Ανοιχτή επιστολή του Π. Λογαρνέ στον Δήμαρχο Σερρών

Του κ. Πασχάλη Λογαρνέ
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Σερρών

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε
Μα αίσθημα ευθύνης σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή, με τη βεβαιότητα, η πρόταση που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε δύο σοβαρότατες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στη ζωή και λειτουργία αυτής της πόλης.

1η πρόταση: Ολοκλήρωση Περιφερειακής οδού πόλης Σερρών
Πριν από χρόνια είχε μελετηθεί και εγκριθεί, η κατασκευή του καθέτου άξονα Ε61 από τον κόμβο Λευκώνα (Ε60) μέχρι την Καβάλα, δίνοντας διέξοδο από τον Προμαχώνα προς Καβάλα.
Στα σχέδια αυτής της μελέτης περιλαμβανόταν και η Περιφερειακή οδός της πόλης των Σερρών, έργο το οποίο εκτελέσθηκε κατά το ήμισυ προσφέροντας τότε σοβαρή διέξοδο στο κυκλοφοριακό της πόλης των Σερρών και όχι μόνο.

Η κατασκευή του έργου κατά το ήμισυ αναφέρεται γιατί ενώ η μελέτη προβλέπει τεχνικά χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου, δηλαδή οδό δύο κατευθύνσεων με νησίδα στη μέση και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κατασκευάσθηκε μόνο η μία κατεύθυνση πλην των κόμβων που κατασκευάσθηκαν κανονικά σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρέπει να σημειωθεί όμως κι’ αυτό είναι σημαντικό ότι έχει γίνει η απαλλοτρίωση όλου του χώρου για την κατασκευή κανονικά της οδού με όλο το πλάτος της μελέτης που προαναφέρθηκε.
Επίσης ότι έχουν κατασκευασθεί ορισμένα τεχνικά έργα σε όλο το μήκος που επιβάλλεται.

Συνεπώς αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση κατασκευής και των υπολοίπων τεχνικών η κατασκευή του επιχώματος στο άλλο μισό της οδού, με την οδοστρωσία και τα ασφαλτικά έργα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το έργο αυτό θα μπορούσε( και έπρεπε) να είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια κι’ αυτό γιατί αφενός το κόστος του δεν είναι μεγάλο, αφετέρου οι ανάγκες του κυκλοφοριακού φόρτου (ιδίως σήμερα) το επιβάλουν.

Κύριε Δήμαρχε
Αντιλαμβάνεστε τη σημασία κατασκευής αυτού του έργου, τόσο για το διαμετακομιστικό εμπόριο από Βουλγαρία προς την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της πόλης των Σερρών.

Τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα αυτού του έργου, πιστεύω ότι θα αντιληφθεί και ο συμπατριώτης μας Υπουργός Δημοσίων Έργων κος Καραμανλής ο οποίος δεν θα αρνηθεί να χρηματοδοτήσει το έργο.
Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες από τις γέφυρες της περιαστικής οδού Σερρών οι οποίες κατασκευάσθηκαν σε όλο το πλάτος τους, δηλαδή και στο άλλο μισό της οδού που δεν κατασκευάσθηκε.
Αλλά και ο κόμβος κοντά στο Τελωνείο, που είναι ολοκληρωμένος με χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου (οδός διπλής κατεύθυνσης και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με νησίδα στο μέσον)
Επίσης κόμβος Μεραρχίας με Περιφερειακή και προς Νιγρίτα.

2η πρόταση: Έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγίων Αναργύρων
Η τελευταία υπερχείλιση του χειμάρρου Αγίων Αναργύρων, έδειξε την ανικανότητα να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλούσε όλη την πόλη και το γνωρίζαμε.
Μπορούσαμε και ήμασταν ήσυχοι επειδή κρυφτήκαμε πίσω από μια αναφορά και αποσείσαμε τις ευθύνες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κλπ.

Η υπευθυνότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα Δήμαρχο, τον αναγκάζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και με κάθε τρόπο να απαιτήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τη λύση του προβλήματος διευθέτησης του χειμάρρου.

Είμαι βέβαιος ότι τα παραπάνω έχουν γίνει και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες διευθέτησης.
Η δική μου παρέμβαση όμως γίνεται για να προλάβουμε ΤΩΡΑ που είναι νωρίς, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν να είναι ενταγμένες σε ένα στρατηγικό σχέδιο αναμόρφωσης του χειμάρρου σε ένα κομψοτέχνημα που θα αναδείξει την κοιλάδα σε ξεχωριστό χώρο κάλους και αναψυχής.

Βέβαια για κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να καλέσουμε τον Καλατράβα. Ούτε να ανατρέξουμε σε προμελέτες και σχέδια που μιλούσαν για αξιοποίηση όλης της κοιλάδας μέχρι τη Χρυσοπηγή καθηγητών του ΑΠΘ. Οι φωτογραφίες όμως που δημοσιεύω παρακάτω δίνουν μια “ιδέα”.

Προσοχή όμως μην επαναληφθεί το φιάσκο των … κόκκινων δρόμων, των ανεμιστήρων της κλιματικής αλλαγής που μας … πάγωσε κατακαλόκαιρο και των σιντριβανιών γεμάτων … μούχλα που δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως.

Ειλικρινά αναρωτιέμαι εάν ζητήθηκαν ποτέ ευθύνες από τις υπεύθυνες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, απ’ αυτούς που εγκρίνουν τέτοιες μελέτες και από τις επιτροπές παραλαβής αυτών των έργων. Ίσως ένας εισαγγελέας έχει λόγο να επέμβει και να ερευνήσει το θέμα.

Από δημοσιεύσεις πληροφορούμαστε ότι υπάρχει το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και σκοπός του είναι, η ανάδειξη της σημασίας των ποταμών, όχι μόνο ως χώρων ανάπτυξης δράσεων αλλά και ως έκφραση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι πόλεις.

Επίσης εργάζονται ώστε η σχέση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και των ολοκληρωμένων αστικών πολιτικών, πιστεύοντας ότι το ποτάμι σε μια πόλη αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες φωτογραφίες από ποτάμια μέσα στις πόλεις των Τρικάλων και της Φλώρινας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •