Δημ. Λαμπρινίδης: «Ο γκρεμός είναι κοντά….»

του Δημήτρη Λαμπρινίδη-Ασκ. Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη “Διακυβέρνηση”

Μόνον οι διαδικτυακοί πρέσβεις-Covid, που εξαργυρώνουν επαγγελματικά και οικονομικά τη δημοσιότητα που τους δίνουν τα τοπικά και κεντρικά Μ.Μ.Ε., έχουν φωνές που πρέπει να ακουστούν;

Μόνον οι εργαζόμενοι στην εστίαση, είναι άξιοι βοήθειας και ενίσχυσης στην Ελλάδα;
Για να μπουν επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων, επιστημόνων και επαγγελματιών, που περνούν τα πάνδεινα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν.
Εγώ από τη μεριά μου, θα πραγματευτώ μόνο τα του “οίκου” μου, κι ελπίζω και άλλοι πολίτες, πληγέντες από την εν λόγω υγειονομική και νέα οικονομική κρίση, να μιλήσουν και επιτέλους να ακουστούν.
Ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τα άγχη μας, χωρίς αυτοί να έχουν κανένα και καθόμαστε και κοιτάμε σα χαζοί τις εξελίξεις, χωρίς να αναμένουμε τίποτα.
Και, ερωτώ.
Γιατί, για παράδειγμα οι περισσότεροι Δικηγόροι δε θα πάρουν τίποτα σαν ενίσχυση, ούτε σαν επιστροφή των όσων οι ίδιοι έδωσαν στον “κουμπάρα” που θα πριμοδοτήσει με 400αρια τους επιστήμονες (μένουν εκτός οι ασκούμενοι) και οι υπάλληλοι στην εστίαση, με μισθούς των 400-500 ευρώ το μήνα και με 1 ένσημο, παίρνουν κανονικά 800αρια ανά μήνα και δώρα Χριστουγέννων, χωρίς να δουλεύουν; Αυτά τα παιδιά πανηγυρίζουν και οι εργοδότες τους δε ξέρουν αν θα ξανά ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά τέλος πάντων, για εσάς….
Οι Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, προφανώς πάνε στράφι.
Να μας πουν, επιπροσθέτως, πώς γίνεται να βρίσκονται τόσα κονδύλια, προγράμματα και επιχορηγήσεις, για τα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. και για την ενίσχυση του στόλου της Ελληνικής αστυνομίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, που ο απλός λαός ασφυκτιά από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των θεομηνιών.
Να μας πουν από το Κεντρικό κράτος, ότι σαν ασκούμενοι και νέοι Δικηγόροι, δε θεωρούμαστε επιστήμονες, ή ότι επειδή έχουμε πτυχίο Νομικής, μάλλον μας έχουν για “Κούγιες και Λυκουρέζους” και δε δικαιούμαστε ενίσχυση (ενώ δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε), έτσι ώστε να κοιτάξουμε στο εγγύς μέλλον, να γίνουμε σερβιτόροι για τις επιδοματικές ενισχύσεις ή freelance “νυχούδες και μπαρμπέρηδες” για τις μεγάλες αμοιβές μαύρου χρήματος.
Και πιστέψτε με, έχω φίλους νομικούς με αριστεία και διδακτορικά που παράτησαν τη Δικηγορία για να ασχοληθούν επιτυχημένα με “τρίχες και νύχια” (χωρίς μπλοκάκι προφανώς), καθώς δούλευαν σε γραφεία, 12ωρα, 6στα7, για 300 ευρώ το μήνα. Αν υπάρχει πιο επιτηδευμένα φτωχοποιημένος κλάδος στη χώρα, να μας το πείτε λοιπόν να το ξέρουμε. Αλλά δεν πειράζει, θα τα λύσουμε τα προβλήματα μας ιδρύοντας καμία Νομική Σχολή στην Πάτρα. Υπάρχουν παιδιά που πρέπει με το “ζόρι” να γίνουν νομικοί και καθηγητές που πρέπει οπωσδήποτε να διοριστούν.
Να μας πουν επίσης από την τωρινή και από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, εάν πέρα από τις υποχρεώσεις σαν λειτουργοί της Δικαιοσύνης, έχουμε και δικαιώματα (π.χ. πραγματική διασφάλιση χρονο-ώρας εργασίας και πληρωμής όλων των νομικών συμβουλών που δίνουμε καθημερινά); Ή μήπως τα περί αμοιβών θα τα διασφαλίσουμε μόνο στους γιατρούς και στους μηχανικούς;
Να μου πουν, πώς θα ανοίξω γραφείο, όταν πρέπει να δίνω σαν νέος Δικηγόρος, μόνο για εισφορές το μήνα, περίπου 210 ευρω, ρύθμιση κιόλας που είναι η ευνοϊκή.
Να μας πουν πότε θα τρέξει το ΕΣΠΑ που μας αφορά και το περιμένουμε από το 2019 (ακόμη είναι στη διαγωνιστική διαδικασία χωρίς καμία πρόσθετη ενημέρωση) και στο οποίο βασίζομαι για να έχω ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι μου για 12 μήνες, ενώ παράλληλα τα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (ξέρετε σε ποια αναφέρομαι), μια χαρά έτρεξαν σε “fast track” ρυθμούς, με αδιαφανείς διαδικασίες, για να βοηθηθούν από την πίσω πόρτα οι καρχαρίες τους συστήματος και οι τοπικοί άρχοντες.
Να μου πουν, πώς γίνεται τα δικά μου πτυχία, να είναι ισότιμα με αυτά των ιδιωτικών Κολεγίων, 2ετους και 3ους φοίτησης και εξ’ αποστάσεως, τα οποία αγοράζονται σε στυλ take-away.
Έτσι κι αλλιώς, οι προηγούμενοι Κυβερνώντες κατάντησαν τα Δικηγορικά γραφεία να δουλεύουν σαν Κ.Ε.Π., ή στην καλύτερη, σαν Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αποδεικνύοντας πόσο σέβονται το λειτούργημα μας και τις πραγματικές ανάγκες για την επιβίωση μας, οπότε πια τα περιμένουμε όλα.
Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω, ένας σοβαρός Νομικός της Κυβέρνησης, δε μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα του κλάδου του;
Ή ακόμη κι αν τα αντιληφθεί, θα έχει το ήθος και την ευθιξία να κάνει την ερώτηση στο συνάδελφο του, Υπουργό στη Βουλή, ή θα κάνει μια αναφορά, αναπαράγωντας απλώς επιστολές των συνδικαλιστικών οργάνων;
Μάλλον το δεύτερο.
Δυστυχώς δεν ελπίζω σε τίποτα, τα φοβάμαι όλα και σίγουρα δεν είμαι ελεύθερος.
Το “Brain Drain” αντί να καταπολεμηθεί, θα συνεχίζεται και εγώ θα είμαι δέσμιος της αγάπης μου, να εξασκήσω το επάγγελμα-λειτούργημα που επέλεξα στη χώρα μου!
Ως εδώ όμως….
Εσείς βάζετε τη “σφραγίδα” στην αναξιοκρατία που υφιστάμεθα.
Μη περιμένετε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε “τζάμπα και βαρεσέ” για την επιστήμη και το λειτούργημα μας εντός Επικράτειας, ενώ οι μόνοι που στηρίζονται, είναι τα “χαϊδεμένα” παιδιά, οι “κουτσές-Μαρίες”, κι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη.
Θα φύγουμε και θα σας αφήσουμε να συνεχίζετε να εκτίθεστε με τις δηλώσεις σας (για εσωτερική κατανάλωση), περί επιστροφής των επιστημόνων στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αφού στην ουσία, τίποτα….
Θα μεταναστεύσουμε με πόνο ψυχής σε κάποιο κράτος του Δυτικού κόσμου και ενώ μπορεί να μη βγάζουμε εκατομμύρια, τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι η ισότητα και η αναλογικότητα, είναι αρχές που εκεί τηρούνται.
Στο τέλος, θα μας βάλετε τους Δικηγόρους και τους Συμβολαιογράφους, να σας πούμε και ευχαριστώ για το πτυχίο Νομικής που μετά χιλίων κόπων και βασάνων πήραμε, ενώ οι περισσότεροι από εσάς, η μεγαλύτερη σχέση που έχετε με την παιδεία και την επιστήμη, είναι συναντήσεις και οι φωτογραφίσεις με επιστήμονες, για να τις χρησιμοποιήσετε στον προεκλογικό σας αγώνα!
Πραγματικά ντρέπομαι και σιχαίνομαι αυτήν την κατάσταση και δυστυχώς αντιλαμβάνομαι ότι δε μπορώ να την αλλάξω.
Ο γκρεμός είναι κοντά….
Κοινοποίηση