Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου
«Τσουνάμι» αρνητικών εξελίξεων φαίνεται πως έρχεται για τον κλάδο των ενεργειακών φυτών, που θα «συμπαρασύρει» στο… πέρασμά του, αγρότες, Έλληνικές επιχερήσεις και πολλούς κλάδους που σχετίζονται.
Ένας «κυκλώνας» στο… μάτι του οποίου βρίσκονται το ένα εκ των διυλιστηρίων της χώρας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, να… σφυρίζει αδιάφορα.
Η αγορά των ενεργειακών έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα, επικρατεί αναταραχή, καθώς το ένα εκ των δύο διυλιστηρίων της χώρας, έχει βρει «παραθυράκια» για να προχωρήσει στη μείωση- ίσως και στην οριστική παύσης (;;;)- της κατανομής, επιφέροντας σημαντικό «πλήγμα» στους Έλληνες παραγωγούς και Ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι αποθήκες των εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ είναι γεμάτες από τη συγκομιδή του 2019, ενεργειακών φυτών. Συγκομιδή που προορίζονταν για την κατανομή του 2020, με τους παραγωγούς να έχουν πληρωθεί εννοείται.
Οι επιχειρήσεις αγόρασαν το προϊόν των αγροτών, προχώρησαν σε συμβόλαια, αλλά σαφώς δεν μπορούσαν να προβλέψουν τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στην κίνηση των οχημάτων.
Αυτό, όμως, φαίνεται ότι αποτέλεσε το «τέλειο άλλοθι» στο ένα- εκ των δύο- διυλιστήριο, για να «ρίξει» το ποσοστό της κατανομής βιοντίζελ, καθώς έκανε λόγο ακόμη και για 40% μείωση.
Καθώς, όμως, η νομοθεσία δεν επιτρέπει απόκλιση άνω του 15%, στην κατανομή, το ένα «τρικ» που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί είναι να γίνει ανακατανομή, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση.
Το «colpo grosso», όμως, του εν λόγω διυλιστηρίου, είναι πως «ρίχνει» στο… παιχνίδι εταιρείες εμπορίας τύπου Α, όπως είναι η Shell, Coral, η ΕΚΟ, η ΒΡ κ.ο.κ., προκειμένου να παρακάμψει το σύστημα της κατανομής.
Επίσης, η φημολογία για την επιβολή μικρών προστίμων στο διυλιστήριο, του επιτρέπει επί της ουσίας να τη «βγάλει καθαρή». Η επιβολή «τσουχτερών» προστίμων, θα αποτελούσε σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες παρατυπίας των διυλιστηρίων, καθώς θα καθιστούσε ασύμφορη τη μη προμήθεια από Ελληνική βιομηχανία παραγωγής βιοντίζελ.
«Παροικούντες την Ιερουσαλήμ», αναφέρουν στο Infonews24 πως τον τελευταίο καιρό, πλανάται στον… αέρα το ενδεχόμενο να δοθεί η ευθύνη της κατανομής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κοινώς να «πετάξουν τη μπάλα» στην… εξέδρα. Μία λύση που θα βάλει σε σοβαρές «περιπέτειες» αγρότες και επιχειρηματίες, οι οποίοι απλά θα βρεθούν κάποια στιγμή να συμμετέχουν σε ένα «κυνήγι μαγισσών», ενώ και το ίδιο το ΥΠΑΑΤ αν θέλει να φερθεί έξυπνα, μάλλον δεν θα πρέπει να δεχθεί στα… χέρια του αυτή την «καυτή πατάτα».
Σήμερα, καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο στρέμματα ενεργειακών φυτών σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα, τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργητών βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ένα μεγάλο ποσοστό καλλιεργεί στον Έβρο, που έχει και την εθνική του σημασία να συνεχίσουν οι αγρότες των περιοχών αυτών, να έχουν αντικείμενο εργασίας και εξασφαλισμένο εισόδημα.
Ουσιαστικά, έχουμε ένα προϊόν που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο, περιορίζει την εισαγωγή του πετρελαίου, ενώ «τροφοδοτεί» και έναν κύκλο εργασίας σε αγρότες και επαγγελματίες διάφορων κλάδων.
Γύρω- γύρω όλοι και στη… μέση ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», αφήνει να μετατραπεί σε «αρένα» ο κλάδος των ενεργειακών και να μπει «θηλιά» στο λαιμό όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών.
Ιδιαίτερα θορυβημένοι οι αγρότες ζουν με την αγωνία του αύριο και αναρωτιούνται αν θα συνάψουν νέες συμβάσεις με την ελαιοκράμβη, αν θα αποπληρωθούν κανονικά και γενικότερα, τι ακριβώς συμβαίνει.
Απαντήσεις, όμως, τις οποίες θα πρέπει να ζητήσουν και ίσως να απαιτήσουν να λάβουν, από τον αρμόδιο που δεν είναι άλλος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.