44 τα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στις Σέρρες- Ο «ρόλος» της Κερκίνης στην αύξηση των κρουσμάτων (Βίντεο)


Αυξάνονται τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Σερρών, καθώς- σύμφωνα με τη χθεσινή, εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός έφτασε τα 44.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στο νομό Σερρών έχει ως εξής:
• Δήμος Αμφίπολης 2 κρούσματα,
• Δήμος Βισαλτίας 7 κρούσματα,
• Δήμος Εμμανουήλ Παππά 3 κρούσματα,
• Δήμος Ηράκλειας 9 κρούσματα,
• Δήμος Νέας Ζίχνης 1 κρούσμα,
• Δήμος Σερρών 10 κρούσματα,
• Δήμος Σιντικής 12 κρούσματα.

Μιλώντας στο Infonews24, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σερρών Ευαγγελία Τανταλάκη παραδέχθηκε πως η Π.Ε. Σερρών δοκιμάστηκε πολύ περισσότερο από άλλες χρονιές, όσον αφορά στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Γιατί, όμως, υπάρχει τέτοια αύξηση κρουσμάτων στο νομό Σερρών;
Εξηγώντας η κ. Τανταλάκη, δήλωσε πως φέτος ήταν πιο ζεστός ο καιρός και ξεκίνησε το κακό από τα πουλιά που έρχονται στην Κερκίνη γι’ αυτό και τα πρώτα κρούσματα και σε μεγάλο αριθμό ήταν από την πλευρά της Σιντικής.

Η «αλυσίδα» μετάδοσης ξεκινά από τα πουλιά που έρχονται από τις χώρες της Αφρικής και μεταφέρουν τον ιό, στη συνέχεια τα κουνούπια τσιμπάνε τα πουλιά και κατόπιν τον άνθρωπο, μεταφέροντας τον ιό.

«Φέτος πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να ενημερώνουμε σε όλες τις τοπικές κοινότητες τους κατοίκους. Η Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με τη γενική διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με την ανάδοχο εταιρεία. Παράλληλα όμως συνεργαζόμαστε και με την ΑΝΕΣΕΡ. Ενημερώνουμε συνεχώς τους κατοίκους, πέρα από τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς που γίνονται αυτή την περίοδο,» επεσήμανε η κ. Τανταλάκη, η οποία πρόσθεσε ότι όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων γίνονται εκνεφώσεις:
«Οι εκνεφώσεις γίνονται αργά το βράδυ, αφού έρθουμε σε επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για να ενημερώσουν τους κατοίκους, γιατί θα πρέπει μείνουν στα σπίτια για κάποιες ώρες. Γι’ αυτό και γίνονται συνήθως μετά τις 12 το βράδυ».

Η κ. Τανταλάκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε κρούσματα, γιατί ο καιρός ευνοεί την ύπαρξη των κουνουπιών, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ηρεμήσουν τα πράγματα.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, τα δέκατα που δεν υποχωρούν, ενώ σε κάποιους άλλους εμφανίζονται έντονοι πονοκέφαλοι και βήχας.

Η κ. Τανταλάκη συνέστησε τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, να χρησιμοποιούνται αντικουνουπικά, το βράδυ όταν καθόμαστε έξω να προσπαθούμε να μην έχουμε πολλά σημεία του σώματός μας εκτεθειμένα, να τοποθετηθούν σήτες στα σπίτια και να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά.

Κοινοποίηση