Γ. Τρέντσιος: Επιλέγουμε το Σχέδιο και τις Πράξεις για το συλλογικό όφελος κι όχι το προσωπικό συμφέρον

“Χαρακτηριστικό του νομού μας σήμερα είναι η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής” αναφέρει στη συνέντευξή που παραχωρεί στο Infonews24.gr ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» για την Π.Ε. Σερρών Γιώργος Τρέντσιος. “Η διοίκηση Τζιτζικώστα, συνέχεια της διοίκησης Ψωμιάδη, διαχειρίστηκε τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρχαν με παλαιοκομματική αντίληψη της εξουσίας για την εξουσία. Είναι μια ανεπαρκής διοίκηση. Δεν μπορεί να υποδείξει έστω ένα έργο, σε οποιονδήποτε νομό της Περιφέρειας, το οποίο να σχεδίασε, να χρηματοδότησε και να υλοποίησε.”  σημειώνοντας πως “επιλέγουμε το Σχέδιο και τις Πράξεις για το συλλογικό όφελος κι όχι το προσωπικό συμφέρον” καταλήγει ο κος Τρέντσιος.
 
ΕΡ: Κύριε Τρέντσιο είστε υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, στην Π.Ε. Σερρών με την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστεργίου. Γιατί είπατε το “Ναι” στην πρόσκληση-πρόκληση του κ. Παπαστεργίου; Ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της παράταξή για την Κεντρική Μακεδονία και για την Π.Ε. Σερρών;
 
Γ.Τ: Κύριε Κώττα αποδέχθηκα την πρόσκληση του κ. Παπαστεργίου γιατί η συμμετοχή σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Ο Β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι δεν έχει ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών, είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην διοίκηση της χώρας και είναι ένας θεσμός που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες και προασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα. Επιπλέον οι πολιτικές μου πεποιθήσεις εκφράζονται από τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας, του χώρου που έχει κάνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες και τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό επίπεδο προς την κατεύθυνση ενός κράτους αποκεντρωμένου, με ισχυρή αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Η ερώτησή σας για τον κεντρικό σχεδιασμό της παράταξής μας είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική αλλά ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο που καταρχάς έχει να κάνει μ’ ένα μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει στον απλό πολίτη, το Σερραίο πολίτη. Ποιος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας; Τι μπορεί να κάνει και πώς μπορεί να το κάνει; Ξέρει ο πολίτης τις αρμοδιότητες; Τον έχει αγγίξει μια πρωτοβουλία της Κεντρικής Περιφέρειας; Ξέρει αν με τον άλφα ή βήτα τρόπο μπορεί να αλλάξει τη ζωή του κάνοντας άλλες επιλογές; Στόχος μας είναι να επανεκκινήσουμε την Ανάπτυξη στη Μακεδονία.  Να αφήσουμε πίσω μας την αντίληψη “τι προσφέρει το αξίωμα στο πρόσωπο” και να βαδίσουμε με γνώμονα “τι προσφέρει ο άνθρωπος στον τόπο”. Ανυστερόβουλα και παραγωγικά.
 
Εμείς, δε θέλουμε την Περιφέρεια καταφύγιο επαγγελματιών της πολιτικής, εφαλτήριο για την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών, θερμοκήπιο μηχανισμών εξουσίας. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή στην Πράξη, την κοινωνική λογοδοσία, την αναδιαμόρφωση και την συνεχή επικοινωνία πολιτών και διοίκησης.
Η συμβολή της Περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ήταν αποσπασματική, σαφώς υποδεέστερη των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων της. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ φτωχή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παρά τη συστηματική παραπλάνηση και τις επικοινωνιακές αλχημείες να εμφανίζονται παλαιότερες ή εκκρεμείς χρηματοδοτήσεις ως τρέχουσα απορροφητικότητα.
Ο τόπος μας χρειάζεται να αλλάξει πρόσωπο. Να γυρίσει σελίδα. Να ξεφύγει από τη στασιμότητα και την προσκόλληση σε παρωχημένες, συχνά καταδικασμένες, πρακτικές. Να αποκτήσει σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Να βαδίσει το δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.
 
Γι’ αυτό και Προτεραιότητές μας είναι:
Ο ανασχεδιασμός των έργων υποδομής με ενίσχυση της διασύνδεσης με μεγάλα ευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα. 
Η παρέμβαση για ενίσχυση της παρουσίας της Κ. Μακεδονίας στα ενεργειακά σχέδια που θα την αναβαθμίσουν ως ενεργειακό κόμβο.
Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Κ. Μακεδονίας και των πολλαπλών μεταφορικών της δικτύων για μία νέα αναπτυξιακή πορεία.
Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, διεθνών καλών πρακτικών και του πολύ καλού επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας για να βάλουμε τον τόπο στο χάρτη της διεθνούς Καινοτομίας.
Η έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα και η προσέγγιση της πλήρους δυναμικής στον τομέα του τουρισμού.
Ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος συνδυάζεται με σχεδιασμό δράσεων σε νέα πεδία (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση).
Στο χώρο του αθλητισμού και πολιτισμού, η ενίσχυση των υποδομών αλλά και η ανάπτυξη νέων δράσεων με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα που συνδέεται στενά με την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας.
Οι νέες τεχνολογίες και οι βέλτιστες πρακτικές διοίκησης, σήμερα απούσες από την καθημερινότητα στη λειτουργία της Περιφέρειας, όχι μόνο θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και στη συμμετοχή των πολιτών στην επίλυση προβλημάτων.
Θέλουμε μία Περιφέρεια με ισόρροπη ανάπτυξη:
• Μεταξύ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξειδικευμένα προγράμματα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε μία από αυτές.
• Για όλους τους τομείς της ανάπτυξης μας (αγροτικό, βιομηχανικό, τουρισμό και άλλες υπηρεσίες)
• Για κάθε τομέα καθημερινής δραστηριότητας του πολίτη (αθλητισμό- πολιτισμό- κοινωνικές πρωτοβουλίες- βελτίωση ποιότητας ζωής)
Προτεραιότητά μας είναι μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, να εξασφαλίσουμε τη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Την αξιοπρέπεια σε όλους. Τις ευκαιρίες για εργασία και δημιουργικότητα. Την κάλυψη κάθε πολιτιστικής και αθλητικής ανάγκης των πολιτών. Την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών και των νέων. Τις γρήγορες και ανεμπόδιστες μεταφορές και μετακινήσεις. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας κρατούν δέσμιους της αδράνειας και της ατολμίας. 
Επιλέγουμε το Σχέδιο και τις Πράξεις για το συλλογικό όφελος κι όχι το προσωπικό συμφέρον.
 
ΕΡ: Έχασε ευκαιρίες η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με τη διοίκηση Τζιτζικώστα; Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα στο Νομό Σερρών;
 
Γ.Τ: Χαρακτηριστικό του νομού μας σήμερα είναι η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, πράγμα που οδήγησε στην ανεργία, στη φτώχεια, στη φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη διαρκή υποχώρηση του εισοδήματός μας. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο νομός με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας. Από το 2010 που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο που να αναδεικνύει το νομό.  Η διοίκηση Τζιτζικώστα, συνέχεια της διοίκησης Ψωμιάδη, διαχειρίστηκε τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρχαν με παλαιοκομματική αντίληψη της  εξουσίας για την εξουσία. Είναι μια ανεπαρκής διοίκηση. Δεν μπορεί να υποδείξει έστω ένα έργο, σε οποιονδήποτε νομό της Περιφέρειας, το οποίο να σχεδίασε, να χρηματοδότησε και να υλοποίησε. Η περίφημη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κυμαίνεται στο 29%, οφειλόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε δράσεις στις οποίες η Περιφέρεια είναι απλώς συντονιστής, όπως τα προγράμματα εναντίον της φτώχειας. Εκεί όμως, που εκ των προτέρων απαιτείται δουλειά και σχεδιασμός, όπως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, η απορρόφηση πόρων είναι μηδενική. 
 
Η διοικητική μηχανή της Περιφέρειας είναι αποπροσανατολισμένη και αντιπαραγωγική, λόγω του υπερσυγκεντρωτισμού και της αδυναμίας του Περιφερειάρχη να λειτουργήσει επιτελικά και με σύγχρονο τρόπο διοίκησης. Η συμβολή της Περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ήταν αποσπασματική, σαφώς υποδεέστερη των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων της. Τα έργα υποδομής, σε διαρκή καθυστέρηση και με έλλειψη συνοχής, αποτυγχάνουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και να απαλύνουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η σύνδεση με την κοινωνία της Γνώσης και με τους φορείς της Καινοτομίας του τόπου μας, όταν υπήρχε, ήταν επιφανειακή και χωρίς στόχευση, άρα αναποτελεσματική. Οι νέοι άνθρωποι νιώθουν αποξενωμένοι από τις ίδιες τις αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποκλεισμένοι από το μέλλον τους.
 
Στο νομό μας υπάρχουν άμεσα και υπαρκτά ζητήματα π.χ. οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορά του Κέντρου κουνουπιών από το νομό, Λιμάνι Αμφίπολης, λόφος Καστά, φαράγγι Αγγίτη, σπήλαιο Αλιστράτης, γεωθερμικά πεδία κ.ά. που για πολλά χρόνια έχουν λιμνάσει και οι μέχρι τώρα επιλογές της Περιφέρειας αντί να βελτιώσουν τις καταστάσεις τις πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω.
Το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία με προϋπολογισμό κοντά στα 130.000.000 ευρώ δεν αξιοποιείται. Ένα πρόγραμμα που η υλοποίησή του θα συνέβαλε στα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων (Στρυμόνας, Κερκίνη) που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας, στην επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Άλλο παράδειγμα, το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας Ν. Σερρών που ιδρύθηκε το 1996 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών. Το Κέντρο αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα από τα πιο δραστήρια της Ευρώπης. Το κέντρο αυτό σταμάτησε να λειτουργεί το 2011 με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, στην οικονομία και την ανάπτυξη του νομού μας.
 
Επίσης, στο λόφο Καστά ξεκίνησαν οι ανασκαφές επί Νομαρχίας Σερρών και σταμάτησαν με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας. Κι αυτό, ενώ έχει εγκριθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 € με το ποσοστό απορρόφησης να είναι σήμερα μηδενικό με ευθύνη βέβαια της διοίκησης Τζιτζικώστα. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι για την ιστορία και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.
Οι Σερραίοι πολίτες προτάσσουν τα πολλά προβλήματα τους και απαιτούν λύσεις. Κι αυτό είναι για μας βασική προτεραιότητα. Από το τέλμα της αδράνειας να χαράξουμε άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Να εκπονηθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και το κυριότερο να υλοποιηθεί, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο, για την βελτίωση της καθημερινότητας. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή στην Πράξη, την κοινωνική λογοδοσία, τη αναδιαμόρφωση και την συνεχή επικοινωνία πολιτών και διοίκησης.
 
ΕΡ: Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο, στις περιοδείες που κάνετε στην περιφέρεια των Σερρών. Τι σας λένε οι πολίτες;
 
Γ.Τ: Οι πολίτες θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Τι γίνεται με τα κυρίαρχα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία; Τι γίνεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Τι γίνεται με την ένταξη των νέων στην παραγωγή; Πώς βλέπει η Περιφέρεια την εγκατάλειψη της υπαίθρου; Ποιες δομές δημιουργεί η Περιφέρεια για να στηρίξει τους πολίτες που «επιχειρούν» ή θέλουν να «επιχειρήσουν»; Το κυρίαρχο μήνυμα που λαμβάνουμε από τους συμπολίτες μας είναι ότι συνειδητοποιούν ότι η Περιφέρειά μας διοικείται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία από την ίδια παράταξη και αμφισβητούν την πολιτική αντίληψη παλαιότερων και σημερινών εκπροσώπων της, που η προτεραιότητα τους είναι το επικοινωνείν έναντι του πράττειν, της εντύπωσης έναντι της ουσίας, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης έναντι των πρωτοβουλιών για λύση προβλημάτων.
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παραγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεν αντέχει άλλη απουσία σχεδίου και έλλειψη Πράξεων. 
Γι’ αυτό και θα στηρίξουν υποψηφίους που αγωνιούν για τον τόπο τους όχι στα λόγια αλλά με πράξεις. Γι’ αυτό και θα στηρίξουν την παράταξή μας «Πράξεις για τη Μακεδονία».
Για μας, η εκλογική αναμέτρηση είναι μάχη για μια καλύτερη ζωή. Για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας, για έναν τόπο που να αξίζει και για μας τους νέους, τη γενιά της κρίσης. 
 
ΕΡ: Γιατί οι πολίτες να στηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα; Γιατί να ψηφίσουν τον Γιώργο Τρέντσιο; 
 
Γ.Τ: Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Σερραίων πολιτών γιατί είμαι ενεργός πολίτης που αγωνιώ για τον τόπο μου. Η συμμετοχή μου στις Περιφερειακές εκλογές είναι πρόκληση και απόφαση αγώνα σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο για ένα καλύτερο αύριο. Πιστεύω στις αρχές της συλλογικής δράσης και της ευθύνης απέναντι στον πολίτη.
Στόχος μου είναι και η ανάδειξη των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και κυρίως της αγροτικής οικονομίας και της καινοτομίας. Στόχος μου είναι ο προγραμματισμός, το σχέδιο ανάπτυξης και η εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών δράσεων για την βελτίωση των προβλημάτων προς όφελος των συμφερόντων όλων των Σερραίων πολιτών με ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και εντιμότητα. Η νέα γενιά είναι και ικανή και τολμηρή. Επιμένω και εστιάζω στο να εκπονηθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και το κυριότερο να υλοποιηθεί.
Μπορώ να συμβάλλω στην ανάπτυξη της ΠΕ Σερρών γι’ αυτό και διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Σερραίων πολιτών. Η εκλογική αναμέτρηση τόσο για την παράταξή μας όσο και για μένα προσωπικά είναι η αρχή του αγώνα για την ανάπτυξη του τόπου μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 
Κοινοποίηση