Δ. Σαρηγιάννης: «Απολυμάνσεις, τηλεργασία και μαζικά τεστ ή αυστηρό lockdown για τρεις εβδομάδες»


Απολύμανση του αέρα σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν και μαζικά τεστ, προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ», στη «ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ». Εναλλακτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση θα μπορούσε να δοθεί από ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για ένα διάστημα τριών εβδομάδων
Κίνητρα για την εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης σε καταστήματα

Όπως λέει ο κ Σαρηγιάννης , «στις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην αγορά συσκευών απολύμανσης και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα όπως για παράδειγμα φοροαπαλλαγές».

Σύμφωνα με έρευνες της ομάδας HERACLES οι συσκευές απολύμανσης κλειστών χώρων μειώνουν το ιικό φορτίο από 55-70%, ενώ με τη χρήση τους μειώνεται το σωματιδιακό φορτίο, η συγκέντρωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, μειώνεται έως και 96%.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης «για επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην αγορά συσκευών απολύμανσης και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως η Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα όπως για παράδειγμα φοροαπαλλαγές, ενώ για δημόσια ιδρύματα (εκκλησίες, νοσοκομεία) μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι υποστήριξης απόκτησης τέτοιων συσκευών (επιχορηγήσεις, δωρεές)».

«Έχουμε… όπλα αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε»

Ήδη η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, έχει προτείνει στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την πιλοτική εφαρμογή απολύμανσης του αέρα, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ώστε παρά τον συγχρωτισμό να μειωθεί δραστικά το ιικό φορτίο.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί , να γίνονται περισσότερα στοχευμένα τεστ αντιγόνου με παράλληλη αύξηση του αριθμού των δειγμάτων στα οποία γίνεται αλληλούχιση του DNA του κορονοϊού ώστε να ταυτοποιούνται τα δείγματα με την βρετανική ή την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στο 70% τουλάχιστον, όπου αυτό είναι εφικτό».

Κοινοποίηση