«Μπαρουτιασμένος» ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ (Βίντεο)


Αν και ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εμφανίσθηκε μετριοπαθής στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, διατηρώντας «χαμηλούς τόνους», ο τελευταίος αντίθετα εμφανίσθηκε «μπαρουτιασμένος», κάνοντας λόγο για έλλειψη αυτοκριτικής από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούσαν το κλιμάκιο.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη δεν ξέρουμε, μιας και έγινε κεκλεισμένων των θυρών ή αν πιθανότατα να «έπαιξαν» ρόλο τα όσα είπε η τέως Βουλεύτρια Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία δεν δίστασε να διακόψει τον πρώην Υπουργό και επικεφαλής του κλιμακίου την ώρα των δηλώσεών του, για να υπενθυμίσει ότι το 2015 οι μελέτες κινδύνου πλημμύρας, οι οποίες ήταν ευρωπαϊκή οδηγία, έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί και η προθεσμία τους έληγε τέλος του 2015 και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις ανέλαβε, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση που ήταν ήδη εκπρόθεσμη, προχώρησε στη δεύτερη φάση στα επόμενα χρόνια, εκπόνησε εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σήμερα, ενώ έθεσε και ορισμένα καίρια ερωτήματα: «Στο ενδιάμεσο βεβαίως και διατέθηκαν χρήματα, κάποια εκατομμύρια και από το «ΦιλόΔημο» στους Δήμους και από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Διατέθηκαν τρία εκατομμύρια στο δήμο Σερρών για έργα στη Σιγής, τα οποία τι έγιναν; Αξιοποιήθηκαν ή όχι; Απορροφήθηκαν; Τα έργα στη Βισαλτία, Σησαμιά και Ευκαρπία. Αυτά ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Τι έγιναν;» αναρωτήθηκε η κ. Σταμπουλή.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης υπογράμμισε πως το μήνυμα που «βγήκε» από αυτή την επίσκεψη είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να συμψηφίζεται είτε το παρελθόν, είτε με το διετές παρόν και παρελθόν της ΝΔ ως κυβέρνηση, καθώς το πρόβλημα είναι υπερτοπικό, είναι περιφερειακό, είναι εθνικό και πρόσθεσε: «Ένας σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης, προστασίας, έργων, χρηματοδότησης, στήριξης των τεχνικών υπηρεσιών για να μην θρηνούμε ζωές και περιουσίες είναι αυτό που πρέπει να μας ενώσει για το μέλλον. Δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε αντιπολίτευση, ούτε όμως και να ακούμε θριαμβολογίες ότι όλα είναι καλά. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, θέλει χρόνο, συνεννόηση, πολιτική χάραξη σχεδιασμό και ευθύνη για το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος δήλωσε πως εξήγησε στα μέλη του κλιμακίου τι ακριβώς έχει γίνει, τι έχει δρομολογηθεί, τι περιλαμβάνεται στην επόμενη διαδικασία, ενώ τους ανέλυσε τα έργα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και κυρίως στο Λιθότοπο, στο ανατολικό ανάχωμα, αλλά και όσον αφορά στα έργα του Στρυμόνα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα, όσον αφορά στο Στρυμόνα, ήταν μηδενικά και πως δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα από το ποτάμι αυτή τη φορά, αλλά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων πλημμύρισαν τα χωράφια.

«Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Δυστυχώς δεν άκουσα αυτοκριτική από τους κυρίους σε καμία περίπτωση και θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαό έχει επιλέξει μία κυβέρνηση και την επέλεξε γιατί την πίστευε και την πιστεύει. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι όσον αφορά και την πανδημία, η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όλα τα υπόλοιπα κράτη είναι σε πολύ καλύτερο σημείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κι ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι όσον αφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις δεν ήταν και τόσο ρόδινα τα πράγματα και μπορείτε να ρωτήσετε τον προκάτοχό μου κ. Μωυσιάδη. Όσον αφορά στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το 2015 και 2016 ήταν μηδενικοί. Έχουν ενταχθεί έργα από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ, μιλάμε για Ευρωπαϊκά χρήματα και η απένταξη δεν αφορά τις Περιφέρειες κι όποιος το αντίθετο ας έρθει εδώ να συζητήσουμε σοβαρά και με ποιότητα. Το 2015 είχαμε πλημμύρες, οι Σερραίες και οι Σερραίοι ξέρουν τι πήραν» υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι είναι διαφορετική, μιας και οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και να προχωρήσει στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ενώ έφερε προ των ευθυνών τους και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ): «Σίγουρα, όσον αφορά στις υποδομές, δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε και πρέπει να προχωρήσουμε. Θα υπάρξει χρηματοδότηση στους ΤΟΕΒ για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, αυτός είναι ο στόχος, παρότι έχουν διοικήσεις οι ΤΟΕΒ και έχουν ευθύνη, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι μόνος του και πρέπει στο πρόβλημα να δοθεί συνολική απάντηση. Αυτό είναι το μυστικό, η συνεργασία, η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί η καταγραφή, να ανοίξουν όλα τα κανάλια από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τους Δήμους».

Επίσης, επεσήμανε πως θα πρέπει να καταλάβει και η πολιτεία ότι δεν μπορεί να δίνει από τη μια μέρα στην άλλη αρμοδιότητα χωρίς να συνοδεύεται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση και να έχει την απαίτηση να είναι όλα στην εντέλεια, ενώ διαβεβαίωσε πως όσο έχει την ευθύνη της Π.Ε. Σερρών θα συνεργαστεί με όλες τις πλευρές.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •