Π. Κοτρώνης: Τελικά φταίει ο Χατζηπετρής

του Παναγιώτη Κοτρώνη- Μέλος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΠΕ,ΣΕΡ.)

Προφανώς αναφέρομαι στην καταστροφική πλημμύρα, που πριν λίγες ημέρες χτύπησε και πάλι την πολύπαθη κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και τη γύρω περιοχή.

Όμως παρά την «έξυπνη» προσπάθεια των υπευθύνων να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση στις αρμοδιότητες και ποιος φορέας έχει ποια, εγώ θα ακολουθήσω αντίστροφη πορεία.

Είναι αρκετός χρόνος από το 2004 όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο μέχρι το 2020 για να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα;

Όσο και γραφειοκρατική κι αν είναι η χώρα μας, 16 χρόνια φτάνουν και περισσεύουν για να λυθεί το πρόβλημα. Υπό μία προϋπόθεση: Να υπάρχει πολιτική βούληση. Η απάντηση είναι απλή, και είναι αρνητική. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Ποιοί φορείς και ποια φυσικά πρόσωπα φέρουν την ευθύνη; Όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή δήμος Σερρών, Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως επίσης και όσοι διοίκησαν όλα αυτά τα χρόνια τους παραπάνω φορείς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

· Από το 2004 που έγινε η πρώτη καταστροφή μεσολάβησαν έξι χρόνια μέχρι να γίνει η Μελέτη.

· Από το 2010 μέχρι το 2017 που απάντησε αρνητικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα, πέρασαν άλλα επτά χρόνια.

· Από το 2017 που τάχα ξεκαθαρίστηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων μέχρι σήμερα, πέρασαν άλλα τρία χρόνια.

Σας φαίνεται μικρό το χρονικό διάστημα; Να λάβουμε υπόψη εν τω μεταξύ ότι μεσολάβησαν άλλες δύο πλημμύρες το 2009 και το 2014.

Στα 16 αυτά χρόνια είδατε εσείς να γίνει κάτι ή έστω να υπάρξει κάποια ενημέρωση από τους υπεύθυνους; Όχι βέβαια.

Δηλώσεις έγιναν μόνο το 2009 και το 2014, όταν και πάλι είχαμε αντίστοιχες καταστροφές και κάθε φορά όλοι οι υπεύθυνοι (δεν μιλάω για αρμόδιους) έκαναν δηλώσεις του τύπου «πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τόσο μεγάλο όγκο νερού».

Όταν λοιπόν λειτουργούμε με όρους επικαιρότητας και μόνο, είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Σχετικά τώρα με τις αρμοδιότητες:

Είναι εφεύρημα των υπεύθυνων για να μπερδέψουν τους πολίτες και κανείς να μην καταλαβαίνει τίποτα.

Σε όποιον κι αν ανήκε ή παραμένει η αρμοδιότητα, θα έπρεπε όλοι μαζί να συνεργαστούν για να λύσουν του πρόβλημα. Γιατί λοιπόν δεν προέκυψε αυτή η συνεργασία; Κατά την άποψή μου πρέπει να διαλέξουν:

– Ή λόγω ανικανότητας

– Ή λόγω αδιαφορίας

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι κανείς βουλευτής του νομού (πολλώ δε μάλλον ο συντοπίτης μας υπουργός), δεν πήρε θέση για το τεράστιο αυτό θέμα ή για να κυριολεκτώ, δεν είπε λέξη. Θεωρούν ότι δεν είναι δική αρμοδιότητα; Μήπως νομίζουν ότι η καταστροφή έγινε στο νομό Δράμας;

Να είναι βέβαιοι όμως, ότι αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε το θέμα να ξεχαστεί μέχρι την επόμενη πλημμύρα. Έχουμε πολλούς τρόπους να τους το υπενθυμίζουμε.

Κοινοποίηση