1980 – 2020: Σαράντα χρόνια «Αριστοτέλης» Βαλτερού Σερρών- Σαράντα χρόνια πολιτισμός


Άρθρο του
Πέτρου Νάτσιου
Πρόεδρος «Αριστοτέλη» Βαλτερού

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1980, ιδρύεται Σωματείο στο Βαλτερό Σερρών με την επωνυμία Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτερού Σερρών «Ο Αριστοτέλης».

Σκοπός των 28 Ιδρυτικών Μελών του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας του χωριού καθώς και η ψυχαγωγία και η διατήρηση και προβολή των ηθών και εθίμων του Βαλτερού.

Με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου δημιουργείται για πρώτη φορά τμήμα εκμάθησης παραδοσιακού χορού, τμήμα κοπτικής ραπτικής και μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και τμήμα δανειστικής Βιβλιοθήκης. Διοργανώνονται χοροεσπερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της πανηγύρεως του χωριού, οργάνωση καρναβαλιού την Καθαρά Δευτέρα, ψυχαγωγικές εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κοπή Βασιλόπιτας, Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές εκδηλώσεις, Γιορτή της «Μπάμπως»- Γυναικοκρατία, Χορευτικές εκδηλώσεις Εθνικών εορτών, Ποδηλατοδρομίες.

Το καλοκαίρι του 1984 με Πρόεδρο τον αείμνηστο Ανδρέα Καραπιπέρη διοργανώνεται για πρώτη φορά η πιο κορυφαία και πετυχημένη εκδήλωση του «Αριστοτέλη» Βαλτερού Σερρών, η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ με τριήμερες πολλαπλές δραστηριότητες.

Έτσι ο «Αριστοτέλης» γίνεται τρόπος ζωής για τους κατοίκους του χωριού. Ο κάθε Πρόεδρος και Δ.Σ του Συλλόγου προσθέτει το δικό του λιθαράκι ώστε η φλόγα του «Αριστοτέλη» να δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Από το 1980 έως και το 2020 κάθε Διοίκηση προσπάθησε να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις.

Μετά από 40 χρόνια ανιδιοτελής προσφοράς του «Αριστοτέλη» Βαλτερού Σερρών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, εμείς οι νέοι έχουμε την υποχρέωση και ευθύνη να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε το έργο που μας άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις καθώς «Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μεταφορά της φλόγας». Ως νέα Διοίκηση του «Αριστοτέλη» Βαλτερού Σερρών αποφασίσαμε την δημιουργία των Επετειακών αναπτήρων για να θυμίσουμε στους απανταχού Βαλτεριώτες πως ο «Αριστοτέλης» συνεχίζει ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας εξαιτίας του covid-19.

Τους επετειακούς αναπτήρες για τα 40 χρόνια λειτουργίας του «Αριστοτέλη» Βαλτερού Σερρών μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε το 1980.

Κοινοποίηση