1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα εμβολιάζουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα- Ποιοι θα εμβολιασθούν πρώτοι- Τι αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19


Το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τη νόσο COVID-19, παρουσίασαν σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή. Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και εμείς έχουμε δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός.

Πόσα είναι αυτά; Θα είναι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, πρώτοι απ’ όλους θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Τι πρέπει να κάνει πολίτης. Θα μπορεί να κλείσει ραντεβού, καθώς ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού.

Πώς μπορεί να κλείσει ένας πολίτης ραντεβού; Είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.
Το Κράτος θα καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ τους πολίτες. Θα καταχωρήσει τη βάση και θα δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές, ώστε μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά στις ειδικές ομάδες. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Βλέπετε ποια και πόσα είναι αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές, στα οποία θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί.

Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Υπάρχουν και τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως τα εμβόλια πρέπει να πληρούν, όπως όλοι γνωρίζουμε, τρεις βασικούς κανόνες. Πρέπει να είναι ανοσογόνα, δηλαδή να είναι ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα, να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή να μπορούν να προστατεύσουν το άτομο από την νόσο και, κυρίως, να είναι ασφαλή.

Μέχρι σήμερα, ορισμένα εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις τρεις σημαντικές φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από τους επίσημους φορείς αξιολόγησης και ελέγχου Ευρώπης και Αμερικής, επομένως κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του.

«Αυτό περιμένουμε να γίνει ίσως μέσα στον επόμενο μήνα ή μετά από δυο μήνες, για τα εμβόλια που έχουν φτάσει ακριβώς να κόψουν το νήμα της συμπλήρωσης της παρασκευής τους. Τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε, όπως ακούσαμε και από τον Υπουργό, ότι δεν είναι το άπαν. Δεν είναι έρχεται το εμβόλιο και το εφαρμόζουμε και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε με θυσίες και με την μεταβολή της ποιότητας της ζωής μας,» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια. Το έκτο προστέθηκε πριν μόλις δυο ημέρες.

«Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι μετά από περίπου 8-9 μήνες από την έναρξη της επιδημίας, έχουμε εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, εμβόλια τα οποία έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες οι οποίες έχουν σαν μεγάλο πλεονέκτημα το ότι μπορούν εύκολα να παράγουν και μεγάλες ποσότητες εμβολίου, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγη ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο. Υπάρχει αυτή η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν υπάρχει στα ψυγεία μας, έτσι; Τα εμβόλια είναι πολύ ευαίσθητα βιολογικά προϊόντα,» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, η οποία θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα προς τους πολίτες:
«Το μήνυμα το δικό μου, και νομίζω αντιπροσωπεύει όλους, είναι να αρχίσουμε, αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη, να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Ήταν κάτι που από την αρχή το ελπίζαμε ότι θα γίνει. Φτάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •