Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι ζώνες προστασίας περιλαμβάνουν τμήματα των Π.Ε. Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας ενώ οι ζώνες επιτήρησης περιλαμβάνουν τμήματα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής).
Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία και των Σερραίων κτηνοτρόφων, με την Πρόεδρο του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου να δηλώνει στο Infonews24, πως είναι μεγάλο το πλήγμα από τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.
Όπως εξήγησε η κ. Σιδηροπούλου, στην περίπτωση του καταρροϊκού πυρετού, οι εμβολιασμοί των ζώων είναι απαγορευτικοί και συνήθως συστήνονται από το υπουργείο καθαριότητα, απολυμάνσεις και χρήση εντομοαπωθητικών με τα οποία ψεκάζονται τα ζώα, οι στάβλοι κ.λπ., ωστόσο όλα αυτά έχουν ένα μεγάλο κοστολόγιο, το οποίο αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο κτηνοτρόφος.
«Με τη δημιουργία εστιών καταρροϊκού πυρετού, αυτόματα- και σύμφωνα με τον κανονισμό- μπαίνουν νομοί σε καραντίνα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κτηνοτρόφος εφόσον δεν μπορεί να κάνει αγοραπωλησία ζώντων ζώων και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το 90% των κτηνοτρόφων δεν είναι παχυντές, δίνουν ζωντανά τα ζώα τους, άμεσα δημιουργείται μία οικονομική δυσχέρεια. Δυστυχώς έχουμε δει πως όταν έχουμε καραντίνες πάρα πολλές φορές αρκετοί από τους εμπόρους, θεωρώντας ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση, ρίχνουν τις τιμές και το κλίμα που δημιουργείται είναι αρνητικό,» επεσήμανε στο Infonews24 η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, η οποία πρόσθεσε πως το κλίμα ήταν ήδη «βαρύ» εξαιτίας του κορονοϊού:
«Σκεφτείτε ότι έχουμε και τον κορονοϊό. Ενώ θα φεύγανε και τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή προς τα νησιά, προς την Αθήνα, προς τα μεγάλα κέντρα, γιατί θα υπήρχε και ο τουρισμός που δεν υπήρξε φέτος, εξαιτίας του κορονοϊού δεν δώσαμε το προϊόν μας. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μία στασιμότητα στην παραγωγή μας, δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε».
Η κ. Ελπίδα Σιδηροπούλου πρόσθεσε πως ένας ακόμη φόβος είναι και το ενδεχόμενο υποσιτισμού των ζώων, γιατί οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι «κάνουλες» των τραπεζών δεν ανοίγουν.