Σ. Τσιόδρας: «Η επιδημία θα τελειώσει μόνο με το εμβόλιο»


Την πεποίθηση ότι η επιδημία θα τελειώσει μόνο με το εμβόλιο, ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, και πως τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος τόνισε από την πλευρά του, πως η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, τα οποία αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την κλείδα κατανομής που δεν είναι άλλη από τον πληθυσμό και πως ήδη εκπονείται ένα σχέδιο εμβολιασμού ταχύτατου με βάση τις ποσότητες που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα, γιατί υπάρχουν εμβόλια, τα οποία δεν θα μπορούν να γίνονται σε φαρμακεία, γιατί απαιτούν ειδικές συνθήκες μετακίνησης, άρα θα υπάρχουν και κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

«Και, βέβαια, πρέπει να πείσουμε και τους επιφυλακτικούς συμπολίτες μας ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή. Γι’ αυτό και είχα πει, χαριτολογώντας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι εγώ πρώτος και φαντάζομαι και ο κύριος καθηγητής, πρώτοι να σπεύσουμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειές μας τα εμβόλια, για να αποδείξουμε ότι τα εμβόλια είναι πάνω από όλα ασφαλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε πρώτα στα τρία πιο ελπιδοφόρα εμβόλια, που αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ανακοινώσουν αποτελέσματα είτε στο Νοέμβριο είτε στον Δεκέμβριο.

Ήδη, όπως είπε, οι μεγάλοι ακαδημαϊκοί και εμπορικοί οργανισμοί που μελετούν αυτά τα εμβόλια σε μελέτες φάσης 3, τις τελευταίες μελέτες πριν την έγκριση, έχουν καλά αποτελέσματα στη μελέτη φάσης 1 και 2, σε μικρούς πληθυσμούς ανθρώπων.

«Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τα εμβόλια αυτά τα τρία που είναι οι πρωτοπόροι αυτή τη στιγμή και φυσικά μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει πάνω από 200 εμβόλια και στην οποία αναφέρεται πολύ συχνά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα εμβόλια, αυτά, έχουν διαφορετικό σχεδιασμό κατασκευής το καθένα, διαφορετικές συνθήκες φύλαξης το καθένα. Και θα πρέπει να χορηγηθούν με ειδικό σχεδιασμό. Θεωρώ ότι η προσπάθεια για το εμβόλιο θα περπατήσει. Έχει πολλά εμπόδια. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει εάν θα έχουμε κάποιες δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Έχουμε κάποια θετικά σημεία και για την αποτελεσματικότητα και για την ασφάλεια από τις μελέτες Φάσης 1 και 2. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τους πρωτοπόρους τρεις, ακολουθούν κοντά και άλλοι τέσσερις και γρήγορα τον άλλο χρόνο και οι υπόλοιποι. Θεωρώ ότι το εμβόλιο θα είναι καταλυτικό στην προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας με πολλαπλά λογιστικά προβλήματα, τα οποία από τώρα σχεδιάζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε,» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •