Κώστας Καραμανλής: Η ΝΔ μπορεί και μόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο

Είπαμε μετρημένα λόγια πριν από τις εκλογές και τώρα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε, λέει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής ο οποίος εκτιμά ότι μετά τη νίκη της ΝΔ το κλίμα αλλάζει και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Αντιπολίτευση και Ευρωπαίοι παράγοντες αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5%. Τι απαντάτε;

Σίγουρα δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την αδιέξοδη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή την υπερφορολόγηση που έφερνε υπερπλεονάσματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τους στόχους, το αντίθετο. Απλώς, ξέρετε τι έχει γίνει, κύριε Μουρελάτο; Φαίνεται πως τόσο πολύ είχε εθιστεί στις φιλοφρονήσεις των δανειστών ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα αισθάνεται στο περιθώριο των εξελίξεων, κάθεται στη γωνία και επιχειρεί να γίνει μάντης κακών για την κυβέρνηση και τη νέα εθνική προσπάθεια… Το θέμα όμως είναι τι δείχνει η πραγματικότητα. Και οι άμεσες κινήσεις μας είναι συγκεκριμένες: Μαζεύουμε τις δαπάνες όπου είναι εφικτό και δεν έχει συνέπειες. Δεσμευόμαστε ότι υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς δεν θα ξεφύγουν από τους προϋπολογισμούς τους. Περιμένουμε άμεσα περισσότερα έσοδα από την επέκταση των 120 δόσεων στις επιχειρήσεις. Και έτσι το οικονομικό επιτελείο διασφαλίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, είπαμε μετρημένα λόγια πριν από τις εκλογές και τώρα μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.

Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει καμία διάθεση να επαναδιαπραγματευθεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος; Πώς είστε σίγουροι ότι θα πείσετε τους εταίρους μας;

Ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Σαν να ξεχνά πράγματα που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες: Ότι αυτός συμφώνησε τα πλεονάσματα που τώρα μας ζητά να διαπραγματευτούμε. Ότι αποδεδειγμένα είναι ο πλέον ακατάλληλος για να κάνει μαθήματα διαπραγματεύσεων… Και ότι αυτός έκανε διεθνώς γνωστή τη λέξη «κωλοτούμπα». Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας – και το υλοποιούμε ήδη. Δεσμευτήκαμε για φορολογικές ελαφρύνσεις και πράγματι φέραμε άμεσα τις πρώτες. Γρηγορότερα και απ’ όσο είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Πότε έχει ξαναγίνει αυτό; Με την ίδια συνέπεια θα προχωρήσουμε και σε όσα έχουμε πει για τις επενδύσεις, για την εξωστρέφεια, για τον σχεδίασμά της νέας γενιάς μεγάλων έργων – για να έρθω και στο αντικείμενο του υπουργείου μου. Προχωράμε όπως ακριβώς λέγαμε προεκλογικά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα επιτύχουμε τους στόχους του 2019, θα κάνουμε παράλληλα αποφασιστικές τομές, ώστε μέσα στο 2020 να αξιοποιήσουμε αυτήν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά μας για να συμφωνήσουμε επωφελείς αλλαγές για τα επόμενα χρόνια. Και αυτές είναι ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Δεν βλέπετε και εσείς ότι το κλίμα ήδη αλλάζει; Και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Και μόνο το πόσο έχει πέσει το επιτόκιο των ομολόγων μας, δείχνει πόσο καλύτερο είναι το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής μας.

Σας ανησυχεί η πρόσφατη όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια διαφορετική στρατηγική θα ακολουθήσει η δική σας κυβέρνηση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν;

Δεν ανησυχούμε, επαγρυπνούμε. Η στρατηγική μας βασίζεται σε δύο απλές αρχές: Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει πάντα την καλή γειτονία. Και δεύτερον, πάνω απ’ όλα μπαίνει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό, ξέρετε, το πιστεύουμε βαθιά στην παράταξή μας. Και επειδή, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσα να πω περισσότερα για το τι θα κάνουμε -άλλωστε για τέτοια θέματα πιστεύω ότι σωστό είναι να λέγονται λίγα και από τους καθ’ ύλην αρμοδίους-, μπορώ να σας πω τι δεν θα κάνουμε: Σίγουρα για κανένα θέμα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνουμε απροετοίμαστες και επιπόλαιες ενέργειες για εσωτερική κατανάλωση, όπως δυστυχώς έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ποιες πολιτικές δυνάμεις θα απευθυνθείτε για την κατάργηση της απλής αναλογικής; Εκτιμάτε ότι υπάρχει το περιθώριο κατάργησής της μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης;

Κύριε Μουρελάτο, η απλή αναλογική πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί. Για τον απλό λόγο ότι αν εφαρμοζόταν, θα έβλαπτε τον τόπο. Είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε ακυβερνησία. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όποιον επιθυμεί οι επόμενες εκλογές να βγάλουν κυβέρνηση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν νόμο ο οποίος θα πρέπει να είναι δίκαιος, αλλά και να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Επειδή, όμως, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μην ξεχνάμε ότι εν ανάγκη η ΝΔ μπορεί και μόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρακτικά, θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και εν συνεχεία θα γίνουν αμέσως νέες εκλογές με τον νόμο που θα έχουμε ψηφίσει. Καλό είναι βέβαια, για να αποφευχθεί αυτή η μελλοντική ταλαιπωρία, να καταλήξουμε από τώρα σε μια κοινώς αποδεκτή λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Περνάω σε ένα θέμα του υπουργείου σας. Ένα θέμα καθημερινότητας, εδώ στην Αθήνα. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του μετρό και του ΗΣΑΠ…

Έχετε δίκιο, κύριε Μουρελάτο. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να σας πω ότι είναι από τα πρώτα θέματα για τα οποία ζήτησα ενημέρωση. Άλλωστε μένω στο Κέντρο, κινούμαι στο Κέντρο, μου αρέσει να χρησιμοποιώ το μετρό. Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη και προβληματική. Είναι άλλη μία απόδειξη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γύρισε την πλάτη σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν μπορώ να υποσχεθώ θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη… Όταν, για παράδειγμα, συρμοί έχουν αποσυρθεί επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, αυτό δεν λύνεται ως διά μαγείας. Μπορώ να δεσμευτώ όμως ότι οι λύσεις θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ανάλογα και χειρότερα προβλήματα πρέπει να σας πω ότι έχουμε συνολικά στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος μας να τα αντιμετωπίσουμε. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος με αυτά τα θέματα, γιατί έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Και τους πολίτες πρέπει να τους σεβόμαστε. Πάντα.

Κλείνοντας θα μας πείτε εάν τελικά θα αλλάξει κάτι με τις άδειες οδήγησης των άνω των 74 ετών;

Ασφαλώς. Κοιτάξτε πόσο πρόχειρα και επιπόλαια νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ: Από τη μια κατάργησε τις ιατρικές εξετάσεις από δευτεροβάθμια επιτροπή, που είναι η πιο σημαντική δικλίδα ασφαλείας. Και από την άλλη ταλαιπωρεί αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο με πρακτικές εξετάσεις που δεν εφαρμόζονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, αλλά και υποχρεώνοντας τους να επισκεφθούν… πέντε φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους! Αυτό το χάλι ευτυχώς μπορέσαμε να το σταματήσουμε άμεσα. Ήδη δώσαμε παράταση έως το τέλος του 2019 στις άδειες οδήγησής τους – εκτός από όσων έχουν απορριφθεί. Και εν τω μεταξύ θα νομοθετήσουμε το νέο σύστημα, πάνω σε τρεις άξονες: Αυστηρός ιατρικός έλεγχος, όχι αχρείαστες πρακτικές εξετάσεις, όχι ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή ασφάλεια στον δρόμο αλλά και σεβασμός στους συμπολίτες μας άνω των 74 ετών.

Πηγή: Έθνος Κυριακής- Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •