Οδηγίες προς τους εργαζόμενους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και των προνοιακών δομών


Τις οδηγίες ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις προνοιακές δομές, οι οποίες είναι επιβεβλημένες για όλους τους εργαζομένους και όλα τα στελέχη αυτών των δομών, επανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:
– Αναβολή μη αναγκαίων αδειών προσωπικού.
– Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό Covid-19 με την μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία.
– Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.
– Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων.
– Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί στην αναγκαία εξέταση Covid-19.
– Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως σε αποδυτήρια, σε λουτρά, σε χώρους εστίασης και
– Αποφυγή επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν τα οποιαδήποτε συμπτώματα.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος κάποιων από αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, κρίνεται σκόπιμο, αναγκαίο, σημαντικό, επιβάλλεται από τις περιστάσεις:
– Η παρακολούθηση της υγείας τους με θερμομέτρηση δυο φορές την ημέρα,
– Η διαμονή σε διαφορετικό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο,
– Ο περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν,
– Ο καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων,
– Η άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην οποία εργάζεται.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διαμορφώνει το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των δομών αυτών, είναι δεδομένο ότι ανήκει στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες έχουν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τους διενεργήσουν.

Στην παρούσα φάση και για να διευκολυνθεί η συνεργασία των Περιφερειών με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το Υπουργείο Εργασίας πέραν της διαμόρφωσης των πρωτοκόλλων λειτουργίας των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υπεράνω των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων του, έχει αναλάβει και το συντονισμό των Περιφερειών με την Κεντρική Διοίκηση.

Δηλαδή, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τον ΕΟΔΥ, την Ένωση Περιφερειών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Οι Περιφέρειες εξακολουθούν να έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου και πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτές τις μονάδες, κάτι που τονίστηκε και στην τηλεδιάσκεψη-συνάντηση που είχαν χθες οι Περιφερειάρχες της χώρας μας με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.