Τερζής: Μέτρα στήριξης που έπρεπε να ισχύουν ή να ισχύσουν όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα

του Βασίλη Τερζή-Δημοτικού Συμβούλου ΣΕΡΡΑΣ

Με αφορμή τις 32+1 δράσεις στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία, που ανακοίνωσε ο κ. Δήμαρχος για τις Σέρρες σε συνέντευξη και δελτία τύπου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Από το Νο 25 έως και το Νο 32 τα οκτώ μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και παραμένουν κλειστές έχουν εφαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Επικράτειας και οι ελάχιστοι που δεν τα εφάρμοσαν θα τα ανακοινώσουν εντός των ημερών.

Άλλωστε αφορούν νόμους, εγκυκλίους, οδηγίες και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων.

Για το μέτρο Νο 33 που αφορά στα σχολικά κυλικεία, έχει αποσταλεί ΦΕΚ από τις 12 Οκτωβρίου 2020 για τη λήψη απόφασης από τα αρμόδια όργανα, νομικά πρόσωπα, επιτροπές και συμβούλια.

Τα μέτρα που αφορούν τις παροχές από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα τμήματα Πρόνοιας επίσης εφαρμόζονται από την πλειοψηφία των Δήμων και αποτελούν μέρος των θεσμικών τους υποχρεώσεων και δράσεων ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και εκτάκτων αναγκών.

Τα μέτρα που αφορούν στην ψηφιακή μετάδοση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων από τα Κ.Δ.Α.Π. της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ιδιαίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα που θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση μέσω Webex σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και Πανελλαδική μετάδοση προγραμμάτων από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και την ΕΡΤ2, είναι μια παροχή που θα βρει ελάχιστη ανταπόκριση.

Επιπλέον με τη νέα ΚΥΑ, το προσωπικό των Νομικών προσώπων, των τμημάτων και των δομών που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, μπορούν να δώσουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και να καλύψουν πρωτεύουσες ανάγκες των Δήμων, μειώνοντας αντίστοιχα τις δαπάνες και τις εργατοώρες για τα ανωτέρω ψηφιακά προγράμματα και των υπολοίπων παροχών που εξαγγέλθηκαν.

Το μέτρο των πολιτιστικών συλλόγων αν περιλαμβάνει μόνο προβολή των δράσεων τους και όχι παράλληλα οικονομική ενίσχυση, τη

συγκεκριμένη περίοδο που συμπληρώνουν εννέα μήνες αναστολής και συνεχίζεται, δεν αποτελεί ουσιαστική υποστήριξη.

Οι απολυμάνσεις, τα μέτρα καθαριότητας, τα rapid test και οι θερμομετρήσεις είναι αυτονόητα, προ απαιτούμενα και απαραίτητα.

Οι Ηλεκτρονικοποιημένες υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες (πιστοποιητικά κ.λ.π.) εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των Δήμων, μέσω της πολιτικής και του προγράμματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Σεμινάρια πρώτων βοηθειών και εθελοντικές αιμοδοσίες γίνονταν και θα γίνονται και μετά την πανδημία.

Τέλος αναφέρω πως για την εφαρμογή μέτρων που αφορούν σε οικονομικά δεδομένα, όπως η απαλλαγή τελών, μείωση ενοικίων κ.α απαιτείται απόφαση αντίστοιχων διοικητικών οργάνων, επιτροπών και του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και η πλήρη ενημέρωση για την αντιστοιχία των οικονομικών μεγεθών και της παροχής υπηρεσιών και προμηθειών. Τυπικό μεν, μιας και θεωρώ αδύνατη την οποιαδήποτε αντίρρηση από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα όμως δεν έχουν έρθει στο Σώμα.

Επιπλέον στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν προσκλήσεως, μπορούν να κατατεθούν από τις παρατάξεις και άλλες προτάσεις και μέτρα, ή να βελτιωθούν οι παρούσες.

Συμμαχία δηλώνει να έχεις στο πλάι σου, στη συνέντευξη τύπου και τη λήψη αποφάσεων σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων (προσωπική άποψη εκφράζω).

Για άλλη μια φορά η «Συμμαχία Σερραίων» θέλησε να κρατήσει για τον εαυτό της «όλη τη δόξα και όλη τη χάρη»… κατατάσσοντας τα αυτονόητα και ήδη εφαρμοσμένα παντού ως πρωτοβουλίες και μέτρα.

Συναίνεση και ενότητα σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία για τον τόπο και τον συνάνθρωπο δε σημαίνει έλλειψη και απουσία κριτικής σκέψης…

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •