Ρεσιτάλ – σεμινάριο λαϊκής κιθάρας

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών ετοιμάζει και πάλι μια ξεχωριστή εκδήλωση. Αυτή τη φορά διοργανώνει ρεσιτάλ – σεμινάριο λαϊκής κιθάρας με τον Απόστολο Αποστολίδη. Όπως είναι γνωστό, από τα τέλη ακόμα του 19ου αιώνα η κιθάρα εμφανίζεται στο ελληνικό αστικό τραγούδι.

Από όλη τη γνωστή μέχρι σήμερα ελληνική δισκογραφία φαίνεται, πως η κιθάρα υπάρχει πάντα στο λαϊκό τραγούδι, με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίστηκε αυτό ως τώρα. Υπάρχει βέβαια ως όργανο συνοδευτικό, και σπανιότερα, ως κύριο ή σολιστικό όργανο.

Η λαϊκή κιθάρα γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν χρησιμοποιήθηκε ως σολιστικό όργανο για τη δισκογραφία του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Αμερική. Τα ζεστά ηχοχρώματα αυτής της λαϊκής κιθάρας θα απολαύσουν, όσοι παρακολουθήσουν το ρεσιτάλ του Απ. Αποστολίδη

Το ρεσιτάλ θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών (Β. Βασιλείου 12) την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Απόστολος Αποστολίδης

Γεννήθηκε το 1975 στην πόλη της Δράμας. Είναι απόφοιτος της Παραδοσιακής Κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο τρίχορδο μπουζούκι. Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το ίδιο Τμήμα με ειδίκευση στην λαϊκή κιθάρα και στο λαούτο. Δάσκαλοι του υπήρξαν ο Λευτέρης Τσικουρίδης, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Ηλίας Παπαδόπουλος κ.α. με τους οποίους συμμετείχε σε διάφορες συναυλίες υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου.

Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας ενώ έχει διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Δράμας και στο Ωδείο «Νεάπολις» της Καβάλας. Παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Παλαιών Ασμάτων με την οποία πραγματοποιεί μουσικοθεατρικές παραστάσεις με θέμα την λαϊκή μας μουσική όπως τις παραστάσεις «Μες τον τεκέ της Μαριγώς» και «Μια εικόνα… χίλιες νότες».

Έχει παρακολουθήσει ατομικά μαθήματα ορθοσωμικής για μουσικούς (τεχνική Alexander) με τον Χρήστο Νούλη. Υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας ενώ παίζει ηλεκτρική κιθάρα, τενόρο σαξόφωνο, κρουστά και είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κοινοποίηση