δήμο Σερρών στην υπογραφή αρχικής δήλωσης πρόθεσης για την κατασκευή του εν λόγω projiect (sic). Εντυπωσιάστηκαν λέει οι δημοτικοί σύμβουλοι και κυρίως οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που έλαβαν και το λόγο.

«Το projiect αφορά ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Έργο, μοναδικού για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Θα βασίζεται στην επιτυχημένη εμπειρία του θεματικού περιβαλλοντικού πάρκου και εκπαιδευτικού κέντρου «Eden project» που λειτουργεί από το 2001 στην Κορνουάλη της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και υπάρχουν άλλα πέντε σε όλο τον κόσμο» όπως τόνισε ο κ. Χρυσάφης. Το κόστος κατασκευής πολύ υψηλό (κάτι άκουσα για 100 εκατομμύρια ευρώ και βάλε).

«Πρόκειται για μια εκτεταμένη δομή που κατασκευάστηκε κατά μήκος της πλευράς μιας τάφρου και χωρίζεται σε τρεις περιοχές που αντιπροσωπεύουν τα τρία διαφορετικά κλίματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ο τρούλος-θερμοκήπιο αναπαριστά πιστά το φυσικό περιβάλλον σε ένα τροπικό δάσος στεγάζοντας εκατοντάδες δένδρα και άλλα φυτά από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Ο τρούλος φτάνει τα 240 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος», κατέληξε ο κ Δήμαρχος.

Αυτό που μου προκαλεί τεράστια απορία είναι, ότι κανείς δημοτικός σύμβουλος πριν δώσει τη θετική του ψήφο, δεν προβληματίστηκε για την πλήρη αδυναμία της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα, να κάνει έστω ένα μικρό βήμα για να ανταπεξέλθει στα βασικά της καθήκοντα, όπως είναι η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η μείωση της τιμής του νερού (για να μην ξεχνιόμαστε), το κόψιμο των χόρτων κλπ, κλπ.

Ας πούμε ότι αυτό τους διέφυγε. Το ιστορικό όμως του κ.Δημάρχου δεν το θυμάται κανείς;

· Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών (ΒΙΟΠΑ) κόστους 5,5 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του όταν ήταν Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, με διακηρύξεις για εγκατάσταση 200 επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρίας ΒΙΟΠΑ συμμετέχουν με ποσοστό 51% είκοσι ιδιώτες, και με ποσοστό 49% ο Δήμος των Σερρών. Μήπως μπορεί να μας πει την τύχη του ΒΙΟΠΑ ο κ.Δήμαρχος; Μπορώ να σας πω εγώ και όποιος θέλει ας πάει να το δει (είναι στον δρόμο προς το Νεοχώρι). Η τέλεια απαξίωση, αφού τώρα μετατράπηκε σε δημοτικό λαχανόκηπο για να σπέρνουν λάχανα και μαρούλια.

· Εκτός όμως από τον κ.Χρυσάφη έχουμε και δείγματα συμπεριφοράς των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Μήπως σας θυμίζει τίποτα το σκάνδαλο που αφορά το Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής στη θέση Ρέμα Αγίου Γεωργίου του δήμου Σερρών; Το έργο αυτό προϋπολογισμού 277.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο κατά 20% από εθνικούς πόρους και κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τελείωσε το 2008 και δεν λειτούργησε ποτέ, μα ποτέ. Η δε δημοτική αρχή του κ.Άγγελίδη πραγματοποιούσε τα ECO FESTIVAL, στο στρατόπεδο «Παπαλουκά», παρά την ύπαρξη του εν λόγω πάρκου. Αυτή τη στιγμή δεν το θυμάται κανείς και έχουν λεηλατηθεί τα πάντα.

· Το πάρκινγκ Βαρέων οχημάτων που δημιουργήθηκε στην περιφερειακή οδό λειτουργεί; Δεν λειτουργεί από το 2006. Το 2006 υπάρχει ο τελευταίος ισολογισμός. Στην ΑΕ που δημιουργήθηκε 25% είχε ο Δήμος Σερρών, 25% το ΚΤΕΛ, 25% το ΚΤΕΑΛ, τα φορτηγά αυτοκίνητα κατείχαν μετοχές ύψους 20% και 5% των μετοχών ανήκε στο σωματείο των Ταξί «Ο Άγιος Χριστόφορος». Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ήταν 60 χιλιάδες ευρώ. Το 2005 έγινε μία περαιτέρω αύξηση της τάξης των 30 χιλιάδων ευρώ και τα χρήματα αυτά δόθηκαν ως εξής: Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ έδωσε ο Δήμος Σερρών και δεκαπέντε χιλιάδες το ΚΤΕΛ, οι υπόλοιποι δεν συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Από το 2005 και μετά δεν συνεδρίασε ποτέ το Δ.Σ. και από το 2006 η εταιρεία παύει να υπάρχει.

Όλο αυτό το ιστορικό που προανέφερα (και περιμένω αντιρρήσεις αν υπάρχουν ανακρίβειες), μας κάνει ελάχιστα αισιόδοξους ότι θα πετύχει ένα PROJIECT τόσων εκατομμυρίων στα Σέρρας.

-Όταν το οικονομικό αλλά και το τουριστικό περιβάλλον έχει πέσει στα τάρταρα, υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να είμαστε εμείς η 7η περίπτωση μετά από τις έξι που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο (Αυστραλία, ΗΠΑ, Μ.Βρετανία κλπ);

-Πως θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης; Από τους πολίτες του πιο φτωχού νομού στην Ελλάδα;

-Και μάλιστα όταν πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στην Περαία και συγκεκριμένα στον Δήμο Θερμαϊκού, ακινήτου 760 στρεμμάτων στα πλαίσια της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς; Ποιος λογικός επιχειρηματίας θα επενδύσει στον 52ο και τελευταίο νομό στην Ελλάδα από άποψη πλούτου, όταν δόθηκε ήδη έκταση δίπλα μας και μάλιστα για τον ίδιο λόγο, στον 2ο σε πλούτο νομό στη χώρα μας;

Μάλλον μας «δουλεύει» κανονικά ο κ.Δήμαρχος. Το «δούλεμα» είναι σίγουρο δεν μπορώ όμως να εντοπίσω ακόμη το κίνητρο του «δουλέματος». Κάτι υποψιάζομαι, ότι το θέμα θα λήξει μόλις παραχωρηθούν στο projiect τα 600 στρ. στο Λευκώνα, αλλά……..

Κοινοποίηση