Β. Τερζής: Από τη συναίνεση στο χάος

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικός Σύμβουλος ΣΕΡΡΑΣ

Πέρασαν 12 μήνες και είναι φρέσκα ακόμη στα αυτιά μας και το «μελάνι νωπό» στα δελτία τύπου, τα προγράμματα και τις εξαγγελίες των υποψηφίων στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επικεφαλής και υποψήφιοι σύμβουλοι απαντούσαν ερωτώμενοι και έγραφαν για την απλή αναλογική. «Ήρθε η ώρα της συναίνεσης, της συνεργασίας, της πολιτικής ωριμότητας και πολιτισμού, της συνεννόησης, της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων και ικανοτήτων, προτάσεων και υποδείξεων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο». Όλοι είχαμε ριχτεί στη «μάχη» ξέροντας τους κανόνες κυρίως για την αριθμητική κατανομή των ποσοστών και των δυνάμεων μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Καμιά αντίρρηση, σχεδόν καμία αρνητική αναφορά, «ήρθε ο καιρός μιας νέας μοντέρνας διακυβέρνησης».

Και ακολούθησε ο Αύγουστος των αλλαγών των νομοθετικών ρυθμίσεων, διατάξεων και εγκυκλίων με αφορμή «τον ορατό και βέβαιο κίνδυνο της ακυβερνησίας».

Την περασμένη Τετάρτη, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε και πάλι στο χάος, δανειζόμενος τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Αντιδημάρχου του Οικονομικών, στη μεγάλη αδικία, στον κίνδυνο μια παράταξη, που την πρώτη Κυριακή πήρε το πρωτόγνωρο ποσοστό του 45%, να μη μπορεί να διοικήσει. Αναφέρθηκε μάλιστα αρνητικά στο παλιό «καθεστώς» όπου Δήμαρχοι με μικρότερο ποσοστό είχαν την απόλυτη πλειοψηφία και την απόλυτη «εξουσία», θυμίζοντάς μας δυσάρεστες συμπεριφορές και νοοτροπίες!!!

Από τη συναίνεση στο χάος λοιπόν, έτσι απλά και εύκολα επειδή ο νόμος μας το επέτρεψε. Τέρμα τα ηγετικά χαρακτηριστικά, οι αρετές και η διάθεση, το νέο, το ώριμο, το σύγχρονο, αυτά που θα απέτρεπαν τον κίνδυνο,. Άλλωστε μόλις πρόσφατα σε μια συνεδρίαση, σε πρόταση να προστεθεί στα μέλη μιας νέας Δημοτικής Επιτροπής, υπεύθυνης για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις των δράσεων «Ελλάδα 2021» και ένα μέλος από την 3η τη τάξη παράταξη, έσπευσε ο κ. Δήμαρχος να αυξήσει τα μέλη από τη δική του, προκειμένου να μη χάσει την πλειοψηφία. Την πλειοψηφία σε μια Επιτροπή όπου εκτός από τον τιμητικό τίτλο, τα μέλη της θα διαχειριστούν προτάσεις για εκδηλώσεις, δράσεις και γιορτές, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία ή μήπως θα διαχειριστούν και άλλα;

Από τη συναίνεση στο χάος με δηκτική αναφορά από τον κ. Δήμαρχο στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν αυτό δεν είναι προσβολή για τους Δημοτικούς Συμβούλους τότε ποιο είναι; Σε ένα «ακρωτηριασμένο» σώμα που συνεδριάζει εσχάτως και μετά βίας μία φορά το μήνα, όπου σχεδόν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται και σταματούν στα 9 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και στο Δημοτικό Συμβούλιο φτάνουν οι φιέστες και οι αποτμήσεις πεζοδρομίων, όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επιδεικνύουν υπομονή, κατανόηση, ευγένεια, ήθος, λογική και προθυμία, οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι το λιγότερο απαξιωτικοί. Την επόμενη φορά ας μας δει

έναν – έναν στο πρόσωπο και σε όποιου ματιά διαγνώσει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και μη συνεννόησης ας μιλήσει με ονόματα, να εκθέσει αλλά και να εκτεθεί.

Ο κόσμος θέλει να πάμε μπροστά, είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, ζει με το φόβο και την ανασφάλεια, με αποστροφή και απαξίωση στον «πολιτικό κόσμο και σύστημα». Υπήρξε η ευκαιρία, του νέου, του φρέσκου, δυστυχώς γρήγορα μπήκε στο ψυγείο, όποτε θα βγει αν ποτέ βγει θα είναι πλέον «κατεψυγμένο».