Οι ευκαιρίες στις ανθρώπινες σχέσεις (Άρθρο)


Της Ελισσάβετ Διδασκάλου*
Εκπαιδευτική ψυχολόγος- Μουσικός

Πόσες παρεξηγήσεις με αγαπημένους ανθρώπους ζουν στη σιωπή και διαιωνίζονται γιατί δε μιλάμε, δεν εκφράζουμε συναισθήματα, δεν ξεκαθαρίζουμε ασάφειες και παρανοήσεις, δεν επιλύουμε διαφωνίες. Κι ο χρόνος περνάει, περνάει και χάνονται στιγμές και οι αρνητικές σκέψεις θεριεύουν και γίνονται σενάρια κι ένας πόνος βουβός που μεγαλώνει, φουντώνει και μας πνίγει και δηλητηριάζει τις ψυχές μας.

Κι όλα αυτά μπορούν έτσι μαγικά να λυθούν με έναν διάλογο. Ας πλησιάσουμε τον συνάνθρωπο με ταπεινότητα, ας του ανοίξουμε την καρδιά μας, ας αφήσουμε στην άκρη τον φόβο και τον εγωισμό και ας του εκφράσουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ μας. Το παράπονό μας, τη λύπη μας, την αγάπη μας, τον θυμό μας. Δε θα εκτεθούμε, δε θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας λέγοντας την αλήθεια.

Ούτε βέβαια θα πληγωθούμε γιατί δεν θα απαιτήσουμε από τον άλλον κάτι που δεν μπορεί ή δεν είναι έτοιμος να δώσει. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι τελικά αυτά που επιθυμούμε, που ελπίζουμε και προσδοκούμε, εμείς θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε και θα έχουμε λυτρωθεί από το αρνητικό φορτίο που κουβαλάμε.

Θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τολμήσουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Από την άλλη, μπορεί να υπάρξει κι αυτή η μαγική συνθήκη που θα τολμήσουμε και θα εκπλαγούμε τόσο ευχάριστα από τον άλλον καθώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα από όσα φοβόμασταν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Και οι άνθρωποι που αγαπάμε, κατανοούν κάθε συμπεριφορά μας και περιμένουν να συνεχίσουμε παρέα ακριβώς από το σημείο που τους είχαμε αφήσει.

Τέτοιες ανθρώπινες σχέσεις αξίζουμε!

*Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ.

26 Shares