Τοποθέτησαν σημαία του Εθνικιστικού κόμματος της Βουλγαρίας στα όρια Δράμας- Σερρών στον Όρβηλο

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΠ, μετά την τοποθέτηση σημαίας του Εθνικιστικού κόμματος της Βουλγαρίας (ΒΜΡΟ-ΒΝΜ), στην κορυφή Τσολιάς του όρους Όρβηλος στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στα όρια των Νομών Δράμας-Σερρών.

Πέραν της τοποθέτησης της σημαίας, οι Βούλγαροι υπερεθνικιστές έβαψαν με τα βουλγαρικά εθνικά χρώματα, το υψομετρικό του Ελληνικού Στρατού, που υπάρχει για να καταδεικνύει το υψόμετρο (2.212 μ.) και έγραψαν συνθήματα στην συνοριακή πυραμίδα που χωρίζει τα δύο κράτη.

Το εθνικιστικό κόμμα της Βουλγαρίας, αν και με μικρά ποσοστά, κρατάει την ονομασία του ΒΜΡΟ, του Εσωτερικού Μακεδονο-Αδριανουπολίτικου Επαναστατικού Κομιτάτου και αργότερα της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Έγινε αντιληπτή μετά από μικρό χρονικό διάστημα από τις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες και προέβησαν στις σχετικές αποκαταστάσεις…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις στα όρια του Γ’ Σώματος Στρατού.

Εν τω μεταξύ παλαιότερα και συγκεκριμένα το 2015, το εθνικιστικό κόμμα της Βουλγαρίας είχε δημοσιεύσει χάρτη, βάσει του οποίου οι Βούλγαροι στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνούσαν το 50% του πληθυσμού…

Τι ήταν το ΒΜΡΟ

Ήταν μια βουλγαρική μυστική, αυτονομιστική οργάνωση που συστάθηκε στα Βαλκάνια το 1893.
Αρχικός στόχος της οργάνωσης φέρεται πως ήταν η απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας και της περιοχής Αδριανούπολης από τον οθωμανικό ζυγό και η θέσπιση αυτόνομου καθεστώτος, που πιθανόν μελλοντικά να οδηγούσε και σε ένωση αυτών των περιοχών με τη Βουλγαρία, καθώς και η διατήρηση της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας.

Έτσι το 1903 η οργάνωση ΕΜΕΟ οργάνωσε την αντιοθωμανική ένοπλη Εξέγερση του Ίλιντεν με το σύνθημα «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» και βασικό στόχο την αυτονομία της Μακεδονίας.
Έπειτα από την αποτυχημένη εξέγερση του Ίλιντεν ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μέσα στο ίδιο το κίνημα και έτσι το ΕΜΕΟ διασπάστηκε στα δύο, στους αριστερίζοντες (φεντεραλιστές) που διατηρούσαν την ιδέα της αυτονομίας σε ένα ομόσπονδο κράτος και τους δεξιίζοντες (τσεντραλιστές) που ασπάζονταν το βουλγαρικό εθνικισμό (ένωση με Βουλγαρία του κράτους που θα προέκυπτε) και συγκρούονταν ένοπλα με Έλληνες και Σέρβους. Όμως στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και οι δύο φράξιες της οργάνωσης πολέμησαν στο πλευρό της Βουλγαρίας, και έτσι σταδιακά το ΕΜΕΟ απορροφήθηκε από τη Βουλγαρία και εξελίχθηκε σε εκπρόσωπο των βουλγαρικών συμφερόντων στη Βαλκανική. Η δράση του εντάθηκε κυρίως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δεκαετία του 1920. Σε αυτό το διάστημα η -βουλγαρικών φρονημάτων πλέον- ΕΜΕΟ είχε οργανώσει ένα εκτεταμένο ένοπλο δίκτυο τρομοκρατίας στην περιοχή της Μακεδονίας που ευθύνεται για αρκετά εγκλήματα σε βάρος αμάχων Ελλήνων της περιοχής.

Κοινοποίηση