Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: Η γη των αρπακτικών πουλιών (Φωτογραφίες)


To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.
Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος. Για μια άνετη περιήγηση θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια πεζοπορίας, τσάντα πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής είναι απαραίτητα τα κιάλια.

Πορτοκαλί μονοπάτι
Το μονοπάτι αυτό είναι μικρής δυσκολίας με ήπιες κλίσεις. Ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης και οδηγεί στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών από όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε γύπες και αετούς να τρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα με αργό περπάτημα. Στη διαδρομή θα ακολουθήσετε παλιούς καρόδρομους που διέρχονται μέσα από πυκνό δάσος, ξέφωτα και ρεματιές με πλούσια βλάστηση. Θα ανακαλύψετε ίχνη μικρών και μεγάλων θηλαστικών, ενώ στα βράχια που βρίσκονται κοντά στο μονοπάτι θα δείτε να γυροπετούν μαυροπελαργοί, φιδαετοί, διπλοσάινα, γερακίνες και πολλά άλλα πουλιά.

Κίτρινο μονοπάτι
Το κίτρινο μονοπάτι επιστρέφει από το παρατηρητήριο στο Κέντρο Ενημέρωσης. Η διάρκεια του είναι 45 λεπτά και η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική. Ακολουθώντας τον παλιό καρόδρομο που συνέδεε τη Δαδιά με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ποτάμι της Λύρας θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε πολλά από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στα διάκενα του δάσους και να αφουγγραστείτε το κελάηδημα των μικρών πουλιών που δραστηριοποιούνται τριγύρω σας. Αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε σπίνους, καλόγερους, τσίχλες και δρυοκολάπτες.

Κόκκινο μονοπάτι
Ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης και οδηγεί στην κορυφή Γκίμπρενα σε υψόμετρο 520 μέτρων περίπου. Είναι μονοπάτι μέσης δυσκολίας, με ανηφορική κλίση. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη διαδρομή αυτή διάρκειας 120 λεπτών θα αποζημιωθείτε σίγουρα από το διαρκώς εναλλασσόμενο τοπίο με τη μαύρη πεύκη και τις διάσπαρτες βελανιδιές. Λίγο πριν την κορυφή θα συναντήσετε τα ερείπια του βυζαντινού οχυρού. Η πανοραμική θέα όλης της προστατευόμενης περιοχής είναι εντυπωσιακή, ενώ στον ουρανό μπορείτε να θαυμασετε το πέταγμα των αρπακτικών πουλιών και των γυπών.

Μπλε μονοπάτι
Η επιστροφή από την κορυφή της Γκίμπρενας διαρκεί περίπου 90 λεπτά και η κατάβαση είναι μέτριας δυσκολίας. Κατά τη διαδρομή θα ακολουθήσετε παλιά μονοπάτια που διασχίζουν δασικές εκτάσεις, με δρυς, γαύρους, κουμαριές, φιλίκια, ρείκια και πλήθος άλλων θάμνων και αγριολούλουδων. Ακολουθώντας το Διαβολόρεμα, όπως εκβάλλει από τα βουνά στην μικρή, εύφορη πεδιάδα της Δαδιάς θα φτάσετε στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις παρυφές του δάσους, που αποτελούν χώρο κυνηγιού για τα αρπακτικά πουλιά. Προς το τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε μια μικρή σπηλιά, που παλιά χρησίμευε ως στάνη, για να καταλήξετε σε ένα μικρό χώρο αναψυχής, στη θέση Τσάμι με την περίφημη βρύση, στα δυτικά όρια του οικισμού της Δαδιάς.

Το Κέντρο Ενημέρωσης

Το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στη Δαδιά, 800 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού, στα όρια του δάσους και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 1994, με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δάσους Δαδιάς.

Σήμερα αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 και μπορεί κανείς να απευθύνεται σ’ αυτό για θέματα ενημέρωσης σε σχέση με το Εθνικό πάρκο, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δάσος, αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για την περιοχή ή να συλλέξει στοιχεία στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί. Ακόμη, εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη από φυσικά υλικά και παραδοσιακά προϊόντα από συνεταιρισμούς της περιοχής.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, να ενημερωθείτε για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και να πάρετε πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο το Νομό Έβρου.

Η πληροφόρηση στο Κέντρο Ενημέρωσης γίνεται δωρεάν ενώ πληροφορίες για τις τιμές των Εισιτηρίων για ξενάγηση στο Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών με το λεωφορείο (mini bus) του Φορέα Διαχείρισης θα βρείτε εδώ.
Επικοινωνία:
• Κέντρο Ενημέρωσης: 2554032209
• e-mail: [email protected]r

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •