Β. Τερζής: «Έξυπνος Δήμος», με τους επίσημους θεσμούς και τους εκπροσώπους του, τρέχει πίσω από τα γεγονότα

του Βασίλη Τερζή δημοτικού συμβούλου ΣΕΡΡΑΣ

Δήμος Σερρών – «Σέρρες 2021»

30 Ιουνίου 2020, εγκρίναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη συγκρότηση οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 – διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

9 Σεπτεμβρίου 2020, ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την τροποποίηση ως προς το σκέλος του αριθμού των μελών (αύξηση) της ίδιας Επιτροπής.

16 Σεπτεμβρίου 2020, συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή.

«Ελλάδα 2021»

30 Ιουνίου 2020, ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο.

«Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων για δράσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 700 προτάσεις από όλη την Ελλάδα, με ποικίλο περιεχόμενο και θεματική. Προτάσεις υπέβαλαν δήμοι, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρείες αλλά και ιδιώτες, ανταποκρινόμενοι με εντυπωσιακό τρόπο στην πρόσκληση της Επιτροπής, προκειμένου η κοινωνία να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του προγράμματος των δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της 200ής επετείου της Επανάστασης.

Σημειώνεται, ότι ήδη εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης των δράσεων που έχουν επιλεγεί μετά την αξιολόγηση της Ολομέλειας. Η υποβολή προτάσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση apply.greece2021.gr δεν θα είναι δυνατή μετά τις 31 Ιουλίου 2020, προκειμένου να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των δράσεων που θα επιλεγούν προς υλοποίηση από εδώ και πέρα.

Η Επιτροπή καλεί όσους οργανισμούς, αλλά και ιδιώτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σκοπεύουν να καταθέσουν την πρότασή τους, να το κάνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής, «εντός του επόμενου μήνα» έως 31 Ιουλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υπάρξει δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων μέσω εντύπου, κυρίως για λόγους καταγραφής τους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι «οι προτάσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί δυνατόν να αξιολογηθούν».

1 Αυγούστου 2020, ανακοίνωση στον επίσημο ιστότοπο

«Από την 1η Αυγούστου δεν είναι πλέον εφικτή η εγγραφή νέων χρηστών, η δημιουργία νέων προτάσεων και η υποβολή προσχέδιων προτάσεων στην πλατφόρμα. Θα παραμείνει διαθέσιμη η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων με τη

συμπλήρωση του σχετικού εντύπου στον ιστότοπο της Επιτροπής www.greece2021.gr, κυρίως για λόγους καταγραφής τους. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί δυνατόν να αξιολογηθούν». Πηγή: https://www.ellada-2021-ypoboli-protaseon-draseis-platforma

Από τα ανωτέρω διαπιστώνουμε:

1ον Υπάρχει Πανελλαδική πρόσκληση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην οποία, έως και τις 30 Ιουνίου, είχαν κατατεθεί περισσότερες από 700 προτάσεις διαφόρων φορέων, κυρίως Δήμων.

2ον Η ηλεκτρονική προθεσμία κατάθεσης προτάσεων, αξιολόγησης και ένταξης προς υλοποίησής τους στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» έχει λήξη στις 31 Ιουλίου. Στον Δήμο Σερρών μόλις στις 16 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά η αντίστοιχη Επιτροπή.

3ον Είναι απολύτως σίγουρο πως οποιαδήποτε πρόταση έχει κατατεθεί από τον Δήμο Σερρών πριν τις 16 Σεπτεμβρίου (το εύχομαι, αν και το θεωρώ αδύνατο να έχει γίνει), δεν αποτελεί εισήγηση της Επιτροπής «Σέρρες 2021».

4ον Εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε, συνηθισμένη για τα Ελληνικά δεδομένα, άνωθεν παρέμβαση, έχει χαθεί η δυνατότητα να αξιολογηθούν, να ενταχθούν και να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2021», προτάσεις του Δήμου Σερρών.

5ον Το πιθανότερο έχει χαθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ανωτέρω Επιτροπή η οποία, από τις 13 Ιουλίου 2020, με επίσημη πρόσκληση και δελτίο τύπου, αναζητά χρηματοδότες και χορηγούς, μιας και δεν τυγχάνει κρατικής οικονομικής υποστήριξης, για την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που προτείνει ή υποστηρίζει προκειμένου αυτές να καλύψουν το μεγαλύτερο δυνατό γεωγραφικό εύρος και να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

6ον Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, όσον αφορά στη συνεργασία μας με την «Ελλάδα 2021», είναι να αποστείλει ο Δήμος τα στοιχεία των εκδηλώσεων που έχει ή θα προγραμματίσει, προκειμένου αυτές να καταχωρηθούν στο Ημερολόγιο, το οποίο θα προβάλλεται στο site της Επιτροπής, έτσι ώστε όλες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα σημείο και να μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει με βάση διάφορα κριτήρια (τόπος, χρόνος, φορέας υλοποίησης, κατηγορία εκδήλωσης, κλπ).

7ον Η φιλοσοφία της κεντρικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δίνει την ευκαιρία στην κοινωνία να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του προγράμματος των δράσεων με την αποστολή πρόσκλησης και την κατάθεση προτάσεων από φορείς τις οποίες η Ολομέλειά της θα αξιολογήσει. Περιμένουμε αντίστοιχα να πράξει, έστω και καθυστερημένα και η αντίστοιχη Επιτροπή του Δήμου Σερρών, ώστε το διαμορφωθέν πρόγραμμα να μην αποτελεί αποκλειστικό όραμα, έμπνευση και θέση των δεκατριών αξιότιμων και εκλεκτών κατά τα άλλα μελών της.

Για άλλη μια φορά ο «έξυπνος Δήμος», με τους επίσημους θεσμούς και τους εκπροσώπους του, τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •