Χρόνια «αριστείας», χρόνια «Σκοιλ Ελικικού» και «κουμπιού βάφλας» (Άρθρο)


Του Κώστα Καρπουχτσή
Οικονομολόγος- Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των voucher σύσσωμοι οι επιστημονικοί κλάδοι αισθανθήκαμε, αν μη τι άλλο, κοροϊδία. Δεχόμενοι όμως καλόπιστα τις εξηγήσεις περί μοναδικού τρόπου αξιοποίησης πόρων ΕΣΠΑ, αναμέναμε…

Τα περίφημα όμως προγράμματα τηλεκατάρτισης ξεκίνησαν, και τα φαινόμενα «σκοιλ ελικικού» και «κουμπιά βαφλας», ανέδειξαν τόσο την προχειρότητα του εγχειρήματος όσο και του «εμπαιγμού» μας.

Συνδυαζόμενα όμως με τις αποκαλύψεις εγγράφων του υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία 8.4.2020 προς τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ, όπου φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους ΧΩΡΙΣ να καταφύγει σε προγράμματα τηλεκατάρτισης, εγείρουν υποψίες για την πραγματική σκοπιμότητα της κίνησης της κυβέρνησης να «πριμοδοτήσει» την «τηλεκπαίδευση», που δεν είναι άλλη εκτός από την πριμοδότηση «ημετέρων» στην «πίτα» του προγράμματος voucher .

Δεν είναι αργά όμως να αναθεωρήσει η κυβέρνηση. Να δοθεί το επίδομα χωρίς ευτελιστικές διαδικασίες και στους επιστήμονες. Ένα ελάχιστο βοήθημα στο μέγεθος της κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και όσο για την τηλεκατάρτιση;

Ναι… να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι του ΕΣΠΑ και γιατί όχι, με στόχευση σε ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη, τόσο την ουσιαστική γνώση, όσο και του οικονομικού βοηθήματος όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού που φέτος δεν θα εργαστούν.

Ας αφήσουν τις λογικές «κουμπιών βάφλας» και ας κάνουν επιτέλους «άριστη» διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων. Αυτό που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σύντομα απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα…

Είναι ο μόνος τρόπος να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •