Το πρόβλημα στη Δράμα που ζει το δικό της δράμα, μία ηλιόλουστη μέρα… (Φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης

Με τους καταγεγραμμένους θανάτους, λόγω επιπλοκών του κορονοϊού, να έχουν φτάσει τους 70 στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και σε σύνολο να πλησιάζουν τους 100- αν δεν τους έχουν ξεπεράσει- η περιοχή της Δράμας ζει το δικό της… δράμα.

Σάββατο μεσημέρι και προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας προχωράει σε ελέγχους στο κεντρικό δρόμο της πόλης, στην οδό Εθνικής Αμύνης. Οι έλεγχοι εντοπίζονται σε διερχόμενα οχήματα. Μερικά μέτρα παραπέρα, μικρές παρέες απολαμβάνουν τον καφέ τους, την ομορφιά του Δημοτικού Κήπου και την ηλιόλουστη μέρα.

Περίπου την ίδια ώρα, στην Κεντρική πλατεία της πόλης, δικυκλιστές της Αστυνομίας κάνουν παρατηρήσεις – μόνο παρατηρήσεις – σε απλούς πολίτες που απλά καθόταν, απολαμβάνοντας κι αυτοί τον καφέ τους και την ηλιοφάνεια.

Μερικά μέτρα παραπέρα, πελάτες καταστήματος αναμένουν τη σειρά τους να εξυπηρετηθούν, ενώ σχεδόν την ίδια στιγμή, η ίδια εικόνα έξω από άλλο κατάστημα… Περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα στην κεντρική πάλι πλατεία. Η εικόνα σχεδόν ίδια, αν όχι με περισσότερους πολίτες…

Στην περιοχή της Ανάπλασης (όπως είναι γνωστή στους Δραμινούς) πέρα από τους περιπατητές, δεν απουσιάζουν οι εικόνες ατόμων, που όπως προαναφέρθηκε απολαμβάνουν την ημέρα…

Η κατάσταση στο νοσοκομείο; Δράμα… Θυμίζει και αυτή την υπόθεση σύνδεσης της Δράμας με κάποιον κεντρικό οδικό άξονα… Τεράστια κενά, χρόνια τώρα… Προσλήψεις είχαν γίνει, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν την τωρινή κατάσταση. Οργανικές θέσεις κενές… Γιατί άραγε; Ίσως διότι οι γιατροί δεν επιλέγουν το νοσοκομείο Δράμας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, με τις οποίες ο Δήμος Δράμας επιδοτούσε το ενοίκιο του σπιτιού τους…

Η κατάσταση στην αγορά; Ειπώθηκε χθες σε αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό πως το κέντρο έχει γεμίσει με μαγαζιά που ενοικιάζονται. Αφέθηκε να εννοηθεί πως είναι αποτέλεσμα της πανδημίας… Δεν είναι. Είναι κάτι ακόμη χειρότερο… είναι πολλά χρόνια ανοίκιαστα.

Προ ημερών ο υπουργός προστασίας του πολίτη επισκέφθηκε «κόκκινες» περιοχές, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα. Ζήτησε περισσότερη αυστηρότητα καθώς διάχυτη είναι άποψη πως οι έλεγχοι δεν έφεραν αποτελέσματα, ούτε τώρα, ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που μάλλον οι διατάξεις για ορισμένο αριθμό πελατών και τήρηση των αποστάσεων «αποκοιμήθηκαν» στη… ραστώνη του θέρους.

Στη συνέχεια, την πόλη της Δράμας επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, επί κυβερνήσεώς του και προσλήψεις έγιναν στο νοσοκομείο και πληρώθηκαν οφειλές ετών. Αυτά, όμως, δε στάθηκε δυνατόν να «φράξουν» τη μετάδοση του ιού.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Κώστας Κικίλιας τόνισε πως «Το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει το πρόβλημα, η πόλη έχει πρόβλημα». Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, ακόμη κι από φωνές ηχηρές που ώρες πριν καλούσαν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο, να φορούν την μάσκα κανονικά, ούτε ως υποσιάγονο, ούτε ως περιβραχιόνιο και φυσικά να καλύπτουν και τη μύτη τους….

Η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε να «κλείσει» εντελώς η Δράμα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος του κορονοϊού.

Το ποιος, λοιπόν, έχει το πρόβλημα, είναι ένα ερώτημα που έχει πολλές απαντήσεις και παράλληλα καμία.
Μείνετε ασφαλείς, σας παρακαλώ…

Κοινοποίηση