Π. Τόσιος: «Το δεξιό πελατειακό κράτος χρεοκόπησε την Ελλάδα»

Άρθρο του Πασχάλη Τόσιου
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Την Ελλάδα τη χρεοκόπησαν το δεξιό πελατειακό κράτος, το κομματικό σύστημα που το εξουσίασε και ένας επικίνδυνος πολιτικά ηγέτης.

Ας μεταφερθούμε από τη θεωρία στην πράξη, στην εφαρμοσμένη πολιτική.
Αν ήταν της σοσιαδημοκρατίας το ιδεολογικό και αξιακό οπλοστάσιο που καθόρισε τη συνείδηση των πολιτών και τη διακυβέρνηση της χώρας, αν οι δικές της ιδέες οδήγησαν στη χρεοκοπία, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι ήταν μια κυβέρνηση της δεξιάς, της αυθεντικής, λαϊκής δεξιάς, που κατέκτησε το έπαθλο του μεγαλύτερου και ταχύτερου δημοσιονομικού εκτροχιασμού στη νεότερη ιστορία;

Θυμίζω:
• Ήταν η κυβέρνηση του Κ .Καραμανλή και της ΝΔ που παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 180 δισ. το 2003 και το παρέδωσε στα 300 δισ. το 2009.
• Επί των ημερών της ίδιας κυβέρνησης, η δαπάνη για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων έφθασε από 12,3 δισ. το 2003 στα 15,1 δισ. το 2009 και η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου, αντίστοιχα, από τα 3,5 στα 6,4 δισ.
• Η κυβέρνηση αυτή, μόνον στον τελευταίο της χρόνο επέτυχε να αυξήσει τις μηνιαίες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 25% και
• να μειώσει τα μηνιαία έσοδα κατά 24,2%. Κι είχε επίσης επιτύχει, στον καιρό της απόλυτης πολιτικής της κυριαρχίας και πριν χτυπήσει η κρίση, να εκτοξεύσει το εξωτερικό έλλειμμα από 5,7% του ΑΕΠ, το 2003, στο 14,5% ήδη από το μοιραίο 2007.
• Λόγω έλλειψης ικανοτήτων, ο Κ. Καραμανλής είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η απόκλιση, μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των πραγματικών μεγεθών του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, άγγιζε το 2,2% του ΑΕΠ. Ο Κώστας όμως έκανε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όπως ένας πλανόδιος μικροπωλητής σε ένα υπαίθριο παζάρι.

Η υπόμνηση των σκληρών αριθμών δεν γίνεται για να διατυπωθεί κάποιο κατηγορητήριο. Αλλά για να τεκμηριωθεί πως η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε στο κυνήγι κάποιας ευγενούς ή σκοτεινής ουτοπίας. Χρεοκόπησε στο κυνήγι της εκλογικής πελατείας και των ισχυρών, οικονομικών και συντεχνιακών οργανωμένων συμφερόντων.

Την Ελλάδα δεν την οδήγησαν στο Μνημόνιο κάποιες ιδέες. Τη χρεοκόπησαν ένα δεξιό πελατειακό κράτος, και ένα κομματικό σύστημα που εξουσίασε αυτό το κράτος και, ταυτόχρονα, υποδουλώθηκε σε αυτό και ένας επικίνδυνος πολιτικά ηγέτης. Να μεταθέτουμε τη συζήτηση από τις πελατειακές πρακτικές στον κόσμο των ιδεών θα ήταν σαν να αθωώνουμε το έγκλημα και να διευκολύνουμε την επανάληψή του.

Ο Καραμανλής το πιθανότερο, να μη δώσει ποτέ εξηγήσεις για τις πράξεις του. Από τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών του 2008, έως την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο πολιτικός αυτός επέδειξε μια ουσιαστική επιμονή για να αποδυναμώσει τη χώρα. Είναι πρόκληση όμως οι πολιτικοί και οικογενειακοί του απόγονοι να μας κουνούν το δάχτυλο, πάει πολύ.

Υ.Γ. Και μια επισήμανση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Καραμανλή βουλευτή Σερρών περί «μίσους του ΠΑΣΟΚ κατά των Καραμανλήδων»: Δεν σας καταδιώκει κανείς κ. Καραμανλή. Σας καταδιώκει η Πραγματικότητα και η Ιστορία.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •