Σέρρες: Το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Πανεπιστημιάδας αύριο Παρασκευή


Στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Πανεπιστημιάδας φοιτητικού θεάτρου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διοργανώνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΙΟΥ / 7.00΄μ.μ έως 8.30΄ μέσω zoom ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο σεμινάριο με την κ. Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ», με τίτλο : «1000 FACES PROJECT με οδηγό την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ηλικία και προσφέρεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δωρεάν.
Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή έως και την Πέμπτη 27/5/21 στο email:
[email protected] , αποστέλλοντας
ονοματεπώνυμο, ηλικία, το email σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος – meeting ID του σεμιναρίου και ένας οδηγός με βήμα- βήμα τις οδηγίες για τη δημιουργία πορτραίτων της Λωξάνδρας Λούκας, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Φαέθων Βανδώρος.

Δυο λόγια για το project

Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την Λωξάνδρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, και την μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητες της με την Ελένη Δημοπούλου.
Με την στήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε 1000 πρόσωπα με την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας για τη δημιουργία πορτραίτων, ώστε να φτιαχτεί μία τεράστια «κοινωνία» με ανθρώπους διαφορετικούς.
«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά όλοι τόσο μοναδικοί. Έτσι και η μέθοδος αυτή. Ξεκινάει με δύο κύκλους, έναν μικρό και έναν μεγάλο. Κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο».
Κάθε πρόσωπο έχει τη δική του προσωπική ιστορία, το δικό του μοναδικό όνομα, ηλικία, οικογένεια, φίλους, ασχολίες και ενδιαφέροντα!
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετά εργαστήρια εκμάθησης της μεθόδου σε μέλη και φίλους της ομάδας Εν Δυνάμει, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν «νέα» πρόσωπα και να τους δώσουν ζωή.
Στην ομάδα αυτή, συλλέγουμε τα πορτραίτα όλων όσων έχουν συμμετάσχει στο 1000 FACES Project, μαζί με τα βιογραφικά των προσώπων που απεικονίζονται.
Στόχος είναι τα χιλιάδες αυτά πρόσωπα να δημιουργήσουν μια τεράστια έκθεση πορτραίτων, μία νέα τεράστια μοναδική κοινωνία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 1000 FACES
Βασισμένο στα έργα τέχνης της Λωξάνδρας Λούκας
Σύλληψη ιδέας & καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Δημιουργία & προσαρμογή μεθόδου: Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Δημοπούλου
Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Κύρινα
Δημιουργία εγχειριδίου οδηγιών: Φαέθων Βανδώρος
Υπεύθυνος οργάνωσης και επικοινωνίας: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης με την υποστήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ
Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.
Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.
Μερικά δείγματα της δουλειάς της ομάδας Εν Δυνάμει είναι η θεατρική τριλογία «Το Άλλο Το Κανονικό» αποτελούμενη από τις παραστάσεις «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα» (2014-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε σε πολλά θέατρα της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας αλλά και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Créarc – Rencontres du Jeune Théâtre Européen της Γκρενόμπλ (Γαλλία) και Our Stage –4. Europäisches Bürgerbühnenfestival 2019, το «Άλλο Σπίτι» (2016-17) μια συμπαραγωγή με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Φεστιβάλ των Δημητρίων 2016 και «Ερωτευμένα Άλογα» (2018-σήμερα) η οποία παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Φεστιβάλ Δάσους 2018 και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου.
Στο χώρο των εικαστικών ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Home? Το μικρό-μικρό σπίτι» (2015) που έλαβε χώρα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony και της Θούλης Μυσιρλόγλου αλλά και η εικαστική εγκατάσταση «ΣΗΜΑΔΙΑ» (2018) που φιλοξενήθηκε επίσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony.
Η ομάδα Εν Δυνάμει έχει κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «ΔΥΝΑΜΗ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ» (2016), το οποίο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιέννης.
Παράλληλα οργανώνει ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα μέλη της (κίνησης- χορού, μουσικής, εικαστικών κ.ά.).
Για όλες τις παραπάνω δράσεις, η ομάδα Εν Δυνάμει βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης αλλά και σημαντικούς Φορείς, λαμβάνοντας συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχοντας αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς αξιώνοντας μία θέση δίπλα στα πιο πρωτοποριακά καλλιτεχνικά συμβάντα της ελληνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Προβολή – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
«Ευημερία Νάρκη» από την ομάδα «Τρίτος Όροφος»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σε μια όχι και τόσο μακρινή δυστοπία, τα πράγματα δουλεύουν ρολόι και οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και παραγωγικοί. Τι γίνεται όμως όταν το σύστημα αποδεικνύεται ελαττωματικό;
Μια παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ‘Τρίτος Όροφος’ . Σε αυτή την προσπάθεια οι φοιτητές ενεπλάκησαν σε όλα τα στάδια δημιουργίας της ταινίας, από τη συγγραφή του κειμένου μέχρι τη σκηνογραφία και την κινηματογράφηση. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε από τους ίδιους τους φοιτητές με τον δικό τους εξοπλισμό (συνήθως κινητό τηλέφωνο) ενώ όπου χρειάστηκαν ομαδικά γυρίσματα τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ.
Διάρκεια : 20΄
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ :
Σκηνοθεσία – Διδασκαλία : Μαρία Καραζάνου
Εκτέλεση Παραγωγής – Μοντάζ: Τάσος Κουλούρης Rec n’ Mix Studios
Συγγραφική Ομάδα : Μαρία Καραζάνου, Λεονάρντο Κοέν,Θάλεια Μπάτρα, Χαρά Παπουνίδου, Κωνσταντίνα Τζούδα
Πρωτότυπη Μουσική: –Duskiness–
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ασπασία Μπότα, Χαρά Παπουνίδου
Κινηματογραφική Ομάδα: Λεονάρντο Κοέν, Κατερίνα Μήτα, Γιάννης Παναγιωτίδης, Θανάσης Σαλταπίδας, Κωνσταντίνος Σαλταπίδας, Κωνσταντίνα Τζούδα
Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
‘Τρίτος Όροφος’
Σωτηρία Γραφάκου, Ιωάννα Δαδίτσιου, Βικέντα Δαλδά, Χριστιάνα Δημητρά-Μπούτικου, Κωνσταντίνος Δράκος, Θανάσης Θεοδώρου, Αναστασία Καμπίτση, Ελίνα Καραγιάννη, Λεονάρντο Κοέν, Σοφία Κούρτη,Κρις, Μαριαλένα Λευκοπούλου, Δήμητρα Μαγοπούλου, Δάφνη Μαρκοπούλου, Ευριδίκη Μαρκοπούλου, Εβελίνα Μελαχροινάκη, Κατερίνα Μήτα, Γιώργος Μυλωνάς, Θάλεια Μπάτρα, Γιάννης Παναγιωτίδης, Θανάσης Παπαδήμος, Χρύσα Παπαζήση, Γρηγορία Παπαθεοδώρου,Ζώη Παπαχρήστου,Χαρά Παπουνιδου, Μυρσίνη Πασχαλιά, Κωνσταντίνος Σαλταπίδας, Γιάννης Σταματίου, Θέμος Συρόπουλος Κωνσταντίνα Τζούδα, Δήμητρα Τουρτουρα, Μιχάλης Τσίρος, Δήμητρα Φούρλα, Στέλλα Χατζοβούλου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΪΟΥ
Συναυλία λήξης Πανεπιστημιάδας – Ώρα : 9.00΄μ.μ.
Οι Serres Voices μας ταξιδεύουν στις “Μουσικές του 60”.
Η ομάδα των νέων Σερραίων μουσικών που δημιουργήθηκε μέσα στην καραντίνα, ερμηνεύει τραγούδια γεμάτα χαρά και αισιοδοξία που μας φέρνουν μνήμες από τα καλύτερα μας χρόνια. Αυτά που ζήσαμε και αυτά που ελπίζουμε να έρθουν.

Κοινοποίηση