Αναζητούμε την ελπίδα και μας ζητούν να έχουμε ψυχραιμία!


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Δυναμικά και δύσκολα στην διαχείρισή τους είναι τα συναισθήματα και οι προβληματισμοί που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες! Ανασφάλεια, κούραση, φόβος, ανεργία, επιδόματα, κατακερματισμός των οικονομικών στους περισσότερους αλλά και από την άλλη η ατομική ευθύνη και ο φόβος της αρρώστιας!

Μελαγχολικές οι φυσιογνωμίες και σε λίγες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα… και πρέπει να είσαι χαρούμενος! Κατσούφικες και οι φυσιογνωμίες των νέων, όπου οι περισσότεροι από αυτούς δε νιώθουν ιδιαίτερο φόβο, νιώθουν όμως θυμό και μοναξιά, μιας και η πανδημία και το lockdown φρενάρισαν την καθημερινότητα και τα όνειρά τους.
Όμως όλα τα παραπάνω δε τα βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο!

Η ουσιαστικότερη διαφοροποίηση είναι αν σε «ακούμπησε» ο ιός και είχες απώλειες καθώς και η οικονομική κατάσταση του καθενός. Αν σε ακούμπησε ο ιός και γλύτωσες εσύ ή κάποιος δικός σου, λες και ένα δόξα τον Θεό και κάπως το παλεύεις μιας και εστιάζεις στο ότι την γλύτωσες! Το βασικότερο όμως είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το προσωπικό εισόδημα, τόσο κάπως «καλύτερα» νιώθει κάποιος στην παρούσα φάση και τόσο κάπως πιο αισιόδοξα βλέπει το μέλλον. Εισόδημα και συναισθήματα συνδέονται αρκετά, όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και γενικότερα! Άλλο είναι να ανήκεις στα υψηλότερα εισοδήματα και να ασχολείσαι με τη φυσική σου άσκηση, να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου στο lockdown πίνοντας κρασί στο τζάκι και έπειτα ο καθένας να απομονώνεται στο ζεστό δωμάτιο του και άλλο είναι να είσαι με χαμηλότερο εισόδημα και να καταστρέφεσαι εργασιακά χωρίς να έχεις όχι μόνο ζεστό αλλά και ατομικό δωμάτιο και πίνοντας όχι κρασί αλλά νερό και να ψάχνεις μάταια να βρεις πηγές ελπίδας, ψυχραιμίας, ηρεμίας και αισιοδοξίας!

Κλείνοντας θα έλεγα ότι θα χρειαστούν 1-2 χρόνια για να επιστρέψουμε σε μια «κανονικότητα» οικονομική και ψυχοσυναισθηματική ακόμη και με διαθέσιμο το εμβόλιο! Μέχρι τότε δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση μέσα μας αλλά αντενδείκνυται να μην προσπαθήσουμε!!
Καλές γιορτές με υγεία, υπομονή και αντοχή!

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζηρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες.
Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

(Φωτογραφία αρχείου)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •