Οι Έλληνες του εξωτερικού στο Infonews24: Ο Ν. Κορώνης μιλά για τα 10 χρόνια στη Γερμανία

Της Σήλιας Τερζή

Και αφού λοιπόν μας κλείνουν πάλι μέσα, και αυτός ο… ρημάδης ο ιός δεν μας κάνει τη χάρη να πάει από κει που ‘ρθε , είπα να καταπιαστώ με κάτι που μ’ αρέσει και να ξεκουράσω την αρχισυντάκτρια μας στην αναζήτηση θεμάτων!

Σκέφτηκα λοιπόν να ρωτήσω και να μάθω πως περνάνε διάφοροι φίλοι μας Έλληνες, επιχειρηματίες και μη, εδώ στα ξένα και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία! Έψαξα λοιπόν και βρήκα ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν τα νέα τους, τις επιτυχίες και τα ζόρια τους εδώ στην… αλλοδαπήν έτσι ώστε να μαθαίνουν και οι συμπατριώτες μας τα νέα μας!

Εγώ λοιπόν θα ρωτάω και αυτοί θα απαντάνε…

Και αν θέλετε να ρωτήσετε και εσείς διάφορα στείλτε ένα email στη σελίδα μας και θα σας τα απαντήσουμε όλα!

Πρώτος (και γουρλής να ελπίσουμε) ρωτήθηκε ο Νίκος Κορώνης από την Παλαιοκώμη Σερρών!

Σήλια: Γεια σου Νίκο, τι καλά που δέχτηκες να μας πεις τα νέα σου! Αρχικά πόσα χρόνια είσαι στη Γερμανία και πως βρέθηκες εδώ;
Νίκος: Καλησπέρα, λίγο πολύ όπως βρεθήκαμε όλοι μετά την κρίση! Είχα μαγαζιά στην Ελλάδα, αλλά με την κρίση αναγκάστηκα να τα πουλήσω και να κυνηγήσω την τύχη μου αλλού! Βλέπεις έχω 5 παιδιά και έπρεπε να σκέφτομαι και για την οικογένεια! Είμαι ήδη 9 χρόνια στη Γερμανία.

Σήλια: Ουαου!!! 5 παιδιά; Φαντάζομαι δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή;
Νίκος: Στην αρχή καθόλου! Δούλευα ως εργάτης και δυσκολεύτηκα πολύ. Τώρα, όμως, είναι καλύτερα! Εργάζομαι κατά βάση ως ιδιωτικός ερευνητής σε μια εταιρία με έδρα το Μόναχο! Παράλληλα έφτιαξα τη δική μου εταιρία μεταφορών, στην Νυρεμβέργη όπου ζω, με δυο φορτηγάκια και μεταφέρουμε 2 φορές το μήνα πακέτα, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος από Ελλάδα στη Γερμανία και τούμπαλιν!

Σήλια: Συγχαρητήρια για το πείσμα σου να τα καταφέρεις σε λιγότερο από 10ετία! Η τωρινή κατάσταση με τον κορονοϊό πόσο έχει επηρεάσει τις δουλειές σου;
Νίκος: Ωςυπάλληλος δεν είχα κάποιο πρόβλημα ιδιαίτερο! Δουλεύουμε με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ! Τέτοιου είδους υπηρεσίες ασφάλειας στην Γερμανία δεν κλείνουν ποτέ! Εμείς και η αστυνομία (χαχαχαχα). Στο κομμάτι το ιδιωτικό η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πτώση! Ο κόσμος δεν ξέρει τι του ξημερώνει και έχει μαζευτεί αλλά και πάλι λέμε «καλά είμαστε».

Σήλια: Άρα δουλεύεις κυρίως με Έλληνες; Πως νιώθεις με τους Έλληνες της ομογένειας σε σχέση με την Ελλάδα; Διαφορετικά τα «εδώ» δεδομένα;
Νίκος: Το 90% Έλληνες μετανάστες και γονείς που στέλνουν πράγματα στα παιδιά τους! Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά! Στην Γερμανία πρέπει να είσαι πιο υπομονετικός! Με γερά νεύρα για να αντέξεις! Αν είσαι εργατικός όλα πάνε καλά, αλλιώς τζάμπα καίει η λάμπα! Τα πρώτα 2 χρόνια ήταν τα πιο ζόρικα , τώρα όλα δουλεύουν «ρολόι» και ευχαριστώ το Θεό γι αυτό!

Σήλια: Τι σου λείπει από τις Σέρρες και από την Ελλάδα γενικότερα;
Νίκος: Όλη η Ελλάδα…. Οι παραλίες μας… περισσότερο μου λείπει να ξυπνάω και να αντικρίζω τον ήλιο και όχι τη μουντάδα και τη μούχλα που συνήθως επικρατεί! Αλλά έτσι πρέπει, έτσι κάνω…

Σήλια: Δεν είναι δηλαδή η γη της επαγγελίας όπως νομίζουν κάποιοι;
Νίκος: Στην Γερμανία, αν είσαι ελεύθερος, αν είσαι ανειδίκευτος ή αν δεν μιλάς την γλώσσα, έστω τα βασικά, μην έρθεις! Κάτσε στην Ελλάδα και ας τρως μόνο ψωμί και ελιά.

Σήλια: Ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο που σου έχει συμβεί εδώ;
Νίκος: Το χειρότερο ήταν όταν πήρα το αμάξι μου και την επόμενη βρέθηκα εδώ, ξένος μέσα σε ξένους. Το καλύτερο μπορώ να πω είναι το σύστημα υγείας και γενικά ότι έχει να κάνει σχέση με τα παιδιά! Η μία από τις δίδυμες κόρες μου είναι παιδί με ειδικές ανάγκες και η πρόνοια που υπάρχει εδώ γι΄αυτά τα παιδιά έχει επιφέρει βελτίωση 70% σε σχέση με την Ελλάδα.

Σήλια: Ξέρω ρωτάω πολλά, αλλά σκέφτεσαι να γυρίσεις κάποια στιγμή;
Νίκος: Ναι! Κάποια στιγμή θέλω να γυρίσω για να ζήσω όλα αυτά που δεν υπάρχουν εδώ! Αν υπάρξουν καλές συνθήκες να κάνω κάτι που θα αποδίδει όταν δεν θα έχω τις αντοχές να δουλεύω τόσο.

Σήλια: Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο μου, εύχομαι όλα να πάνε ακόμα καλύτερα! Θες να προσθέσεις κάτι εσύ;
Νίκος: Να παρακαλέσω τον κόσμο που ασχολείται επίσης με τις μεταφορές όπως και εγώ, να προσέχουν και να φροντίζουν τους Έλληνες που τους δίνουν έστω και 1 ευρώ από τον ιδρώτα τους όπως και το με ποιους συνεργάζονται γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλά επεισόδια εκμετάλλευσης ! Όσο για τον κορονοϊό πιστεύω ότι είναι απλά μια γρίπη που έχει πάρει μεγάλη διάσταση και κάτι δεν πάει καλά με αυτό! Σε ευχαριστώ και εγώ Σήλια.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •