Δήμος Σερρών: Απευθείας αναθέσεις μέρος ΙΙ (Άρθρο)


Άρθρο της Θένιας Χαραλαμπίδου
Δημοτική Σύμβουλος «ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων»

Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή ευτελίζει το εργαλείο των απευθείας αναθέσεων για να βολέψει τους «δικούς» της, αυτή τη φορά μέσω του ΔΗΠΕΘΕ. Μπορεί αυτούς τους πέντε μήνες η Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Αλέξανδρου Χρυσάφη να μην έκανε τίποτε ουσιαστικό από όλα όσα προεκλογικά υποσχόταν, αλλά κατάφερε να «τακτοποιήσει» τους υποψηφίους της παράταξης «Συμμαχία Σερραίων» σε διάφορες, μεγάλες και μικρές, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές, έμμισθες ή μη θέσεις.

Στο ίδιο πνεύμα κινούμενο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αποφάσισε και στη συνέχεια ο Πρόεδρός της επιχείρησης υπέγραψε σύμβαση με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έναντι του ποσού των 10.800 ευρώ για την παροχή νομικών υπηρεσιών με δικηγόρο που ήταν υποψήφια με τη «Συμμαχία Σερραίων» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Από ότι φαίνεται αυτή ήταν η προτεραιότητα και η πρώτη απόφαση του Προέδρου της επιχείρησης κ. Ιωάννη Γάτσιου για το 2020. Δεν ήταν προτεραιότητα το γεγονός ότι δεν έχει η επιχείρηση αυτή τη στιγμή λογιστική κάλυψη, αφού έληξε η σύμβαση που υπήρχε και επί πέντε μήνες η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ, αδιαφορώντας παντελώς, δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Ύστερα από προσεκτική μελέτη των εγγράφων με κανέναν τρόπο δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη παροχής νομικών υπηρεσιών επί μονίμου βάσεως.

Ενδεικτικά επισημαίνω ότι τα έγγραφα δεν αναφέρουν:
– Εάν υπάρχουν και πόσες είναι οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που έχει το ΔΗΠΕΘΕ και πόσο θα κοστίσουν αυτές στην επιχείρηση.
– Πόσα ήταν τα έξοδα για παροχή νομικών υπηρεσιών από δικηγόρο τα προηγούμενα έτη.
– Πόσες φορές χρειάστηκε να υπογράψει συμφωνητικά η επιχείρηση υπό την παρουσία δικηγόρου.
– Πόσες ήταν οι γνωμοδοτήσεις και γενικά οι νομικές υπηρεσίες που απαιτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που επιτελεί επιτυχώς το σκοπό της.

Για να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της σύμβασης θα πρέπει το χρήματα που έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν για παροχή ανάλογων νομικών υπηρεσιών να είναι περισσότερα των 10.800 ευρώ, ποσό το οποίο πρόκειται να καταβάλλει η ΔΗ.Κ.Ε. ΔΗΠΕΘΕ στην υποψήφια σύμβουλο της «Συμμαχίας Σερραίων».

Να μην εισέρθουμε στις λεπτομέρειες της σύμβασης η οποία αναφέρει κατά λέξη ότι: «δύναται να ορίζεται και να δίδεται περαιτέρω αμοιβή, πέραν της ανωτέρω ορισθείσας, κατόπιν εισήγησης του προέδρου στο Δ.Σ. και απόφασης αυτού», και επίσης στα αντικείμενα της σύμβασης μία από τις υπηρεσίες που θα παρέχει η συμβαλλόμενη είναι: «παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων της Επικράτειας, συμπεριλαμβανομένου του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας»!!!!!

Προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος των ειδικών αυτών δικαστηρίων και γελοιοποιούνται. Μαζί με αυτούς όμως γελοιοποιούμαστε και όλοι εμείς που επιτρέπουμε να συμβαίνουν όλα αυτά και να κατασπαταλούνται τα χρήματα του Δήμου Σερρών για να κάνει η δημοτική αρχή τα ρουσφέτια της.

Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για άμεση σύναψη σύμβασης θα μπορούσε να γίνει μια λίστα ενδιαφερομένων δικηγόρων, ύστερα από πρόσκληση, και όταν προκύψει ανάγκη νομικών υπηρεσιών να απευθύνεται η Διοίκηση της επιχείρησης εκ περιτροπής στους δικηγόρους της λίστας, ένας κλάδος που δυστυχώς έχει πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Εάν είχαν επίγνωση της κατάστασης ή ικανότητα να κάνουν χρηστή διοίκηση, προς όφελος πάντα των οικονομικών και της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ, θα έπρεπε να συνάψουν σύμβαση, με τα ίδια χρήματα ίσως και λιγότερα, με έναν λογιστή που θα αναλάμβανε τα λογιστικά της επιχείρησης.

Έτσι θα εξοικονομούσε το ΔΗΠΕΘΕ τα 25.000 ευρώ ανά έτος που δίνει σε λογιστική εταιρεία για την τήρηση των λογιστικών της βιβλίων. Δηλαδή, θα υπήρχε πραγματικό όφελος τουλάχιστον 15.000 ευρώ ανά έτος και ταυτόχρονα λογιστική κάλυψη της επιχείρησης. Φυσικά αυτό δεν ενοχλεί τους άρχοντες της Δημοτικής Αρχής, αφού τα χρήματα του Δήμου και των επιχειρήσεών του δεν βγαίνουν από το πορτοφόλι τους αλλά από τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουν οι Σερραίοι δημότες.

Συνοψίζοντας:
10.800 ευρώ απευθείας ανάθεση για παροχή ανεξάρτητων νομικών υπηρεσιών στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
 Αναγκαίο: κατηγορηματικά όχι
 Δίκαιο: ρωτήστε όσες και όσους δεν ήταν υποψήφιοι της παράταξης «Συμμαχία Σερραίων»