Αποσύρθηκε η διάταξη για τη μεταφορά των ανταποδοτικών τελών των αιολικών πάρκων στους Δήμους

Αποσύρθηκε εν τέλει μετά τις αντιδράσεις φορέων της Π.Ε. Σερρών και όχι μόνο ,σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου, η επίμαχη διάταξη της τροπολογίας που αφορούσε τη μεταφορά των ανταποδοτικών τελών από τις Τοπικές Κοινότητες στους Δήμους όπου υπάρχουν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες ή άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι έγραφε η διάταξη που υπήρχε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρύθμιζε ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, στο άρθρο 44

«Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021, μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».

Η είδηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα Σπύρου Λεωνίδα, ο οποίος το πρωί μιλώντας στο Ράδιο Σιντική 92,1 και στην εκπομπή Κάθε Μέρα Καλημέρα ζήτηση την απόσυρση της εν λόγω διάταξης.

“Μ΄ αυτόν τον τρόπο δέχονται ένα ακόμη χτύπημα τα μικρά χωριά, καθώς κανένας δήμος ή δημοτικό συμβούλιο δεν θα κοιτάξει να κάνει έργα μ αυτά τα χρήματα στα μικρά χωριά. Αυτές οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απομονωμένα μικρά χωριά όπως ο Προμαχώνας, το Άγκιστρο το Αχλαδοχώρι. Τα χωριά αυτά είχαν μια μικρή έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και είχαν κάποια ποσά για κάποια έργα. Ούτε αυτό δεν ανέχονται” τονίζει ο κύριος Σπύρος.

Τα ζήτημα αφορούσε τα χωριά Προμαχώνα, Άγκιστρο, Αχλαδοχώρι, Καπνόφυτο, Καρυδοχώρι και Χαρωπό αφού στον ορεινό όγκου της περιοχής υπάρχουν και λειτουργούν ανεμογεννήτριες.

 

Κοινοποίηση