Λαϊλιάς: Πνοή ζωής


Του Νίκου Θεοδοσιάδη
Εκπαιδευτικός

Το δάσος του Λαϊλιά, ψηλά στην οροσειρά της Βρόντους, από πλευράς φυσικών καλλονών έχει έντονη αισθητική παρουσία και φυτο-κοινωνιολογική σημασία.

Είναι ένα ψηλό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων, ένας μοναδικός παράδεισος κοντά στην πόλη των Σερρών (25 χιλιόμετρα) συνδεδεμένος με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες.
Ορεινό σύμπλεγμα , με ψηλότερη κορυφή τα 1850 μ. (Αλή Μπαμπάς), με δασοκάλυψη 83% και με οδικό δίκτυο 110 χιλ. Αποτελεί ένα σπάνιο-παράδειγμα αρμονίας ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά της φύσης.

Τα πανύψηλα δέντρα, οι απότομες χαράδρες, οι απόκρημνοι και τεράστιοι βράχοι και γενικά η μαγευτική τοποθεσία σαγηνεύουν πραγματικά τους λάτρεις του βουνού και της υπαίθρου. Το χειμώνα το δάσος περιβάλλεται με πραγματικό Αλπικό μεγαλείο, καθώς καλύπτεται με παχύ στρώμα χιονιού. Στην κορυφή «Αλή Μπαμπάς» υπάρχει μια δροσερή πηγή με εξαιρετικό νερό, το οποίο χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για την παρασκευή των περίφημων «Ακανέδων» (λουκούμια), που και σήμερα αποτελούν παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα των Σερρών.

Η περιοχή, λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για περιπάτους, πικ-νικ, αθλητισμό, ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται και για χειμερινά σπορ (σκι) στις χιονοδρομικές πίστες που διαθέτει. Τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6 διέρχονται από τον Λαϊλιά, για να συνεχίσουν από κει και πέρα τη διαδρομή τους.

(Φωτογραφίες: Νίκος Θεοδοσιάδης)