Αύξηση των νοσηλευόμενων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες- Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα της απαγόρευσης


Αύξηση των νοσηλευόμενων στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας των πολλών ενεργών κρουσμάτων, όπως δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσοι συναντάμε, όσοι συναναστρεφόμαστε, είναι δυνητικά φορείς του ιού και πρόσθεσε: «Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά το ταχύτερο και να έχουμε μία ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα της απαγόρευσης και θα μειωθούν τα κρούσματα

Βέβαια, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown. Πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

«Και η απάντηση είναι ότι ναι, τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο. Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν. Και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται, δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα στο Νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα Νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα Υγείας. Η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, έδειξε ότι χρειάζονται 15-20 μέρες από το lockdown, για να υπάρξει μείωση του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους,» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει.

Αυτό που αναμένεται είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Και αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε σήμερα, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Όμως, μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στο Νοσοκομείο και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες μία με δυο εβδομάδες αργότερα, να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •