Ο δήμαρχος του Iseo έφερε Ιταλικό… αέρα στις Σέρρες

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας και αξιοποίησης Ευρωπαϊκών διασυνοριακών προγραμμάτων με την Ιταλία και συγκεκριμένα με τον Δήμο Iseo, στο πλαίσιο ενός έργου με στόχο την προώθηση των λιμνών ως εναλλακτικό τουριστικό προϊόν για όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και την προώθηση του δικτύου ευρωπαϊκών λιμνών. Η Κερκίνη όντας μέλος πλέον του δικτύου ευρωπαϊκών λιμνών και ακολουθώντας το παράδειγμα της λίμνης Iseo, δύναται να αναδειχθεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ο διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Γιώργος Αραπάκης είχε επισκεφτεί το Iseo για τις ανάγκες του έργου και της εν λόγω συνεργασίας και τώρα ο δήμαρχος Riccardo Venchiarutti ανταπέδωσε την επίσκεψη με μία ομάδα 32 ιταλών από την ευρύτερη περιοχή.

Η πόλη του Iseo βρίσκεται στα βόρεια της Ιταλίας, στην Λομβαρδία, στην επαρχία της Μπρέσια και είναι χτισμένη στην όχθη της λίμνης του Iseo. Η οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στην παραγωγή κρασιού καθώς και στη βιομηχανία και το εμπόριο.

Ο κύριος Venchiarutti, δήμαρχος του Iseo από το 2009, ξεκίνησε ως δημοσιογράφος, διετέλεσε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού γεωγραφίας και ταξιδιού “Geodes” και της ταξιδιωτικής εφημερίδας “Travel”, υπήρξε Πρόεδρος του Ιταλικού Τουριστικού Τύπου, επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας του Rai του Μιλάνου, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Σπουδών και Απασχόλησης, που ιδρύθηκε από τον νομπελίστα Φράνκο Μοντιλιάνι με επικεφαλής τον άλλο νομπελίστα Οικονομικών , Καθηγητή. Robert Solow του MIT .

Την Τρίτη 25/09/2018 τον δήμαρχο και τους επισκέπτες υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Marco Della Puppa και ο γνωστός σεφ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Γιώργος Παλησίδης.

Την επομένη μέρα οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά στα αρχαία Στάγειρα και στη φωτογραφική έκθεση «Άγιο Όρος: 1000 χρόνια σε 100 φωτογραφίες» που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού.
Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στον χώρο των Φιλίππων τον δήμαρχο και τους ιταλούς επισκέπτες υποδέχτηκε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Διευθύνων Σύμβουλος του κτήματος Nico Lazaridi Φρειδερίκος Λαζαρίδης ο οποίος μάλιστα προσέφερε κρασιά του κτήματος στους επισκέπτες.
Φυσικά οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μουσείο Αμφίπολης, μένοντας εντυπωσιασμένοι ε από τα εκθέματα, αλλά και στο μοναδικής ομορφιάς Σπήλαιο Αλιστράτης.

Στην πόλη μας υποδέχτηκαν τους Ιταλούς επισκέπτες και τον Δήμαρχο Riccardo Venciarutti ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κυριάκος Ασίκογλου, σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ιταλού Δημάρχου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Κεντρικά σημεία αλλά και ουσιαστική αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσαν η λίμνη Κερκίνη και η SEREXPO 2018. Πριν την ξενάγηση και την περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη, τον Ιταλό Δήμαρχο υποδέχτηκε και ξενάγησε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης.

Τον Ιταλό δήμαρχο συνόδευε και ο διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Enrico Intra, τον οποίο οι Σερραίοι είχαν την τύχη να απολαύσουν το Σάββατο 29/09/2018 σε ένα μοναδικό κονσέρτο τζαζ μουσικής. Την ιταλική βραδιά διοργάνωσε το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Π.Κ.Μ. με τον Σύλλογο ΕΜΜΕΛΕΙΑ, στην αίθουσα του Συλλόγου. Τη βραδιά συνόδευσαν τα ποιοτικά κρασιά του Οινοποιείου ΓΑΖΩΡΙΤΗΣ και εδέσματα από το catering ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ.

Στα εγκαίνια της φετινής διεθνούς επιχειρηματικής έκθεσης SEREXPO 2018, ο Δήμαρχος του Iseo είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους τοπικών φορέων και όχι μόνο και να συστήσει το δικό τους Φεστιβάλ Λιμνών «Festival Dei Laghi» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πόλη του Iseo και είναι αφιερωμένο στις ιταλικές και ευρωπαϊκές λίμνες. Ο Ιταλός δήμαρχος προσκάλεσε σερραϊκές επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν με δικό τους περίπτερο που χορηγείται δωρεάν από τον Δήμο Iseo στην Έκθεση του 2019, ώστε να τους γνωρίσει το ιταλικό κοινό.
Ραντεβού λοιπόν με τον Δήμαρχο Riccardo Venchiarutti στο Iseo και στο Φεστιβάλ Λιμνών του 2019!!!

Κοινοποίηση