Χρ. Γρηγοριάδης για τιμή νερού: «Ο κύριος Χρυσάφης συνεχίζει να ρίχνει στάχτη στα μάτια»

του Χρήστου Γρηγοριάδη-τέως αντιδημάρχου Δήμου Σερρών

Ο κ. Χρυσάφης δυστυχώς συνεχίζει, όχι μόνο να ρίχνει “στάχτη” στα μάτια των δημοτών και να προσβάλλει τη νοημοσύνη τους, αλλά πιστεύει ότι οι δημότες στερούνται και νοημοσύνης με τα επιχειρήματα που προβάλλει διότι:

1ον) Συνεχίζει να υποστηρίζει, ότι υλοποίησε και μάλιστα στο ακέραιο την προεκλογική του υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού κατά 1/3 (33%) στα χωριά, με το σαθρό επιχείρημα ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή το έτος 2018 αποφάσισε να μειώσει το τιμολόγιο του νερού κατά 17%, οπότε και με τη μείωση της τιμής του νερού κατά 17% που αποφάσισε η σημερινή δημοτική αρχή, άρα υλοποιεί την προεκλογική της υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού κατά 1/3 (33%) στα χωριά.

Προεκλογικά δεν έλεγε αυτό ο κ. Χρυσάφης, αλλά ότι θα μειώσει την τιμή του νερού κατά 1/3 (33%) στα χωριά. Προεκλογικά δεν υποσχόταν ο κ. Χρυσάφης ότι θα μειώσει κατά 1/3 (33%) την τιμή του νερού στα χωριά και ότι στη μείωση αυτή κατά 1/3 της τιμής του νερού συμπεριλαμβάνει και τη μείωση κατά 17% που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή από τον Αύγουστο του 2018 και θα εφαρμοζόταν από 01-01-2019.

Προεκλογικά ο κ. Χρυσάφης υποσχόταν καθέτως και οριζοντίως ότι θα μειώσει την τιμή του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%) και μάλιστα τις πρώτες 100 ημέρες. Οι δηλώσεις του υπάρχουν, αλλά αυτά είναι γραμμένα και στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Ο κ. Χρυσάφης οφείλει μια συγνώμη.

2ον) Ο κ. Χρυσάφης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το τιμολόγιο του νερού δεν θα είναι πολύ πιο φθηνό, αν καταργηθεί το ειδικό τέλος 80%, αλλά θα είναι το ίδιο και με την ομόφωνη απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ για ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού από 01-01-2022.

Από τη στιγμή που ο κ. Χρυσάφης δεν θέλει την αυτοδίκαιη κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στις 31-12-2021, αλλά αποφάσισε την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμή του νερού από 01-01-2022, αυτό αποτελεί καραμπινάτη αύξηση της τιμής του νερού.

3ον) Αύξησαν το τέλος αποχέτευσης ομβρίων κατά 10% (δηλαδή από 20% σε 30%) σε όλα τα χωριά, εκτός από τα χωριά Μητρούση, Σκούταρι, Λευκώνα, Χριστός, διότι αυτά τα χωριά διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο.

4ον) Αύξησαν κατά 20% την τιμή του νερού σε όσους καταναλώνουν πάνω από 200 κυβικά νερό στο τετράμηνο.

5ον) Αποφάσισαν την επιβολή της αυτόματης πληθωριστικής προσαρμογής, η οποία καταργήθηκε το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει.

6ον) Ο κ. Χρυσάφης επικαλείται ως δικαιολογία τον κορονοϊό για το γεγονός ότι με καθυστέρηση 1,5 χρόνο αποφάσισε την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ. Ο κορονοϊός κ. Χρυσάφη δεν αποτελεί άλλοθι για τις ανεκπλήρωτες ψεύτικες προεκλογικές σας υποσχέσεις και για την ανικανότητά σας. Άλλωστε τις πρώτες 100 μέρες, που υποσχεθήκατε ότι θα μειώσετε κατά 1/3 (33%) το τιμολόγιο του νερού, δεν υπήρχε κορονοϊός. Και ένα άλλο ερώτημα.

Τώρα που υπάρχει ακόμα ο κορονοϊός, πώς δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να αποφασίσετε την αναπροσαρμογή του τιμολογίου του νερού;

Ο κ. Δήμαρχος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν διστάζει, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, να κατηγορεί και τους νυν συνεργάτες του δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Γάτσιο Ιωάννη, Καδή Γεώργιο και Μερετούδη Δημήτριο, οι οποίοι συμμετείχαν μέχρι τις αρχές του 2019 στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσάφης κατηγορεί τώρα τον δημοτικό του σύμβουλο κ. Γάτσιο Ιωάννη και νυν πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ στην προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως επίσης και τον δημοτικό του σύμβουλο και νυν αντιδήμαρχο κ. Καδή Γεώργιο ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ με την προηγούμενη δημοτική αρχή, τους κατηγορεί λοιπόν για ανείσπρακτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ, όπως επίσης για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δήμου – ΔΕΥΑΣ που δήθεν παραπέμφθηκε στις καλένδες κ.λπ.

Ο κ. Δήμαρχος στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει προσβάλλει το έργο και τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι νυν συνεργάτες του στο Δήμο Σερρών, όταν ήταν στην προηγούμενη δημοτική αρχή μέχρι τις αρχές του 2019.

Όσον αφορά τώρα τους ισχυρισμούς του Δημάρχου για ανείσπρακτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ, πρέπει να γνωρίζει, ότι η ΔΕΥΑΣ από της συστάσεώς της έχει ανείσπρακτους λογαριασμούς, οι οποίοι ανείσπρακτοι λογαριασμοί εδώ και 1,5 χρόνο εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Ο κ. Δήμαρχος ας παρουσιάσει έναν επίσημο πίνακα με την πορεία των ανείσπρακτων λογαριασμών της ΔΕΥΑΣ από το 1992 που συστάθηκε έως σήμερα για να αποδειχθεί η αλήθεια.

Σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΣ η σημερινή δημοτική αρχή μετά από ένα χρόνο παλινωδιών κατέληξε να ακολουθήσει τελικά την οδό που είχε επιλέξει για το θέμα αυτό η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πρέπει να ξέρει ο κ. Χρυσάφης, πως η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν χρειάστηκε να αποφασίσει αυξήσεις στο τιμολόγιο του νερού για να στηρίξει τη ΔΕΥΑΣ και το έργο της, το έκανε με γενναιότητα και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και όταν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αποφάσισε επίσης δύο φορές μειώσεις στο τιμολόγιο του νερού, λέγοντας πάντα μόνον την αλήθεια στους δημότες, με την οποία αλήθεια δυστυχώς ο κ. Χρυσάφης δεν έχει καλή σχέση, όπως αποδεικνύεται περίτρανα.

Σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής του νερού, πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η παράταξή μας δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ, αλλά συμμετέχει η παράταξη του κ. Φωτιάδη. Ο κ. Χράπας συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία ήρθε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ για έγκριση και ο κ. Χράπας ψήφισε θετικά. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων είναι μία δημοτική παράταξη που λειτουργεί δημοκρατικά και πάντα σεβόταν και συνεχίζει να σέβεται τη διαφορετική άποψη των συμβούλων της, κάτι που το θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ να ανακαλέσει την απόφαση με αριθμ. 327/08-12-2020 της τιμολογιακής πολιτικής του νερού, με αποτέλεσμα στις 31-12-2021 να καταργηθεί αυτοδίκαια το ειδικό τέλος 80% και από 1-1-2022 να δοθεί πολύ φθηνό νερό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Σερρών.

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Χρυσάφης, όσα σαθρά και απαράδεκτα επιχειρήματα κι αν προβάλλει, σχετικά με την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής του νερού, δεν μπορεί να κοροϊδέψει τους Σερραίους δημότες, οι οποίοι έχουν καταλάβει ότι,

Ο κ. Χρυσάφης δεν υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού στα χωριά κατά 1/3 (33%) και ότι οι δημότες δεν θα δουν σχεδόν καμία μείωση του τιμολογίου του νερού, αλλά στην ουσία από 01-01-2022 αύξηση.

Ο κ. Δήμαρχος δεν έχει τη γενναιοψυχία να παραδεχθεί, ότι παρέλαβε ένα Δήμο χωρίς χρέη, με χρήματα στο ταμείο και με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έργων ύψους 41 εκ. €, εκ των οποίων τα 21 εκ. € είναι έργα της ΔΕΥΑΣ, (προίκα 41 εκ. € σε έργα), έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και τα οποία παρουσιάζει συνεχώς. Ο κ. Χρυσάφης δεν παραδέχεται ότι παρέλαβε «προίκα» έργων ύψους 41 εκ. €, διότι στο τέλος της θητείας του θα έχει να παρουσιάζει μόνο αυτά τα έργα και σχεδόν κανένα δικό του.

Κοινοποίηση