Προετοιμασίες της Πυροσβεστικής εν όψη της αντιπυρικής περιόδου

του Μήλτσιου Μ.Ιωαννη

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, η καθιερωμένη ενημέρωση, των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Κλιμακίων, από τον Διοικητή του Νόμου Σερρών Πύραρχο Δημητράκη Σωτήριο, εν όψη της αντιπυρικής περιόδου. Αφού αναλύθηκαν τα δεδομένα και απαντήθηκαν οι διάφοροι προβληματισμοί, τέθηκαν όλες οι κατευθυντήριες εντολές βάση των οποίων η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νόμου θα κινηθεί για το φετινό καλοκαίρι.

Τονίστηκε η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το προσωπικό για την άρτια λειτουργία του εξοπλισμού και των οχημάτων, όπως και η επαγρύπνηση όλων, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η συνεργασία επίσης, της Πυροσβεστικής με τους τοπικούς δημόσιους φορείς και τους πολίτες κρίνεται άριστη, γεγονός που προσθέτει άλλο ένα εργαλείο στο έργο της Υπηρεσίας. Η επιδημία του κορωναϊού από την άλλη, δεν μπορεί να περιορίσει την μαχητική ικανότητα του Σώματος, αντιθέτως, τα μέτρα που πάρθηκαν διασφαλίζουν την αμέριστη λειτουργία του.

Ο πρόσφατος νόμος 4662/7-2-2020 ανανεώνει την δομή του Πυροσβεστικού Σώματος κάτω από τη σκέπη του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που με την αναβάθμιση του σε υφυπουργό, έμπρακτα θέτει νέα θεμέλια.

Φέτος, η συνολική δύναμη που θα εμπλακεί στον σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών ανέρχεται σε 16.310 άτομα από τα οποία 11.140 είναι μόνιμοι υπαλλήλων, 2.670 πενταετούς υποχρέωσης και 1.200+1.300 εποχικοί δασοπυροσβεστες. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περί τις 2.500 εθελοντές. Μέχρι τον Ιούνιο, όλο το προσωπικό θα λάβει πρόσθετες φόρμες προστασίας, άρβυλα κατάλληλα για δασικές πυρκαγιές και αντιπυρικες κουκούλες.
Επιπλέον, περί τα 84 εποχικά προωθημένα πυροσβεστικά Κλιμάκια μπαίνουν σε λειτουργία ανά την επικράτεια και στελεχώνονται επιπλέων δύο πεζοπόρα τμήματα στην Σάμο και την Πρέβεζα. Τέλος, η επιτυχημένη λειτουργία του μηχανοκίνητου τμήματος, με έδρα την Ελευσίνα, θα επαναληφθεί και το 2020, με 27 οχήματα και δύναμη 250 πυροσβέστες, με αποστολή την ταχεία επέμβαση σε δασικά συμβάντα σε όλη την Ελλάδα.

Η Πυροσβεστική είναι ενισχυμένη για το φέτος, με 21 μισθωμένα ελικόπτερα από τα οποία τα 9 βαρέως τύπου και τα υπόλοιπα μεσαίας κατηγορίας. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονια. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε δύο Super Puma και τρία BK-117 που ανήκουν στην Μονάδα εναέριων μέσων του Σώματος. Ο αεροπορικός στόλος επίσης διευρύνεται αν υπολογιστούν τα 15 επιχειρησιακά Canader και 19 PZL (αεροπλάνα δασοπυροσβεσης) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων αποτελείται από 3.355 οχήματα από τα οποία 1.970 είναι υδροφόρα, 1.231 ειδικών εφαρμογών και τα υπόλοιπα είναι βοηθητικά. Με μέσο όρο τα 10-20 χρόνια, παρουσιάζουν διαθεσιμότητα μεγαλύτερη του 85%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ένας αριθμός περί τα 80 νέα υδροφόρα έχει παραδοθεί και εκκρεμεί η άφιξη άλλων 45 οχημάτων εντός του Ιουνίου. Όλα είναι από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ και δωρεές ιδιωτών.

Εμείς από την πλευρά μας, να ευχηθούμε για μια ισχυρή αντιπυρικη περίοδο και καλές επιστροφές σε όλους τους πυροσβέστες.

95 Shares